15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProgramarea on-line la pașapoarte și permise funcționează

Programarea on-line la pașapoarte și permise funcționează

Față de anii anteriori, acum există posibilitatea programării on-line la Serviciul de Pașapoarte (Foto: Lucian Anghel)

Persoanele care vor să evite cozile uriașe de la ghișee, atunci când au nevoie de pașapoarte sau doresc să le preschimbe pe cele care expiră, inclusiv permise de conducere, au posibilitatea să se programeze de la distanță, prin intermediul internetului. Dacă au toate actele în regulă, la ghișeul dedicat programărilor on-line totul merge rapid.

Cei care doresc să își facă pașaport simplu sau să îl preschimbe pe cel care expiră au la dispoziție varianta programării on-line, fără să mai fie nevoiți să stea la cozile interminabile de la ghișee.
Pe site-ul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Dolj există, în partea stângă, o secțiune „Pașapoarte online“ sau intrați direct pe site-ul www.epasapoarte.ro. Vă puteți înregistra cu numele complet și bifați data și ora la care doriți să vă programați, dacă este liber. Trebuie să aveți o adresă de e-mail validă și conexiune la internet. În momentul în care rezervați on-line, sistemul vă trimite un e-mail informativ. După ce vă dați acordul pentru procesarea rezervării, mai primiți un e-mail cu codul rezervării, pe care trebuie să îl păstrați în ideea că vi se poate solicita acel cod la ghișeu.
Pentru fiecare persoană trebuie câte o programare individuală, pe numele acelei persoane. Însă, atenție! Dacă vreți să mai programați alți membri ai familiei, atunci trebuie să aveți alte adrese de e-mail la care să faceți programările. Sistemul nu permite să se facă două-trei programări pe aceeași adresă de e-mail.
Persoanele care au toate actele în regulă se prezintă la Ghișeul nr. 3 sau 4 de la Serviciul Pașapoarte, care este un ghișeu destinat doar programărilor on-line. Procesarea datelor, fotografierea și amprentarea durează circa 4-7 minute pentru fiecare persoană.

Unul dintre ghișeele de la Serviciul Pașapoarte unde ajung cetățenii care au programări on-line (Foto: Lucian Anghel)

Plata taxelor se poate face și la Prefectură

În mod normal, taxele pentru pașapoarte se pot plăti la Trezorerie (unde se acceptă plata cu cardul) și la Poștă. Cei care vor să evite cozile de la ghișeele respective trebuie să știe că există și un ghișeu în incinta Prefecturii Dolj (casieria instituției, care este la etaj), unde se pot achita cu bani cash taxele, între orele 9.00 – 11.00. Dacă ați ajuns după ora 11.00 la Prefectură, puteți plăti totuși taxele pentru pașapoarte la Camera 110.
Taxa pentru un pașaport electronic simplu este de 258 de lei. Pașapoartele se eliberează la ghișeu în termen de 14 zile de la data procesării cererii. În cazul în care persoanele optează ca pașaportul să le fie livrat la domiciliu, ele completează o cerere la ghișeul respectiv, iar taxa de curier sau de poștă costă 8 lei și se plătește atunci când se primește pașaportul cel nou.

Și pentru preschimbarea permiselor vă puteți programa on-line

Persoanele care doresc să își preschimbe permisul de conducere se pot programa on-line pe portalul Serviciului Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Dolj, care se află tot pe Strada Amaradia nr. 93-95, însă există unele diferențe față de programarea de la pașapoarte. Pentru permise vi se cere codul numeric personal (CNP), iar dacă nu aveți o adresă de e-mail, atunci vă puteți programa pe o adresă de e-mail a Serviciului. „Selectați o zi cu sloturi disponibile (culoare verde) pentru a afla ora la care veți fi programat. Dacă slotul este ocupat de către altcineva înainte de a efectua rezervarea, veți primi un mesaj și va trebui să selectați din nou ziua dorită. După înregistrarea rezervării, veți primi un mail de confirmare la adresa specificată. Dacă nu aveți o adresă de e-mail validă, folosiți [email protected]”, se precizează pe site-ul Serviciului Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS