12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUE, cu ochii pe contractul Tel Drum de la Craiova

UE, cu ochii pe contractul Tel Drum de la Craiova

Proiectul de reabilitare a străzilor Râului, Caracal și Bariera Vâlcii a suferit o corecție financiară de 5% din partea UE, pentru nereguli constatate în implementarea lui

Primăria Craiova a fost „trasă de urechi“ de Uniunea Europeană pentru modul în care a fost implementat proiectul privind reabilitarea și modernizarea a trei artere importante din Bănie: Râului, Caracal și Bariera Vâlcii. Pentru nereguli constatate de către structura de control din cadrul Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional (AMPOR), proiectului în valoare totală de 54.958.148 de lei (fonduri europene) i-a fost stabilită o corecție financiară de 5%, potrivit unui răspuns oferit GdS de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia.

Proiectul european de reabilitare și modernizare a străzilor Râului, Caracal și Bariera Vâlcii din Craiova, în valoare totală de 54.958.148 de lei, finalizat în iunie 2016, odată cu recepția lucrărilor de pe Râului, poate fi considerat un eșec dacă ne raportăm la modul în care s-a lucrat doar pe această din urmă arteră importantă a orașului. Pe strada Râului, problemele au apărut cu câteva luni înainte de recepție, ele au fost remediate din mers până la semnarea procesului-verbal de finalizare a lucrărilor (plombe turnate la foc automat, fisuri și crăpături colmatate cu mastic), dar surprizele nu s-au oprit aici. Încet, încet, drumul a început să se degradeze, asfaltul s-a lăsat în tot mai multe locuri, crăpăturile s-au adâncit, cu toată colmatarea făcută în 2016, ba chiar s-au extins și pe alte tronsoane (chiar și acolo unde s-a refăcut complet sistemul rutier), iar gurile de canalizare s-au transformat în capcane pentru șoferi, după ce asfaltul din jurul lor a crăpat sau chiar s-a surpat.
De surprize a avut parte și Primăria Craiova, când lidera asocierii care a câștigat licitația la acest proiect și a lucrat efectiv pe strada Râului, SC Tel Drum SA, a intrat în insolvență. Firma din Alexandria, despre care se spune că era controlată de liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi trebuit să se ocupe de toate aceste remedieri pe întreaga perioadă de garanție a lucrărilor (cinci ani), numai că în situația de față primăria nu prea mai are pe cine să tragă la răspundere. „Cu strada Râului sunt în continuare probleme foarte mari. Pe 8 mai am semnat o nouă adresă către Tel Drum. Știți că firma este în procedură de insolvență, dar lichidatorul ne-a spus că partea de garanție ne-o asigură în continuare. Noi am trimis însă o ultimă atenționare firmei, în sensul că vom trece la execuția garanției și predarea lucrărilor către o altă societate. Garanția, în mod normal, trebuie să fie la dispoziția noastră“, spunea recent primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Pe strada Râului, asfaltul a început să se lase în tot mai multe locuri, iar fisurile și crăpăturile sunt tot mai dese

Corecție financiară de la UE pentru proiectul cu strada Râului

Dar cum un necaz nu vine niciodată singur, Uniunea Europeană a stabilit și ea o corecție financiară în ceea ce privește proiectul de modernizare a străzilor Râului, Caracal și Bariera Vâlcii. Informația a fost oferită GdS de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, care a precizat că „după finalizarea verificărilor efectuate de către structura de control din cadrul AMPOR (Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional) a fost întocmită Nota de constatare a neregulilor și de stabilire a corecțiilor financiare nr. 65776/14.07.2016, prin care a fost stabilită o corecție financiară de 5%“.
În continuare, ADR Oltenia a menționat care este situația legată de corecțiile aplicate în cadrul contractului de finanțare „Reabilitarea infrastructurii rutiere pe relația Nord-Sud-Est a Polului de creștere Craiova în vederea fluidizării traficului în Zona Metropolitană Craiova“, care cuprinde cele trei străzi, Râului, Caracal și Bariera Vâlcii. Astfel, pentru contractul de servicii de proiectare „a fost aplicată o reducere procentuală de 5%, conform Notei de neconformitate nr. 67555/11.09.2014“, iar pentru contractul de lucrări „a fost aplicată o reducere procentuală de 2%, conform Notei de neconformitate nr. 25343/30.09.2014“. Banii au fost suportați de la bugetul de stat, după ce primăria a formulat o cerere în acest sens, după cum a mai precizat Agenția pentru Dezvoltare Regională.
În ceea ce privește corecția financiară de 5%, ADR spune că Primăria Craiova a fost informată cu privire la aprobarea solicitării de plată. „În acest context, raportat la dispozițiile OG nr. 14/2013, a fost finalizată și acțiunea civilă privind reținerea sumelor cu titlul de corecție financiară, dat fiind faptul că sumele reținute municipiului Craiova au fost și încasate“, se mai arată în răspunsul oferit GdS de către ADR Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS