10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAnchetă penală la Asociația de proprietari 12 Calea București

Anchetă penală la Asociația de proprietari 12 Calea București

Proprietarii se întreabă cine răspunde pentru neregulile de la asociație

Neregulile descoperite în urmă cu o lună la Asociația de proprietari nr. 12 Calea București din Craiova au dus la întocmirea unui dosar penal în care principalul suspect de sustragerea banilor din încasări este casiera Geta Afronie. „În cazul Asociației de proprietari nr. 12 Calea București s-a întocmit un dosar de cercetare penală pentru delapidare. Ancheta este în curs de desfășurarea, persoanele care au cunoștință despre fapte sau împrejurări în care s-au comis acestea sunt audiate”, a declarat, pentru GdS, Leonard Băndoi, șef serviciu Investigarea Criminalității Economice – IPJ Dolj. La acel moment, proprietarii au aflat că „lipsește din gestiunea asociației o sumă cuprinsă între 200.000 și 400.000 de lei“. Acum, după ce faptele s-au elucidat, proprietarii spun că suspiciunile de delapidare planează și asupra administratoarei Mădălina Chiper, a președintelui Aurelian Gaulischi și a celor doi cenzori. În momentul în care locatarii au aflat ce s-a întâmplat în asociația lor și mai ales faptul că neregulile le-au fost ascunse, la nivelul asociației s-a iscat un scandal, încheiat cu schimbarea președintelui și comitetului. „Nu înțeleg de ce administratoarea, care a aflat de lipsa banilor din luna august 2017, a ascuns acest lucru! A anunțat președintele și cenzorii abia prin noiembrie, a fost un control de la primărie, iar oamenii din asociație au aflat de delapidare în primăvara aceasta”, spune actualul președinte. Totuși, în ciuda celor petrecute și a nemulțumirii proprietarilor, casiera și administratoarea au fost păstrate în asociație, ba, mai mult, tot ele au banii pe mână. Administratoarea a spus: „Nu este adevărat ce susțin locatarii, în momentul în care eu am aflat ce a făcut casiera, am anunțat primăria, președintele, cenzorii și ulterior poliția. Ea a recunoscut tot ce a făcut și modul în care a sustras banii“, a afirmat Mădălina Chiper. La rândul său, casiera Geta Afronie are propria versiune. „Până nu se face o expertiză, nu mă pot pronunța eu. Am probleme de sănătate“, a spus Adronie.

Schimbare de fațadă?

Stelian Ionescu, proprietar în Asociația nr. 12 Calea București, spune că aceste angajate trebuie să răspundă pentru faptele lor. „Să vă spun ce s-a întâmplat între timp. Un domn, Bădeanu Radu, a strâns în jur de aproximativ 70 de semnături de la proprietari, promițând că va convoca Adunarea Generală pentru a fi îndepărtați din funcții cei implicați și trimiși în fața legiuitorului. Ce s-a întâmplat? Domnul respectiv a folosit semnăturile pentru a prelua funcția de președinte și acum lucrează împreună cu vechea administratoare și casieră, fără să le trimită să răspundă în fața legii. Este inadmisibil și inacceptabil ce se întâmplă! Nimeni nu este mai presus de lege, aceste angajate trebuie să răspundă. Nu cred că trebuie sa fim prostiți de oameni care fură“, este de părere Stelian Ionescu.
Confruntat cu nemulțumirea proprietarilor, președintele explică modificările care s-au făcut la nivelul asociației. „Este parțial corect, în sensul că lucrăm cu vechea administratoare și cu vechea casieră. În rest, sunt neadevăruri. Există dosar la poliția economică deschis în urma sesizării de către Primăria Craiova. Am dorit să mai depunem și noi o sesizare, dar atât avocații, cât și poliția au zis că deocamdată nu mai este cazul deoarece este deschisă o cercetare în acest caz. Cele două angajate, precum și vechiul președinte au dat declarații la poliție. Mie poliția mi-a cerut un set de documente pe care trebuie să le pregătim până la sfârșitul săptămânii viitoare. Am declanșat procedura de cercetare disciplinară împotriva casierei și, în funcție de ce vom constata, vom decide. Nu dorim să lucrăm cu respectivele persoane, dar legile trebuie respectate. Problemele sunt multe, nebuloase, neclare. Nici până acum nu avem toate documentele asociației, deoarece multe dintre ele sunt acasă la fostul președinte. Adunarea Generală a fost legal constituită, peste 100 de semnături din 360, și o prezenţă de circa 120 de persoane“, a precizat Radu Bădeanu, actualul președinte al Asociației de proprietari nr. 12 Calea București.
Acesta spune că inițial casiera recunoscuse că și-a însușit suma de 390.000 de lei, după care la poliție nu a mai declarat nimic. Totodată, ca și ceilalți locatari, și preşedintele bănuiește că sumele care lipsesc nu au fost însușite de către casieră fără știința celor din asociație , iar dacă este așa, înseamnă că administratorul, președintele, comitetul și cenzorii nu și-au făcut treaba.

Proprietarii au aflat ultimii că sunt furați

Reamintim că proprietarii din Asociația de proprietari nr. 12 Calea București au aflat cu stupoare, în luna martie, că lipsesc sume importante din încasările asociației. Vestea le-a fost dată de un vecin care a participat la Adunarea Generală anuală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS