8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStart-up Nation: Pentru o datorie de 1 leu la bancă riscă să piardă finanțarea

Start-up Nation: Pentru o datorie de 1 leu la bancă riscă să piardă finanțarea

Beneficiarii programului întâmpină dificultăți diverse în accesarea fondurilor nerambursabile de la stat. Mulți dintre ei nu au depășit încă blocajele birocratice, astfel că doar o cincime au ajuns să solicite banii de la stat și să încaseze banii pe Start-up Nation. Un antreprenor a avut, cu adevărat ghinion, din cauza unei datorii infime.

Un beneficiar al programului Start-up Nation a aflat pe pielea lui ce înseamnă birocrația în sistemul bancar. După ce proiectul lui a fost considerat eligibil și s-a semnat contractul de finanțare pentru o sumă nerambursabilă de până la 200.000 de lei, a apărut un blocaj în finanțare în momentul în care a transmis decontul pentru a încasa prima tranșă. Motivul blocajului este incredibil: tânărul antreprenor risca să piardă întreaga finanțare din cauza unei datorii de un leu către o bancă. „Sunt persoane care pentru un leu datorie la o bancă erau trecute în Biroul de Credite și nu au putut obține finanțarea. Unul dintre asociații unei firme avea această datorie de care nici nu știuse în prealabil. Avusese un card de cumpărături și după ce și-a achitat tot a mai apărut această datorie de 1 leu, de care nu a știut și a fost introdus la Biroul de Credite. Au fost și sume mai mari, dar aceasta cu un leu este emblematică. Și pentru acest lucru, a trebuit să fie schimbați asociații societății, lucru care a dus la întârzieri. În locul lui a intrat ca asociat soția sau mama. Procedura este încă în desfășurare“, a explicat Radu Ghinea, directorul Agenției pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE) Craiova. Dacă asiociații unei firme sunt în baza de date a Biroului de Credite, băncile creditoare nu pot acorda acel credit-punte pentru beneficiarii programului. După schimbarea asociaților, firma respectivă poate obține finanțarea pe Start-up Nation în mod legal. Rămâne un mister cum de o bancă a introdus o persoană în baza de date a datornicilor, a rău-platnicilor pentru o datorie infimă despre care clientul nu ar fi fost informat.

Procedurile programului trebuie lecturate înainte de a aplica

Directorul AIMMAIPE Craiova a menționat că este foarte important ca potențialii beneficiari care vor să aplice pe Strat-up Nation să citească bine procedura programului, pentru a vedea dacă se încadrează sau nu în condițiile de eligibilitate.
În Oltenia au fost acceptate la finanțare 604 proiecte pe Start-up Nation, din care până acum au depus deconturi pentru a primi finanțare 153 de beneficiari. S-au plătit efectiv 19 milioane de lei pentru 113 beneficiari. Restul pot să depună deconturile la AIMMAIPE Craiova până în luna septembrie a acestui an. Din cei 604 aplicanți pe Start-up Nation, în cazul a cinci firme au fost reziliate contractele de finanțare, din cauză că respectivele firme nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate la depunerea deconturilor, pentru a primi banii alocați prin program. Radu Ghinea a precizat că în patru din cele cinci cazuri beneficiarii nu aveau autorizată, la punctul de lucru, activitatea pe codul CAEN pentru care au aplicat și pe care o desfășoară acolo.

Trebuie organizate licitații

În al cincilea caz, contractul de finanțare a fost reziliat din cauză că beneficiarul nu a organizat o procedură de licitație, cu minimum trei cereri de ofertă, conform procedurii. „Beneficiarii Start-up Nation trebuie să organizeze licitații pentru achiziționarea de echipamente sau utilaje și trebuie să facă dovada trimiterii a minimum trei cereri de ofertă. Așa este procedura de achiziții din bani publici. În cazul în care nu organizează licitații, atunci se consideră tentativă de fraudă și sunt reziliate contractele. La noi au fost reziliate doar cinci contracte din 604, dar beneficiarii trebuie să știe din timp care este procedura, ca să procedeze legal“, a explicat directorul Radu Ghinea.
Mulți alți antreprenori care au proiecte acceptate pe Start-up Nation s-au blocat înainte de a depune deconturile de finanțare, din cauză că pentru a obține creditele-punte de la cele trei bănci partenere în program aveau nevoie de garantare și de contragarantare de la două instituții de stat de profil. Cele două instituții au motivat că sunt subdimensionate și de aceea analizau cu dificultate dosarele depuse de beneficiarii Start-up Nation. Aceste probleme trebuie rezolvate până în luna septembrie a acestui an, care este ultima lună în care beneficiarii mai pot depune deconturile pentru a cere finanțările pe Start-up Nation.
În 2018 ar putea fi lansată o nouă sesiune de depunere de proiecte pe Start-up Nation, dar până la această dată nu s-a anunțat nimic oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS