16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAleși din Oltenia, incompatibili și în conflict de interese

Aleși din Oltenia, incompatibili și în conflict de interese

Un primar și-a angajat fiica la primărie, altul a fost și primar, și angajatul propriei firme, iar firma unui consilier județean a vândut bunuri către o regie din subordinea Consiliului Județean. Acestea sunt câteva dintre acuzațiile aduse de inspectorii ANI în cazul a cinci aleși locali din Oltenia, găsiți în conflict de interese sau în stare de incompatibilitate.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a comunicat, ieri, că a constatat starea de incompatibilitate sau conflict de interese în cazul a cinci aleși locali din Dolj, Vâlcea și Gorj.
Primul pe lista inspectorilor ANI este Valerian Alexie, primar al comunei vâlcene Mateești. Edilul este acuzat că a fost incompatibil „în perioada 19 iunie 2012 – 1 martie 2013, a exercitat simultan funcția de primar și calitatea de angajat cu contract individual de muncă (agent comercial) în cadrul SC Alexie GV SRL, obținând venituri din salarii în cuantum de 70.000 de lei. De asemenea, în perioada 19 iunie 2012 – 19 iulie 2014 a exercitat simultan funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Alexie Valerian Ion Persoană Fizică Autorizată, obținând subvenții în cuantum de 13.151 de lei, în urma implementării proiectului «Fermă de semisubzistență a PF Alexie Valerian Ion, Comuna Mateești, jud. Vâlcea»“, au precizat inspectorii ANI.
În schimb, primarul comunei vâlcene Tetoiu, Lucian Antonie, a fost găsit în conflict de interese administrativ. În perioada mandatului 2012-2016, edilul Antonie ar fi semnat acte administrative pentru încadrarea fiicei sale în funcția publică de consilier în cadrul Compartimentului Urbanism.
Pe lista publicată ieri de ANI se regăsește și Victor Marin, acuzat de incompatibilitate în mandatul său de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Vâlcea. „În perioada exercitării mandatului de consilier județean 2012-2016, SC Giovanni SRL, societate în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator, a furnizat o serie de produse către Regia Autonomă de Drumuri și Poduri Vâlcea (regie autonomă aflată sub autoritatea Consiliului Județean Vâlcea)“, au explicat inspectorii de integritate.

Un ales doljean incompatibil, un gorjean în conflict de interese

Un alt ales local declarat incompatibil de ANI este Florea Bucătaru, viceprimarul comunei doljene Gângiova. Acesta este acuzat de ANI că „în perioada 21 septembrie 2015 – 21 septembrie 2016, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Gîngiova“.
În ceea ce-l privește pe viceprimarul orașului Țicleni, județul Gorj, Pompiliu Băran, inspectorii ANI susțin că acesta s-a aflat în conflict de interese administrativ. „În perioada exercitării mandatului de consilier local 2016-2020, a votat în mod favorabil adoptarea Hotărârii Consiliului Local Țicleni privind reducerea cu 50%, pentru consilierii locali și angajații primăriei, a chiriei Centrului de festivități în cazul organizării de nunți, botezuri, zile onomastice și majorate, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local“, au precizat inspectorii ANI.
Potrivit legii, rapoartele întocmite de inspectorii ANI pot fi contestate în instanță de către aleșii locali găsiți în stare de incompatibilitate sau conflict de interese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS