11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞoferii, în pericol pe strada asfaltată de Tel Drum

Şoferii, în pericol pe strada asfaltată de Tel Drum

Strada Râului din Craiova, la care a lucrat SC Tel Drum SA Alexandria, se degradează pe zi ce trece, cu toate că modernizarea ei a „înghițit“ bani grei, în cadrul unui proiect cu fonduri europene. În zonele unde asfaltul s-a lăsat serios, autoritățile au găsit o soluție de moment pentru a rezolva problema: au montat indicatoare care îi avertizează pe șoferi că drumul prezintă denivelări.

Asfaltul de pe strada Râului s-a lăsat serios în dreptul intersecțiilor cu străzile Dealul Spirei, Victor Papillian și Morii (FOTO: Claudiu Tudor)

La nici doi ani de la recepție, strada Râului din Craiova poate fi asemuită de șoferi cu un traseu de off-road, după ce pe tot mai multe porțiuni asfaltul s-a lăsat serios. Cel mai afectat sector este cel care pleacă de la intersecția cu strada Popoveni, sensul de mers spre Brestei, acolo unde și proiectul a prevăzut doar lucrări de reparații și așternerea unui strat de mixtură asfaltică de 4 cm (aici s-a păstrat fundația existentă, în comparație cu celălalt sens de mers, unde s-a refăcut complet sistemul rutier). Pe acest tronson, denivelările sunt din ce în ce mai mari și mai multe, iar gurile de canalizare lăsate întregesc aspectul de stradă veche și peticită, nicidecum de una modernizată cu fonduri europene. Iar suma nu a fost deloc de neglijat: 8,9 milioane de euro (fără TVA) pentru reabilitarea străzii Râului, la pachet cu străzile Caracal și Bariera Vâlcii.
Ce a ieșit s-a văzut la recepția semnată fără obiecții, în iunie 2016, de comisia din cadrul Primăriei Craiova: plombe turnate cu o lună înainte și sute de metri de fisuri colmatate cu mastic. De altfel, de când a intrat în reabilitare și a putut fi circulată (s-a lucrat pe tronsoane), nu a fost zi ca pe strada Râului să nu fie sesizată vreo problemă legată de modul cum se comportă asfaltul. În timp, starea drumului s-a înrăutățit, iar în prezent asfaltul mai are puțin și se surpă în dreptul intersecțiilor cu străzile Dealul Spirei, Victor Papillian și Morii.
În mod normal, pentru problemele apărute ar fi trebuit să răspundă constructorul, firma Tel Drum SA din Alexandria, despre care se spune că era controlată de liderul PSD, Liviu Dragnea. Numai că societatea este în insolvență, iar primăria nu prea are pe cine să tragă la răspundere în perioada de garanție a lucrărilor (cinci ani). „Cu strada Râului sunt în continuare probleme foarte mari. La începutul lunii mai am semnat o nouă adresă către Tel Drum, în sensul că vom trece la execuția garanției și predarea lucrărilor către o altă societate. Știți că firma este în procedură de insolvență, dar lichidatorul ne-a dat asigurări că partea de garanție ne-o asigură în continuare“, explica, la un moment dat, primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Până să remedieze problema asfaltului lăsat de pe strada Râului, autoritățile locale au decis montarea de indicatoare care îi avertizează pe șoferi că drumul prezintă denivelări (FOTO: Claudiu Tudor)

Indicatoare de avertizare, în loc de reparații

Până să rezolve problema cu constructorul și garanția, autoritățile locale au găsit o modalitate de a remedia situația. Nu cu reparații, ci cu indicatoare de avertizare. Pe sensul de mers spre Brestei, înainte cu 50 de metri de intersecția cu Dealul Spirei și de cea cu strada Morii, au fost montate, săptămâna trecută, indicatoare rutiere care îi avertizează pe șoferi că drumul prezintă denivelări și că trebuie să reducă viteza la 30 km/h. Indicatorul este însoţit și de un panou adiţional pe care este specificată lungimea sectorului de drum cu denivelări: un kilometru. Când vor fi remediate aceste probleme? În curând. Potrivit primarului Mihail Genoiu“, Tel Drum ar intra în „valurile” Râului de săptămâna viitoare. „Constructorul a transmis că săptămâna viitoare începe remedierea străzii Râului și că toate lucrările se vor termina până la data de 15 iulie“, a precizat Mihail Genoiu, pentru GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS