7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâţi craioveni vor locuinţe în cartierul chinezesc

Câţi craioveni vor locuinţe în cartierul chinezesc

Blocurile din ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal, care au fost trasferate către Agenţia Naţională pentru Locuinţe pentru a fi construite, duc lipsă de clienţi (Foto: Lucian Anghel)

Ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal din municipiul Craiova, început de chinezii de la Shandong Ningjiang în 2015 şi abandonat din lipsă de fonduri, nu pare atractiv pentru cei care şi-ar dori o locuinţă nouă, achiziţionată prin credit ipotecar. După ce primăria a transferat, în folosinţă gratuită, terenul şi structurile existente de la cartierul chinezesc Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aceasta a deschis lista de înscrieri. Solicitările sunt însă puţine.

Craiovenii nu prea par interesaţi să achiziţioneze o locuinţă în ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal, la care s-au împotmolit chinezii de la Shandong Ningjiang şi pe care va trebui să-l finalizeze Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). În martie 2015, când demarau lucrările la aşa-zisul cartier chinezesc, firma din China şi autorităţile locale de la acea vreme promiteau locuinţe ieftine (400 de euro/mp) şi un timp record de construire a lor, până la sfârşitul anului 2016. Pe terenul preluat de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN) urma să fie ridicate 23 de blocuri (1.850 de locuinţe), majoritatea cu zece etaje, 250 de locuinţe fiind promise prin contract Armatei în ianuarie 2017, pentru a nu se pierde terenul primit în concesiune.
Autorităţile fluturau şi liste cu sute de cereri de locuinţe în noul cartier, dar până la urmă totul a fost un eşec. Chinezii nu au mai avut bani de mult trâmbiţata investiţie, iar construcţiile realizate de ei (două blocuri până la etajul al şaselea şi alte câteva la primul nivel) au trecut gratuit, conform contractului, în patrimoniul Primăriei Craiova. Nu înainte ca Armata să mai acorde un răgaz autorităţilor, prelungind cu trei ani termenul de predare a celor 250 de locuinţe. Numai că nici primăria nu s-a încumetat să ducă mai departe investiţia şi după ce a prevăzut în bugetul din 2018 circa două milioane de euro pentru finalizarea primelor două blocuri (cele aflat în stadiul cel mai avansat) a transferat, în folosinţă gratuită, terenul şi structurile existente de la cartierul chinezesc Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
ANL a anunţat noua „achiziţie“ pe site, a specificat şi programul prin care se vor construi locuinţele de la Craiova – prin credit ipotecar, a deschis lista de încrieri pentru cei care ar dori o astfel de locuinţă şi a aşteptat solicitările. Şi ele au venit, însă mult prea puţine faţă de sutele de cereri de care se vorbea anterior (e adevărat că nici preţul nu va mai fi acum cel promis la demararea proiectului). În cele aproape două luni de când şantierul cartierului de pe strada Caracal a trecut la ANL, Agenţia a primit doar şapte cereri de intrare în programul de achiziţie a unei locuinţe în acest ansamblu rezidenţial, după cum se precizează într-un răspuns oferit GdS săptămâna trecută. „În cadrul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe sunt înregistrate până în prezent un număr de şapte solicitări de achiziţionare locuinţe proprietate personală, prin credit ipotecar, în ansamblul ce se va realiza în judeţul Dolj, municipiul Craiova, strada Caracal nr. 132“, susţine ANL.

Când va demara construcţia de locuinţe

Când cartierul a trecut la Agenţia Naţională pentru Locuinţe, „până la finalizarea lucrărilor de construire a locuinţelor“, GdS a prezentat şi modul în care vor fi realizate cele 23 de blocuri: exclusiv cu banii viitorilor beneficiari (avansuri, credite ipotecare acordate de instituţii financiar-bancare). Precizarea era făcută chiar de către ANL, care estima că lucrările vor demara „din acest an“. Cei care şi-ar dori o locuinţă aici trebuie să urmeze o întreagă procedură, specificată pe larg pe site-ul Agenţiei, iar abia după aceea ANL poate da ordinul de începere a lucrărilor antreprenorului stabilit prin procedură de achiziţie publică. Potrivit contractului de construire care va fi semnat cu acesta, locuinţele trebuie finalizate în doi ani.
Dar când ar putea demara construirea primelor locuinţe din fostul cartier chinezesc, având în vedere modul cum se obţine finanţarea? Numai după ce se adună solicitări suficiente măcar pentru realizarea unui bloc, solicitări care să aibă în spate şi aprobarea creditului ipotecar, după cum explică ANL. „Menţionăm că pentru demararea lucrărilor de construcţii şi montaj este necesară atât contractarea minim a unui bloc (procent 100%), cât şi deschiderea finanţării bancare a potenţialilor beneficiari“, spune Agenţia.
Cum cu cele şapte cereri de până acum „nu se face primăvară“, pare tot mai greu de crezut că lucrările de construire a locuinţelor de pe strada Caracal vor demara în acest an. Mai ales că, şi în ipoteza în care s-ar strânge rapid cererile necesare şi banca ar acorda finanţarea, este nevoie de licitaţie pentru a desemna un constructor, iar procedura poate fi de durată. În atare condiţii, rămâne de văzut dacă va mai putea respecta Primăria Craiova ultimul termen dat de MApN pentru predarea la cheie a 250 de locuinţe: ianuarie 2020.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS