8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de craioveni au rămas fără apă rece

Sute de craioveni au rămas fără apă rece

În plină vară, zeci de familii din cartierul craiovean 1 Mai au rămas fără apă rece, iar alte zeci riscă să ajungă în aceeași situație din cauza datoriilor pe care le au asociațiile de proprietari din care fac parte. Este vorba de Asociația de proprietari nr. 9 din cartierul 1 Mai, care are o datorie de 800.000 de lei către Compania de Apă Oltenia (CAO) și căreia i s-a sistat furnizarea apei potabile. Următoarea pe lista datornicilor și care riscă să rămână fără apă este Asociația de proprietari nr. 7 din același cartier. „Asociația de proprietari nr. 9 din cartierul 1 Mai are o datorie în cuantum de 800.000 de lei. Asociația a fost acționată în instanță și există două hotărâri judecătorești definitive, trimise la executor. Din cauză că nu și-au plătit datoria, proprietarilor le-a fost sistată furnizarea apei. Locatarii s-au complăcut în această situație. Mai este în această situație și Asociația de proprietari nr. 7 din același cartier, căreia îi va fi sistată apa rece dacă nu își plătește datoriile“, a declarat reprezentantul CAO, Anca Bălăceanu.
Proprietarii s-au trezit la începutul acestei săptămâni că nu mai au apă rece la robinet, iar cei care au centrale de apartament au rămas și fără apă caldă. Această situație este cauzată de unele restanțe mai vechi, din perioada anilor 2007 -2011, pentru care furnizorul de apă și canal a obținut o hotărâre judecătorească și acum vrea să-și recupereze restanțele de ordinul sutelor de mii de lei. Situația este însă fără ieșire pentru că restanțele nu sunt cauzate în totalitate de rău-platnici, ci de fostul administrator care ar fi gestionat fraudulos încasările și plățile asociației. „Ne-am trezit în această dimineață (marți – n.r.) că au venit cei de la CAO, au luat contoarele generale din subsol și am rămas așa. Nu avem apă rece, nu avem apă la baie și nici apă caldă. Cărăm apă cu sticlele de pe unde putem. Nu știu dacă este posibil așa ceva. Această datorie este în mare parte din cauza fostului administrator care a lăsat totul de izbeliște. El era administrator și președinte și a făcut ce a vrut cu banii. Chiar dacă oamenii au plătit, banii nu au ajuns la furnizori. Acum noi suntem luați pentru niște datorii vechi din 2007 – 2011. Am fost dați în judecată și la executor de către Compania de Apă Oltenia și pentru că nu s-a plătit restanța s-a sistat furnizarea apei“, explică președintele asociației, Marius Marinică.
Proprietarii care și-au plătit întreținerea sunt revoltați. Acum stau cu chitanțele în mână și nu pot demonstra că nu au restanțe, pentru că nu mai există documente la sediul asociației din perioada despre care se face vorbire.
„Eu pot să demonstrez cu chitanțe că am plătit întreținerea, dar mi se spune că la asociație nu este niciun registru, nimic, un document din care să rezulte cine și-a plătit facturile și cine este datornic în perioada 2007 – 2011. Am înțeles că noi am plătit banii, dar încasările și plățile nu sunt evidențiate în nici un document al asociației pentru că nu există așa ceva“, spune un proprietar.
Administratorul asociați-ei confirmă cele spuse de proprietar. „Pentru perioada 2007- 2011, noi nu avem nici un registru, nici un document al asociației. Drept urmare, cum să vedem cine este datornic și cine nu. Degeaba am achitat de șapte ani toate facturile, că pentru perioada 2007 – 2011 nu avem nici o arhivă. A plecat fostul administrator și nu a lăsat nimic și acum nu știm cui să împărțim aceste datorii. În plus, șapte blocuri s-au separat cu apa, au primit la acel moment o adeverință că nu au datorii, deși locatarii aveau și acum cei cu conductă separată nu mai dau nici un leu“, spune Marin Sfeta, administratorul asociației.

Eșalonarea datoriilor, condiție să primească apă de la CAO

Procedura prin care locatarii pot beneficia de apă la robinet este doar eșalonarea la plată. Adică reprezentanții locatarilor să încheie un protocol cu CAO prin care se obligă să-și plătească datoria în mai multe tranșe.
„Am mers la CAO să eșalonăm aceste datorii să vedem cum să plătim ca să avem apă. Am dat 100.000 de lei și ne-am luat angajamentul să plătim factura curentă și restul datoriei de 700.000 de lei în 36 de luni. Asta înseamnă să plătim către CAO 22.000 de lei lunar și fiecare apartament cam 150 de lei în fiecare lună. Acestea sunt condițiile, ca să beneficiem de apă. Suntem în acest moment într-o situație fără ieșire. Stăm la peste 30 de grade Celsius fără apă rece și apă caldă. Nu știu dacă vom putea să ne ținem de această eșalonare“, spune președintele Asociației de proprietari nr. 9 din cartierul 1 Mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS