14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPosibile alegeri parţiale în trei comune

Posibile alegeri parţiale în trei comune

Guvernul ar putea decide organizarea în acest an de alegeri în trei comune gorjene. Este vorba de Bustuchin, Stoina şi Samarineşti. Dacă în cazul comunei Bustuchin, lucrurile sunt încă sub semnul întrebării, la Stoina şi la Samarineşti este doar o chestiune de timp până când fotoliile de primar vor fi vacantate, ca urmare a încetării mandatelor. Primăriţa din Stoina, Ioana Buşe, a fost condamnată definitiv în cadrul unui proces penal, iar edilul din Samarineşti, Marian Ardeiu, a fost declarat de instanţă incompatibil, în urma unui raport al ANI. La rândul său, Ion Ciocea, edilul din Bustuchin, şi-ar putea pierde mandatul, o dată cu apartenenţa politică la PSD. Instanţa de judecată a stabilit definitiv că Ion Ciocea, în clipa în care a plecat din PSD şi a candidat ca independent şi-a pierdut calitatea de membru al organizaţiei judeţene social-democrate. Potrivit legii, primarii aflaţi în această situaţie rămân fără mandat. Edilii îşi pot păstra mandatul doar dacă sunt daţi afară de partide. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a spus nu are niciun fel de informaţii legate de situaţia de la Bustuchin, dar dacă există o decizie definitivă care vizează o posibilă încetare de mandat pentru primar, atunci PSD Gorj va avea obligaţia să transmită o informare către instituţie.

O nouă adresă către Primăria Samarineşti

Ciprian Florescu a spus că la Samarineşti a fost trimisă o ultimă adresă prin care se solicită un referat de specialitate din partea secretarului primăriei din localitate. Dacă nu va fi primit un răspuns, atunci Prefectura Gorj va lua decizia de încetare a mandatului, fără să mai aştepte documentul de la Primăria Samarineşti, având la dispoziţie decizia instanţei de judecată. Cu toate acestea, dacă are sentinţa la îndemână şi nu a trimis un referat, secretarul Primăriei Samarineşti riscă să fie sancţionat pentru nerespectarea legii. Primarul Marian Ardeiu a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care a stabilit că edilul a fost în acelaşi timp şi primar, şi fermier. Conform inspectorilor de integritate, edilul s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu 15 februarie 2012, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de primar al comunei Samarinești, cât și calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv titular al Ardeiu Marian Întreprindere Individuală. Marian Ardeiu a pierdut procesul cu ANI, după ce a contestat raportul la Curtea de Apel din Craiova. Instanţa supremă a decis definitiv că edilul s-a aflat într-o stare de incompatibilitate. Primarul Marian Ardeiu a anunţat că nu demisionează şi aşteaptă să-i înceteze mandatul.

La fel şi la Stoina

Situaţia este similară şi la Stoina. De la primărie se aşteaptă un referat cu propunerea de încetare a mandatului, având în vedere condamnarea definitivă a primăriţei Ioana Buşe. Este de amintit că Ioana Buşe, primăriţa comunei Stoina, a fost trimisă în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Este vorba de un dosar care a vizat obţinerea de subvenţii agricole de la APIA, de către doi întreprinzători, prin intermediul unor acte false. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a omului de afaceri Florentin Pârvan, administrator și asociat unic al SC Patrick Florian SRL, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată; înșelăciune, în formă continuată; instigare la fals intelectual, în formă continuată, și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Trimisă în judecată pentru infracţiuni similare este şi Iulia Pârvan, administrator la firma respectivă. Nu în ultimul rând, vor răspunde în faţa magistraţilor Ioana Buşe şi Ion Gorun, primar al comunei Stoina, respectiv inspector în cadrul Primăriei Stoina, la data faptelor, ambii acuzaţi de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată; complicitate la înșelăciune, în formă continuată, și fals intelectual, în formă continuată.

Fapte din 2012 – 2013

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012 – 2013, cei doi administratori ai SC Patrick Florian SRL au depus la dosarele aferente anilor 2012 și 2013 mai multe acte și declarații false, prin care au obținut subvenții de la APIA – Centrul Județean Gorj. În aceeași perioadă, pentru a putea obține sumele respective de bani, inculpații Sorin Florentin Pîrvan și Iulia Pîrvan au falsificat 26 de contracte de arendă, menționând sau adăugând în fals suprafețe de teren mai mari decât cele arendate efectiv de către deținătorii de terenuri. „Totodată, inculpatul Pîrvan Sorin Florentin i-a determinat pe inculpații Bușe Ioana, primar al comunei Stoina, și Gorun Ion, inspector cu atribuții privind registrul agricol în cadrul Primăriei Stoina, să întocmească și să semneze în fals cele două adeverințe aferente campaniilor 2012 și 2013, prin care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului privind suprafața agricolă deținută în arendă de către SC Patrick Florian SRL pe raza comunei Stoina. În acest fel, inculpații Pîrvan Sorin Florentin și Pîrvan Iulia au obținut pe nedrept de la APIA – Centrul Județean Gorj suma totală de 107.245,46 lei. Pe 1 iulie 2015, SC Patrick Florian SRL a fost radiată, în urma hotărârii Tribunalului Dolj. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 107.245,46 lei, reprezentând prejudiciul principal produs ca urmare a obținerii pe nedrept de sume de bani de către inculpații Pîrvan Sorin Florentin și Pîrvan Iulia în campaniile din anii 2012 și 2013. În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Bușe Ioana și Gorun Ion, până la concurența sumei de 107.245,46 lei“, potrivit DNA Craiova.
Dacă vor fi vacantate posturile de primari în cele trei comune, alegerile ar putea avea loc în această toamnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS