22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul ”Frăția”, mai aproape de judecată

Dosarul ”Frăția”, mai aproape de judecată

Doi inculpați din acest dosar, Gigi Vadik Zavera și Ioneluș Cimpoeru, au fost arestați preventiv în noiembrie 2016 (Foto: arhiva GdS)

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova a respins, ieri, contestațiile formuate de inculpații din dosarul „Frăția“ împotriva unei hotărâri a Tribunalului Dolj, prin care au fost respinse o serie de cereri și excepții formulate de aceștia. Tot atunci, instanța a dispus ca procurorii să comunice menţin dispoziţia de trimitere în judecată, lucru care s-a și întâmplat. În acest dosar au fost trimiși în judecată 13 inculpați, printre care se numără craiovenii Gigi Vadik Zavera, zis Gigioc, Marian Irinel Coandă, zis Charlie, Marian Vlădescu și Gigel Roşianu.

Dosarul privind infracțiunile ce ar fi fost comise în ultimii ani de membrii grupării „Frăţia“ din Craiova a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în august 2017, iar de atunci s-a aflat în procedură de cameră preliminară.
În acest dosar, procurorii doljeni susțin că au probat 16 conflicte stradale în care au fost implicați membri sau lideri ai grupării „Frăția“, ultimul fiind cel din noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2016, dintr-un local din centrul municipiului. În noiembrie 2016, au fost făcute primele rețineri în acest dosar, Vadik Gigi Zavera, Ioneluș Cimpoeru, Alexandru Băloiu, Florinel Barbu, Sorin Flutur, Cantemir Mitre și Cristian Vlăescu fiind acuzați atunci de comiterea unor infracțiuni cu violență, de la tentativă de omor și complicitate la tentativă de omor, până la constituirea unui grup infracţional, tulburarea ordinii şi liniştii publice și folosirea fără drept de obiecte periculoase. Astfel, anchetatorii au reținut că, în noaptea de 4 spre 5 noiembrie, inculpații au provocat un scandal într-un bar de pe strada A.I. Cuza, în urma căruia Cristian Marian Vlădescu și Vadik Gigi Zavera au fost răniți, dar și că faptele comise de inculpați „constituie o acţiune de represiune, un act de vendetă voit exemplificator pentru ceilalţi membri ai grupării, întrucât agresorii au ales un loc public pentru manifestarea lor violentă, în zona centrală a oraşului“.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au continuat cercetările, iar în final au pus sub acuzare 13 inculpați, printre care se mai numără Marian Irinel Coandă, zis Charlie, Grigore Băloiu, Cantemir Ştefan Mitre, Ion Ilie și Gigel Roșianu. În acest dosar a fost inculpat și Marian Gîrniţă, subofiţer în cadrul IPJ Dolj, care este acuzat că, în timp ce lucra în cadrul Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv, „a avut discuţii, în afara cadrului legal, cu o parte dintre inculpaţi, favorizându-i, în sensul că i-a determinat să uzeze de dreptul la tăcere“.

Procurorii doljeni au refăcut o parte din rechizitoriu

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 8 august, anul trecut, iar pe 20 februarie, anul acesta, judecătorul de cameră preliminară s-a pronunțat. Judecătorii doljeni au admis o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de Gigi Vadik Zavera cu privire la dispozițiile unui articol din Codul de Procedură Penală, dar și o parte din excepţiile formulate de inculpaţi. Judecătorul de cameră preliminară a dispus ca procurorii doljeni să descrie mai exact cum au constituit inculpații grupul infracțional organizat, dar și faptele reținute în sarcina unora dintre inculpați. Instanța a respins celelalte cereri și excepții formulate de inculpați și a dispus ca, în termen de cinci zile, procurorii să comunice dacă fac modificările solicitate sau menţin dispoziţia de trimitere în judecată.
Procurorii au menținut dispoziția de trimiterea în judecată a inculpaților, care au formulat o contestație la Curtea de Apel Craiova. Joi, pe 24 mai, instanța le-a respins acțiunea ca inadmisibilă, așa că judecătorii de la Tribunalul Dolj urmează să hotărască dacă și când începe judecarea inculpaților din acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS