5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj25 de ani de la înfiinţarea Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“

25 de ani de la înfiinţarea Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu a împlinit ieri un sfert de veac de existenţă. Evenimentul a fost marcat printr-un spectacol cu nume mari ale scenei româneşti, între care Horaţiu Mălăele şi Maia Morgernstern. De asemenea, a avut loc o festivitate la care au luat parte actorii Teatrului Municipal, unul dintre cele mai tinere din ţară.

Consiliul Județean Gorj a înființat Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu prin Hotărârea nr. 9 din 11 iunie 1993. Director în perioada iunie 1993 – iunie 2017 a fost actorul Marian Negrescu. Pe 19 decembrie 1993 s-a jucat prima piesă a noii instituții de spectacole: „D’ale Carnavalului“, de I.L. Caragiale, în regia lui Marian Negrescu. De asemenea, prin Hotărârea nr. 14 din 6 aprilie 1999, teatrul a fost transferat sub autoritatea Consiliului Local și a Primăriei Târgu Jiu. Pe 26 octombrie 2002, deschiderea stagiunii 2002-2003 a avut loc în noul sediu al instituției, cu piesa „Ultimul împărat“, de Valentin Nicolau, în regia lui Vitalie Lupașcu. Este de amintit şi că pe 27 octombrie 2015, la inițiativa urmașilor familiei și cu sprijinul secretariatului literar al teatrului, Elvira Godeanu a fost reînhumată la Cimitirul Catolic din Târgu Jiu. În perioada 1993-2017, la Teatrul „Elvira Godeanu“ s-au montat și jucat aproape 120 de piese din dramaturgia clasică și contemporană universală și românească. În prezent, instituția este condusă de actorul Cosmin Brehuţă şi are 22 de actori. La Târgu Jiu, statul a construit ultimul teatru din România. Actuala clădire a aparţinut fostului Cinematograf „23 August“.

Mesajul transmis de Marian Negrescu

Fostul manager al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, actorul Marian Negrescu, a transmis ieri un mesaj aniversar: „Astăzi, 11 iunie 2018, se împlinesc 25 de ani de la înfiinţarea Teatrului Dramatic «Elvira Godeanu» din Târgu Jiu (iunie 1993). O Biserică a sufletelor care va rămâne veşnic. Dacă ar fi să mulţumesc cuiva, atunci trebuie să mulţumesc spectatorilor! Ei, spectatorii, ţin această Biserică vie… Teatrul este al lor, al celor de ieri şi de azi, şi va rămâne generaţiilor viitoare. Şi tot ei, spectatorii, trebuie să-l apere. Noi, artiştii, suntem în slujba Cetăţii. Avem în grija noastră sufletele celor ce compun Cetatea. Şi asta e cea mai preţioasă responsabilitate. La mulţi ani buni şi frumoşi Teatrului Dramatic «Elvira Godeanu» din Târgu Jiu!“.

Cine a fost Elvira Godeanu

Actriţa care dă numele teatrului din Târgu Jiu s-a născut pe 13 mai 1904, la București. Este fiica Josefinei Visner, din Târgu Jiu, și a lui Constantin Godeanu, din București. Părăsită de soț la doar câteva luni de la căsătorie, Josefina s-a întors la părinții săi, la Târgu Jiu, unde fiica ei putea crește într-o atmosferă caldă, primitoare, alături de bunici și de întreg neamul Visnerilor. Între 1911 și 1915 a urmat Şcoala Primară de Fete nr. 1 din capitala Gorjului, pe care a absolvit-o cu media generală 8,27. Din 1916, Josefina şi-a găsit o slujbă la Caracal, iar Elvira a urmat cursurile Pensionului doamnei Lilly Puricescu. Cele două s-au stabilit în București, în 1921. Elvira dorea să facă studii muzicale la Conservator, dar costurile pregătirii în particular depășeau posibilitățile materiale ale mamei sale. Ca urmare, a luat lecţii de teatru de la Romald Bulfinski, un excelent actor și pedagog, iar în 1924 a devenit studentă a Conservatorului bucureștean, la clasa lui Constantin Nottara (preluată de Maria Filotti după pensionarea maestrului). Conform mărturiilor actriței, aceasta a jucat circa o sută de roluri, multe dintre ele de referință pentru cariera sa, dar și pentru teatrul și filmul românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS