16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGroapă de gunoi pe malul râului Amaradia

Groapă de gunoi pe malul râului Amaradia

Aspecte de la marginea localității Ișalnița, pe cursul de apă Amaradia

Tonele de deșeuri aruncate la periferie au depășit granița Craiovei și se extind acum și către localitățile rurale din vecinătatea orașului. Este în această situație comuna doljeană Ișalnița, unde zonele de pe malul râului Amaradia se transformă de la o zi la alta într-o groapă de gunoi. Edilul localității spune că „gunoierii“ care vin aici cu mașini de mare tonaj și aruncă gunoi de orice natură sunt din Craiova. Este vorba de zeci de hectare care se întind de-a lungul unui drum de pământ ce pleacă de la piciorul podului peste râul Amaradia și ajunge în localitatea învecinată Șimnic. Administrația locală din Ișalnița a încercat să ia măsuri împotriva celor care depozitează aici deșeuri, a făcut pază în zonă cu Poliția Locală, a aplicat amenzi celor depistați că aruncă resturile de moloz, băligar, deșeuri menajere și agricole, componente auto din service-uri și electrocasnice descompuse. Dar, cu toate acestea, fenomenul nu poate fi stopat, nici măcar cu sprijinul celor de la Garda de Mediu. „Cunoaștem ce se întâmplă în acea zonă. Vorbim de terenurile de pe malul râului Amaradia, mai precis drumul care pleacă de la piciorul podului peste Amaradia până spre Șimnic, unde toată Craiova depune gunoi de tot felul. Aduc deșeuri cu raba, adică în cantități foarte mari. Este un fenomen greu de ținut în frâu și mai ales de stopat. Am pus Poliția Locală să facă pază, am aplicat amenzi celor pe care i-am prins. Am anunțat Garda de Mediu și tot nu putem să-i oprim pe cei care depozitează aici deșeuri. Acum am un alt plan, vom școlariza și angaja în cadrul primăriei mai mulți polițiști locali care să poată aplica amenzi în acest domeniu. Vom face pază non-stop ca să descurajăm persoanele care depozitează aici gunoi, prin aplicarea unor măsuri pecuniare drastice“, a precizat Ovidiu Flori, primarul localității Ișalnița.
Gunoiul se înșiră pe kilometri întregi de-a lungul cursului Amaradiei, la câțiva metri de malul apei. Mașinile vin și pleacă, aduc gunoi, după care se fac nevăzute. În urma lor apar căruțele căutătorilor în gunoi, care adună peturi, sticlă, fier și tot ce consideră ei că poate fi refolosit. Este, totuși, o picătură în marea de gunoaie care acoperă întregul câmp.

Garda știe, dar…

Reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj spun că au cunoștință de cele întâmplate în zona cu pricina, dar aici este și sarcina administrației locale să salubrizeze periferiile. Comisarii pot amenda persoanele pe care le depistează că depozitează ilegal deșeuri aici, în momentul în care îi prind în fapt sau înregistrează numărul mașinii cu care transportă gunoi. „Periferiile localităților sunt, din păcate, înțesate de grămezi enorme de gunoi, așa cum este și în această situație. Depozitarea deșeurilor în locuri neautorizate se face ilegal. Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 6.000 la 20.000 de lei depozitarea necontrolată sau în afara locurilor special amenajate a deșeurilor solide menajere și a celor rezultate din construcții. Vorbim de poluare doar în situația depozitării unor substanțe toxice, aici se creează un aspect neplăcut și un miros pestilențial. Oamenii trebuie să înțeleagă că orice deșeu rezultat în urma unui proces sau unei activități trebuie depozitat într-un depozit conform cu natura acestuia și nu la voia întâmplării. Vom merge în această zonă să vedem ce măsuri se impun. Poate aici sunt obligați să se implice și cei de la ABA Jiu, fiindcă în apropiere este un curs de apă“, a specificat Gheorghe Călinoiu, comisar-șef la Garda de Mediu Dolj.

Prevederi legale

„Consiliile locale, precum şi primăriile au obligaţia să asigure, în condiţiile legii: curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor“, se arată în art. 8 din Legea nr. 515 din 12 iulie 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS