16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe deschid ştrandurile şi piscinele

Se deschid ştrandurile şi piscinele

Băile Săcelu îi aşteaptă pe turişti

Ştrandurile şi piscinele din Târgu Jiu şi nu numai au început să fie redeschise. Administratorii unităţilor respective au profitat de faptul că s-au înregistrat câteva zile cu temperaturi peste 30 de grade Celsius, dar şi de acela că vara şi-a intrat oficial în drepturi. Sezonul era oarecum întârziat, din cauza precipitaţiilor abundente din primăvară, dar şi a temperaturilor care nu au fost favorabile unui debut mai rapid al sezonului estival. În alţi ani, ştrandurile şi piscinele se deschideau de la începutul lunii mai. Începând cu 1 iunie, s-au redeschis majoritatea ştrandurilor şi a piscinelor de pe raza municipiului Târgu Jiu, inclusiv cea de pe insuliţa râului Jiu, de lângă Parcul Central.

Se deschide şi staţiunea Băile Săcelu

De asemenea, cunoscuta staţiune turistică Băile Săcelu va fi deschisă publicului din această lună. Staţiunea Săcelu se află pe DN 67, la 32 km de municipiul Târgu Jiu, la 80 km de Râmnicu Vâlcea şi la 20 km de Târgu Cărbuneşti. Complexul balnear este compus din bază de tratament, spaţii de cazare în hotelul Minerul, cu o capacitate de 140 de locuri, spațiu pentru servirea mesei şi bar, bazine în aer liber şi plaja care a beneficiat de investiţii de modernizare, alocate de Complexul Energetic Oltenia, administratorul unităţii, putând oferi un cadru modern şi dotările necesare petrecerii unui sejur plăcut: nisip, 100 de şezlonguri, umbrele, duşuri, grupuri sanitare, punct de prim-ajutor şi o terasă. În cadrul staţiunii se tratează afecţiuni ale aparatului locomotor, neurologice periferice, ale sistemului nervos central, ale aparatului respirator, ORL, digestive, hepato-biliare şi renale.

Apa din bazine îşi schimbă culoarea

Un fenomen interesant pe care îl prezintă apa celor patru bazine de la Săcelu este culoarea diferită pe care o capătă în funcţie de anotimp. Studii de specialitate efectuate în cadrul Institutului de Inframicrobiologie Bucureşti, începând cu anul 1979, au evidenţiat faptul că microorganismele care trăiesc în aceste bazine şi dinamica lor pe parcursul anului sunt principalele cauze care provoacă colorarea diferită a apei. Dintre acestea, bacteriile sulfuroase şi fotosintetizante colorate de obicei în roşu şi verde determină nuanţa predominantă a apei. Culoarea verde-deschis sau verde-alburiu, din bazinul 3, este pusă pe seama proceselor de oxidare pe care le suferă apa de foraj ce pătrunde în bazin. Apa din bazinul 4 poate suferi variaţii bruşte ale culorii. Ea poate fi zmeurie, roz lăptoasă, verzui albicioasă sau verzui închisă, coloraţia predominantă fiind dată de bacteriile care se dezvoltă în masă şi care prezintă un caracter instabil, acestea înlocuindu-se cu mare viteză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS