15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCeartă pe paza stadionului „Ion Oblemenco“

Ceartă pe paza stadionului „Ion Oblemenco“

Licitația pentru atribuirea acordului-cadru pe doi ani privind paza arenei de 55 de milioane de euro din Craiova a ajuns pe masa Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). SC SMB SRL, societate de pază și protecție din Târgu Jiu, a contestat decizia Primăriei Craiova de a atribui contractul firmei Protect NPG Paza SRL, susținând că prețul oferit de aceasta nu este sustenabil, fiind „fundamentat fără a ține cont de legislația privind salarizarea personalului“. CNSC nu a luat încă o decizie, aflându-se la faza de analiză a dosarului de achiziție și a punctului de vedere al primăriei.

Paza până în 2020 a Complexului Sportiv „Ion Oblemenco“ din Bănie, în baza unui acord cadru plătit din bugetul local, depinde în prezent de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Primăria Craiova a lansat pe repede înainte, la începutul lunii aprilie, licitația pentru atribuirea unui contract pe doi ani privind paza permanentă a arenei de 55 de milioane de euro, după ce contractul în vigoare urma să expire pe la jumătatea aceleiași luni. SC Protect NPG Paza SRL obținuse pe 31 ianuarie, după o licitație organizată rapid, prin procedură simplificată, dreptul de a păzi stadionul pe o perioadă de 76 de zile. Firma respectivă de pază a fost singura care a participat atunci la licitația anunțată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pe 18 ianuarie, cu termen de depunere a ofertelor până pe 23 ianuarie, și a câștigat cu un preț de 99.563,04 lei (fără TVA), față de o estimare a primărie de 127.798,56 lei.
Și actuala licitație pentru un acord cadru pe 24 de luni, cu câte două contracte subsecvente în 2018 și 2019 și unul în 2020, a fost una „în viteză“. Anunțul a fost publicat în SEAP pe 4 aprilie, în săptămâna Paștelui, ultima zi de depunere a ofertelor a fost 13 aprilie, valoarea maximă estimată a contractului fiind de 1.390.089,60 (fără TVA). GdS a prezentat la acea vreme toate aceste aspecte, ridicând problema timpului scurt de primire a ofertelor, având în vedere și zilele libere de Paște. Până la urmă, la licitație nu s-a mai prezentat un singur ofertant, ca la precedenta, dar contractul a fost atribuit aceleiași firme, Protect NPG Paza SRL, care a venit însă cu prețul cel mai scăzut: 1.212.422,40 lei (fără TVA). De aici a pornit însă și cearta, pentru că firma a cărei ofertă s-a clasat pe locul doi a contestat decizia primăriei și a apelat la CNSC pentru a-i fi reevaluată oferta.

De paza stadionului „Ion Oblemenco“ din Craiova s-a ocupat oficial, de la 1 februarie, firma Protect NPG Paza SRL. Contractul a expirat însă în data de 17 aprilie (Foto: arhiva GdS)

„Prețul oferit nu este sustenabil“

SC SMB SRL, firmă de pază și protecție din Târgu Jiu, care susține că activează în toate județele din Oltenia, este societatea care a pierdut duelul ofertelor cu Protect NPG Paza SRL, după ce a venit cu un preț de 1.304.380,80 lei, de aici rezultând un cost pe oră, pe agent, de 14,61 lei, fără TVA, după cum se arată în contestația înaintată mai întâi către Primăria Craiova (datată 11 mai). SMB SRL a solicitat primăriei anularea procedurii de atribuire, reevaluarea ofertei sale și atribuirea acordului cadru societății a cărei ofertă este „justificată în mod legal și are un preț fundamentat pe toate prevederile legale“. Firma din Târgu Jiu a susținut în contestație că prețul oferit de Protect NPG Paza SRL nu este sustenabil, încercând să demonstreze că tariful de 13,58 lei/oră/agent, fără TVA, nu poate fi oferit dacă se ține cont de legea privind salarizarea personalului și de contribuțiile obligatorii către bugetul de stat. „Din acest motiv, oferta trebuie respinsă ca fiind neconformă, netemeinică și nelegală“, se mai specifică în contestația SC SMB SRL. Din calculele înaintate de firmă, la salariul minim brut actual de 1.900 de lei, tariful pe oră, pe agent, nu ar putea fi în nici un caz sub 14,58 lei.
Primăria Craiova nu a dat însă curs contestației depuse de SMB SRL, menținându-și punctul de vedere legat de atribuirea contractului de pază a stadionului „Ion Oblemenco“ până în 2020 către Protect NPG Paza SRL. Așa că firma de pază din Târgu Jiu a apelat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, cerând anularea rezultatului procedurii de achiziție. În decizia de respingere a ofertei SC SMB SRL, Primăria Craiova a motivat că „oferta nu satisface în mod corespunzător cerințele caietului de sarcini cu privire la lista personalului propus pentru prestarea serviciilor solicitate“. Societatea vrea să convingă acum Consiliul că a îndeplinit toate cerințele impuse de autoritatea contractantă și cere o reevaluare a ofertei sale. CNSC nu a luat încă o decizie, aflându-se la faza de analiză a dosarului de achiziție și a punctului de vedere al primăriei. Paza nonstop a stadionului din Craiova trebuie să se realizeze, potrivit caietului de sarcini, cu 18 agenți: 16 pentru pază (câte patru pe tură, timp de șase ore) și doi pentru monitorizare.

Protect NPG, probleme similare și la licitația pentru paza Universității din Craiova

SC Protect NPG Paza SRL s-a confruntat în acest an cu o problemă similară și la licitația de 600.000 de euro privind paza Universității din Craiova. Firma a câștigat licitația, dar a fost acuzată de societatea concurentă, Civitas PSG SA, că a venit cu preț neverosimil de mic și imposibil de justificat, care nu ar acoperi nici măcar cheltuielile cu salariile agenților de securitate. Disputa a ajuns în instanță, luna trecută Curtea de Apel Craiova respingând definitiv plângerea făcută de Civitas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS