11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua comunei Călărași, un elogiu adus tradițiilor populare

Ziua comunei Călărași, un elogiu adus tradițiilor populare

Sărbătoare Sfinților Constantin și Elena a fost motiv de mare bucurie pentru oamenii din Călărași pentru că au sărbătorit comuna lor dragă, unde au ales să rămână indiferent de greutățile pe care le-au întâmpinat de-a lungul vremii. Consăteni, prieteni și vecini, cu toții s-au bucurat de spectacolul care a fost organizat special pentru ei. S-au gătit în cele mai bune haine și au mers să ia parte la petrecere. Evenimentul a avut loc pe stadionul comunei, iar pe lângă scena special amenajată pentru artiști, oamenii au avut la dispoziție mai multe tarabe de unde au putut să își cumpere alimente pregătite pe grătarele încinse sau băuturi. Și copiii au avut un loc special amenajat pentru ei, unde s-au putut juca în voie.
Foarte emoționat, primarul comunei și-a amintit cum a fost sărbătorită prima dată comuna și a vorbit despre cât de mult iubește tradiția populară. „În 2004, am avut pe stadionul din comună o festivitate unde a cântat Ansamblul Folcloric «Maria Tănase» și la care au participat foarte mulți oameni. Pentru oamenii de aici o astfel de zi este unică pentru că au posibilitatea să se întâlnească unii cu alții. După ce s-a încheiat acel spectacol din 2004, atât de mult ne-a plăcut încât le-am propus oamenilor ca această zi, de 21 mai, să fie numită Ziua localității, care să se sărbătorească an de an. Și sper ca orice primar care va veni la conducerea comunei să ducă mai departe această tradiție. Acum am sărbătorit deja a 14-a ediție și sunt convins că tradiția va fi dusă mai departe mulți ani de acum înainte. La acest eveniment au participat peste 300 de copii din Dolj, Olt, Gorj și chiar Bulgaria. Cel mai frumos la această manifestare este portul popular. Am organizat o paradă a costumului popular, în cadrul căreia copiii și-a luat costumele din chichița lăzii, așa cum se spune la noi, s-au îmbrăcat și am mers împreună pe jos, aproximativ doi kilometri, până la stadion. Oamenii ne-au privit, le-a plăcut foarte mult. Sunt costume vechi, unele au chiar peste 100 de ani. Pe lângă muzica populară, muzica ușoară și întreg spectacolul prezentat pe scenă, pentru noi cel mai important este să ducem tradiția mai departe prin prezentarea acestor costume și prin implicarea copiilor. Este o plăcere să îi vezi îmbrăcați în costume populare. Costumul popular românesc este unic. Ansamblul nostru, «Bordeiașul», a participat, la un moment dar, la un spectacol lângă Verona, în Italia, iar românii care au venit la spectacol le-au pupat costumele populare, atât de mult le iubesc. A fost un moment cu totul emoționant. Datorită oamenilor din Călărași, am reușit să avem aceste realizări. Îi iubesc și încerc mereu să fiu alături de ei. Nu am să-i uit niciodată. Le urez «La mulți ani!», multă sănătate și să trecem împreună peste toate greutățile“ , a spus, emoționat, Vergică Șovăilă, primarul din Călărași.
Evenimentul a fost completat de spectacolul susținut de cunoscuți interpreți de muzică populară, precum Olguța Berbec, Lavinia Bîrsoghe sau Marius Măgireanu. De asemenea, o parte a formației Holograf a cântat la Călărași, iar sărbătoarea s-a încheiat cu un frumos foc de artificii, de care s-au bucurat în special copiii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS