17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAi câine? Nu-l poți scoate la plimbare fără carnet de sănătate

Ai câine? Nu-l poți scoate la plimbare fără carnet de sănătate

Craiovenii care au animale de companie pe care le scot la plimbare pe străzile sau pe spaţiile verzi ale oraşului trebuie să ştie că îi pasc amenzi usturătoare dacă nu respectă anumite reguli. Chiar dacă unele dintre prevederile legale ce ţin de plimbarea patrupedelor sunt considerate absurde de mulţi iubitori de animale, cine nu le respectă şi este prins de Poliţia Locală plăteşte.

Dacă ai un animal de companie, trebuie să fii foarte atent la tot ceea ce prevede legislaţia în vigoare, pentru că o simplă plimbare alături de patruped îţi poate aduce amenzi usturătoare. Dacă regula de a curăţa fecalele animalelor este semn de civilizaţie, există şi prevederi a căror logică proprietarii de necuvântătoare nu o înțeleg. Potrivit legii, cel care iese la plimbare cu un animal trebuie, obligatoriu, să aibă la el cartea de identitate. În plus, proprietarul sau însoţitorul animalului trebuie să deţină, în timpul promenadei, şi carnetul de sănătate al acestuia. De asemenea, cei care îşi plimbă animalele trebuie să fie cu ochii în patru la zonele verzi marcate cu indicatorul „Accesul animalelor interzis“, animalele pe care le scot la plimbare trebuie să aibă lesă, iar cele periculoase şi botniţă. În spaţiile de joacă amenajate pentru copiii, prezenţa animalelor este strict interzisă. „Ştiu despre faptul că este nevoie să cureţi după animalul de companie şi respect acest lucru, de fiecare dată când ies la plimbare cu cei doi câini ai mei. E normal, nu trebuie să lăsăm mizerie în urmă pentru că acest lucru nu este civilizat şi poate supăra vecinii. Însă, faptul că eu trebuie să am cartea de identitatea la mine şi carnetele de sănătate ale câinilor mi se pare absurd. Ştim cu toţii că la o simplă plimbare într-un părculeţ apropiat de casă e incomod să cari după tine aceste acte. Chiar nu înţeleg aceste reguli, sunt absurde şi nu cred că ar trebuie să se dea amenzi pentru aşa ceva“, a declarat o tânără din Craiova care are doi câini.

121 de craioveni, sancţionaţi

Mulţi dintre cei care deţin animale pe care le plimbă pe domeniul public al oraşului nu cunosc regulile, iar acest lucru le-a adus unora dintre ei amenzi destul de mari. Astfel, de la începutul anului 2017 până la sfârşitul lunii martie 2018, 121 de oameni au fost sancţionaţi contravenţional. 67 dintre aceşti au primit avertismente scris, iar 54 s-au ales cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 42.500 de lei. Aşadar, o amendă medie s-a ridicat la 787 de lei, adică echivalentul a aproximativ opt saci de 15 kilograme de hrană pentru câini. „15 amenzi contravenţionale, în cuantum de 7.800 de lei, au fost date pentru plimbarea câinilor de companie în părculeţe şi locuri de joacă special amenajate pentru copii şi pe zonele verzi, semnalizate corespunzător cu «Accesul animalelor interzis». 21 de amenzi, în cuatum de 24.800 de lei, au fost pentru plimbarea câinilor pe domeniul public fără lesă, iar a celor periculoşi fără botniţă şi lesă. Zece amenzi, care au însumat 7.600 de lei, au fost date pentru că proprietarii câinilor nu deţineau materiale necesare pentru a curăţa dejecţiile“, au declarat reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova. În plus, doi craioveni au primit amendă, câte 400 de lei, pentru că nu deţineau carnetul de sănătate al animalelor în timpul plimbării. Alţi şase proprietari de patrupede au primit amenzi pentru lăsarea animalelor nesupravegheate, pentru intrarea cu animalele în spaţii care nu permit acest lucru, dar şi pentru amenajarea de adăposturi improvizate pentru animale pe spaţii verzi aflate pe domeniul public.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS