22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCreatorul Şcolii de Jurnalism în România, Doctor Honoris Causa la Craiova

Creatorul Şcolii de Jurnalism în România, Doctor Honoris Causa la Craiova

Decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, Mihai Coman, a primit miercuri titlul academic Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Craiova, în cadrul unei ceremonii ce s-a desfăşurat în Aula „Regele Mihai I“ al României. La eveniment au participat atât profesori de la cele două universităţi, cât şi studenţi.
„Astăzi avem şansa de a decerna titlul Doctor Honoris Causa unui specialist într-o ştiinţă absolut dramatică. Antropologia culturală post-revoluţionară este o știinţă tacită, este o ştiinţă care după două decenii încă se zbate să-şi găsească făgaşul normal. În 1990, România avea antropologi, dar nu avea antropologie. Profesorul Coman este unul care a încercat să dea peste cap această situaţie şi să construiască aşa cum au construit şi alţii venind din domenii diferite, dumnealui venind dinspre filologie, o ştiinţă care astăzi am putea spune că există ca antropologie cu foarte mulţi antropologi tineri care au fost construiţi de felul dumnealui de a gândi. Este reprezentantul antropologiei media la noi şi poate se confundă chiar cu această ştiinţă“, a declarat profesorul universitar Nicu Panea.
„Sunt profund onorat de faptul că Universitatea din Craiova a decis să îmi acorde titlul de Doctor Honoris Causa şi în egală măsură sunt profund emoţionat să trăiesc aceste momente împreună cu dumneavoastră. La începutul anilor 1990, când numele meu a început să fi asociat cu învăţământul de jurnalism şi ulterior de comunicare, mulţi profesori, cercetători şi chiar jurnaliști care îmi cunoșteau cărțile scrise înainte de căderea comunismului mă întrebau <<Ce cauţi tu acolo? Ești specialist în mitologie, în antropologie, nu în jurnalism>>. La sfârşitul anilor 1990, când studiile mele de antropologie mass-media au început să circule şi în România, mulţi dintre colegii mei, profesori sau jurnalişti, mă întrebau <<Ce cauţi tu acolo? Tu eşti specialist în jurnalism nu în antropologie>> Aceste remarci m-au uimit întotdeanuna, deoarece, indiferent de domeniul pe care l-am cercetat şi indiferent de afilierea instituţională, m-am considerat întotdeauna un antropolog (…). Prin munca noastră sperăm mereu să clădim ceva curat, o operă ştiinţifică, dacă este posibil instituţii. Am visat acest lucru, am luptat pentru a uni aceste două concepte științifice. Devenind mai înţelept odată cu vârsta mi-am dat seama că operele şi instituțiile nu înseamnă nimic fără oamenii care le dau viaţă“, a declarat profesorul Mihai Coman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS