10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOmul cu meteoriții

Omul cu meteoriții

Comuna recunoscută, până acum, pentru cetatea romană Romula și pentru cabana de vânătoare preferată de Ceaușescu ar ascunde, susține un căutător de comori din zonă, și o importantă avere căzută din cer.

„Numismatu’“, așa cum este cunoscut Ion Bolnavu în satul său, Reșca, din comuna olteană Dobrosloveni, susține că în urmă cu doi ani a găsit în albia unui pârâu din localitate bucăți de meteorit. De atunci ar tot încercat să certifice descoperirea, în acest sens adresându-se inclusiv Institutului Geologic al României.
„Eu când am fost la București, când am făcut testele, e un an jumate, mi-a tăiat din ele, de la laborator, la Institutul de Geologie după Caransebeșului, și după o săptămână mi-a spus că e preistoric sau meteorit, ce a ieșit din carbonu’ 13. A zis să dau 6 milioane, care eu nu le-am avut în timpul ăla, ca să-mi dea buletinu’. După cinci luni, îmi spune domnu’ inginer că acesta conține cinci minerale, da’ nu poa’ să-mi spună numele mineralelor. Domne, păi și ce fac acum? Vine un profesor care a făcut școala de astro…, așa, și mi-a luat o bucată de meteorit și încă două componente, care, a trecut un an, și nici acum nu le-am văzut“, a povestit colecționarul, care încă din momentul descoperirii a simțit că ce are în mână nu sunt bolovani obșnuiți.
„Eu căutam ulcele de-ălea romane, boala mea dintotdeauna. Și găsesc asta (arată spre bucata mare -n.r.). Bă, plumb nu e, ce e, mă, asta? Am venit acasă, am pus magnetu’ pă el… Hopaaa! Ce-mi ziceau ăia din Italia, din Anglia, din Franța, din Germania, hopaaa! Ia, mă, că or mai fi! Am băgat magnetu’ pe un lemn și le-am găsit p-ăștia“, continuă discuția, și aflăm, astfel, că bărbatul este un pasionat colecționar de comori și că în zonă este recunoscut ca fiind omul care cunoaște cel mai bine unde se află comorile romane.
Pasiunea sa s-a născut pe când încă era un copil și găsea, ca mai toți sătenii, prin curte și prin diverse locuri din sat, fie monede, fie obiecte ceramice, fie altfel de obiecte. Spre deosebire de alții, îi plăcea să le și păstreze, până când, într-o zi, pe când el avea 13-14 ani, la poartă i-ar fi bătut un bărbat îmbrăcat elegant, care i-a propus un târg greu de refuzat. „Arheologia mi-a plăcut de mic copil. Eu am fost cel mai bun la istorie. La noi se găsea monedă, în grădină, în… cutare, nu le lua nimeni. Vine un om de la București, elegant îmbrăcat: «Mă, puștiule, am auzit că tu ai monede». I le-arăt… «Uite, domne, îți dau 200!». «Du-te, domne, de aici! Râzi de mine?», «Ia, bă, 300!». Atunci, cu el, am început. Era la Banca de Comerț Exterior, venea și cumpăra. Nu era mama lui de-aici, de la Caracal? El era obsedat, el m-a inițiat și în filatelie, am vândut și filatelia… Am vândut-o unui procuror“, și-a amintit interlocutorul nostru.

„E extraterestre, nu are nicio lege“Pasiunea sa de colecționar nu i-a adus tot timpul doar venituri, i-a adus și belele. În urmă cu aproape zece ani i-au bătut și polițiștii la poartă, nu doar colecționarii, confiscându-i toată „averea“. De data asta este convins că are din nou o avere, doar că nimeni nu ar mai avea dreptul să i-o ia, pentru că „e extraterestre, nu are nicio lege“.
De meteoriți nu știa foarte multe, deși colecționarii cu care tot stătea de vorbă îi tot cereau „pietri care atrag“. Prima bucată a descoperit-o din întâmplare, însă după celelalte s-a întors înarmat cu un magnet și a descoperit și restul de fragmente. N-ar mai fi și altele, spune bărbatul, care a cercetat bine zona. Cele găsite, însă, au o valoare greu de stimat. Se vând la gram, la prețuri pornind de la 10 euro. „Meteorit-meteorit, piatră care atrage… Ăsta m-a vindecat, l-am pus aici, l-am ținut la lumina telefonului și de-atunci nu mai am probleme. Deci, am citit pe internet, că, altfel, de unde, foaie verde lobodă. Sufeream cu inima și nu mai am treabă. Am fost și la Craiova, mi-am făcut și RMN-u’…“, încearcă bărbatul să convingă.
Spune că dorința lui este să dovedească proveniența stelară a fragmentelor, nicidecum să se îmbogățească. „Eu vreau să văd, să mi se emită un buletin de analiză. Asta vreau, nu vreau minuni pământești. Să demonstrez că aceste pietre conțin minerale nepământești, asta e boala mea. Ăstea țin la ele (cele care lasă pe gresie urme negre -n.r.), nici nu le vând. Că eu vreau să le vând, pân’ la urmă, dacă este treaba, ce fac cu ele, ce sunt eu, mare geolog?! În 42 de ani de ani de numismatică, atâtea mii de reacții de acizi care am făcut pe monedi și cutare…, nu sunt nici fraier, așa, ca să mă ducă cineva în Honolulu. N-am fost hapsân, n-am fost lacom. Puteam să fiu cel mai bogat din sat, câte-am avut… S-au dus“, a mai spus bărbatul.
Sătenii nici nu mai vor să audă de descoperirile bărbatului, supărați fiind că din cauza lui sunt obligați, de vreo zece ani, ca pentru orice săpătură să cheme arheologii. „Ne văd prin satelit, nu mai poți să faci nimic, și numai din cauza lui, cu descoperirile lui cu tot…“, sunt supărați consătenii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS