5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj90 de medici din țară, reuniți la Craiova

90 de medici din țară, reuniți la Craiova

Dr. Michael Schenker a vorbit despre beneficiile imunoterepiei

90 de medici onologi, dar și de alte specialități, din toată țara, s-au aflat vineri și sâmbătă la Craiova. Aceștia au participat la conferința „Imuno-oncologie în tratamentele tumorilor maligne“, organizată în Bănie de dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală. Medicii au dezbătut subiecte legate de posibilitățile de tratament cu ajutorul imunoterapiei. În ultimii ani, cercetările din domeniul cancerului au făcut progrese în rândul tratamentelor cunoscute sub numele de imunoterapie – o investiție de milioane de dolari efectuată de marile companii farmaceutice care conduc sute de studii clinice în acest sens.

Imunoterapia se referă la orice tip de tratament care este dezvoltat pentru a stimula sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor, inclusiv a cancerului. Spre deosebire de chimioterapie, care funcționează prin distrugerea celulelor canceroase, imunoterapia acționează asupra celulelor sistemului imunitar pentru a le ajuta să atace celulele canceroase.
„În cele două zile o să participe la conferință 90 de medici, majoritatea oncologi, dar și medici din alte specialități: gastroenterologie, medicină internă, pneumologie, endocrinologie pentru că această nouă grupă de terapie utilizată în cancer – imunoterapia – are ca efecte secundare anumite sindroame care se tratează în comun cu colegii de alte specialități. România se află la început în utilizarea acestei terapii. De anul trecut, a fost inclus pe program național un singur medicament. Este vorba de Nivolumab. Anul trecut, din martie s-a început cu finanțarea tratamentelor pentru pacienții cu melanom malign, iar din decembrie și pentru pacienții cu cancer pulmonar și cancer renal“, declară dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, șef Lucrări în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Craiova.

„Trialurile clinice sunt o sursă importantă de acces la tratament pentru bolnavii de cancer“

Indicațiile pentru imunotarepie sunt mult mai mari în alte țări. Pentru pacienții din România, până acum, singura modalitate prin care au putut să beneficieze de această terapie și pentru alte tipuri de cancer decât cele introduse pe Programul Național de Oncologie, a fost participarea la trialuri clinice. Trialul clinic este practic un studiu clinic care testează o intervenție terapeutică, medicamentoasă sau nonmedicamentoasă. „În alte țări, imunoterapia se folosește în zece indicații, deja. Sunt deja două medicamente care au utilizare largă. Pentru pacienții din România, din păcate, până acum singura modalitate prin care au putut să beneficieze de această terapie a fost participarea la trialuri clinice. Norocul a fost că am avut acces la ele pentru că așa am reușit să tratăm în ultimii patru ani cam 300 de pacienți, în Craiova, la Centrul «Sf. Nectarie». Este o cifră importantă pentru că pe Programul Național, de anul trecut și până în martie 2018, au fost tratați un număr similar de pacienți. Noi am reușit numai în Craiova să tratăm aproape 300. Trialurile clinice sunt o sursă importantă de acces la tratament pentru bolnavii de cancer. Progresul științific este susținut în mod evident, dar pe lângă asta ele oferă și posibilitatea pacienților de a beneficia de un tratament la care nu ar fi avut acces altfel“, adaugă dr. Michael Schenker.

În Craiova sunt cel puțin 40 de pacienți care acum sunt în viață datorită acestor tratamente

Medicul oncolog spune că pacienții și familiile acestora nu trebuie să aibă nici o reticență legată de studiile clinice pe care le derulează. „Sunt pacienți care atunci când aud de un trial clinic se gândesc la experimente, dar nu e chiar așa. Ceea ce facem noi, trialurile clinice de fază 2B, 3B și 4B, sunt trialuri clinice cu beneficiu terapeutic. Trebuie știut că prin participarea la aceste studii clinice, astăzi în Craiova sunt cel puțin 40 de pacienți care înainte sufereau de boli grave precum melanom malign avansat sau cancere din sfera ORL, cancer gastric și care acum sunt în viață datorită acestor tratamente“, conchide dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS