12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPreafericitul cetățean de onoare al Craiovei

Preafericitul cetățean de onoare al Craiovei

Handbalistele de la SCM Craiova nu vor fi singurele cărora li se va conferi titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova“. Pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului Local se află și alte nume propuse de executiv pentru acordarea titlului de cetățean de onoare, primul pe listă fiind chiar Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Născut în 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, Patriarhul Daniel a fost întronizat întâi părinte pentru românii ortodocşi în data de 30 septembrie 2007, devenind al șaselea conducător al Bisericii Ortodoxe Române, dar nu are nici o legătură aparte cu orașul Craiova. Totuși, la propunerea consilierului local Lucian Dindirică, primăria a decis să-i acorde titlul de cetățean de onoare Preafericitului Părinte Daniel, „în semn de înaltă considerație pentru activitatea culturală și ecumenică, depusă în interesul comunității și pentru prestigiul adus Bisericii Ortodoxe Române, prin slujirea lucrării sfinte“, după cum se specifică în proiectul de hotărâre.
În afară de Preafericitul Daniel, mai sunt propuși pentru conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Craiovei: academician profesor Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Georgeta-Elena Tudor, actriță a Teatrului Național „Marin Sorescu“, prof. univ. Florea Firan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, și profesorul Apostolos Patelakis. Academicianul Ioan-Aurel Pop este autor a peste 70 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare, și a peste 500 de studii, articole, recenzii, cronici în volume separate, reviste de specialitate și publicații de cultură, legătura sa cu orașul Craiova datând din anul 2016, când a fost invitatul Teatrului Național în cadrul„Întâlnirilor SpectActor“, unde a susținut conferința „Moștenirea lui Mihai Viteazul în Transilvania“. Georgeta-Elena Tudor este recompensată cu acest titlu pentru cei 55 de ani de carieră dedicați scenei teatrale craiovene și românești, în timp ce Florea Firan, originar din comuna Giubega (județul Dolj), primește titlul pentru cei peste 60 de ani de activitate didactică și științifică dedicați orașului.
La rândul său, profesorului Apostolos Patelakis îi este conferit acest titlu pentru „promovarea municipiului Craiova și pentru neobosita activitate depusă în slujba dezvoltării şi promovării limbii şi culturii româneşti în străinătate“. Patelakis s-a născut la Craiova, din părinţi greci, și este absolvent al Colegiului „Carol I“ și al Institutului de Istorie-Geografie al Universităţii din Bănie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS