16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPremii pentru elitele Colegiului Național „Frații Buzești“

Premii pentru elitele Colegiului Național „Frații Buzești“

Elevii de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova au fost premiați ieri pentru reușitele la olimpiadele școlare. Și nu sunt puține. La etapele județene, au obținut 330 de premii și mențiuni. Și la olimpiadele naționale au luat cinci premii I, un premiu II, șase premii speciale, 30 de mențiuni și mențiuni speciale și 21 de medalii. Cinci elevi sunt deja calificați pentru etapele internaționale, pentru care se pregătesc încontinuu din dorința de a obține premii, iar alți patru sunt în lotul lărgit al României.

Elitele Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova au fost premiate, ieri, în cadrul unei festivități oficiale la care au participat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj, dar și profesori universitari. „Colegiul Național «Frații Buzești» a sărbătorit în toamnă 135 de ani de la înființare, ocazie cu care am făcut o retrospectivă a reușitelor noastre și am constatat că generațiile actuale se situează la înălțimea predecesorilor lor în ceea ce privește performanța intelectuală și seriozitatea. Încercăm în continuare să respectăm ceea ce scrie în actul de fundație al școlii și anume că: «Această instituție să devină lăcaș de cultură și educație pentru fiii României Mari!». Bilanțul de anul acesta este foarte bun. Avem copii care sunt calificați pentru fazele internaționale ale diferitelor concursuri și olimpiade școlare, dar în același timp avem copii care fac parte din loturile lărgite și urmează să fie selectați pentru aceste competiții. Avem copii excepționali, care au participat la concursuri și olimpiade școlare. Aproximativ 330 de premii au fost aduse anul acesta de la olimpiadele județene, fiind într-o creștere sensibilă față de anul trecut. Au fost acordate 111 premii I, 68 premii II, 53 premii III, 95 de mențiuni la faza județeană, iar în ceea ce privește participarea la faza națională avem cinci premii I, un premiu II, șase premii speciale, 30 de mențiuni și mențiuni speciale și 21 de medalii. Și numărul lor poate crește, pentru că mai sunt concursuri și olimpiade școlare în derulare“, a spus Carmen Ștefănescu, directoarea Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova.

Cinci olimpici calificați la fazele internaționale

Unii dintre elevi continuă pregătirea pentru a participa la fazele internaționale ale diferitelor olimpiade școlare. Sunt elevi de succes care s-au remarcat încă din anii anteriori. De exemplu, elevul Tibi Buruiană a obținut premiul I la olimpiada de limba franceză și calificare la internațională, fiind pregătit de profesorul Doina Riza. „Am participat și anul trecut la olimpiadă și nu am reușit să mă calific pentru internațională, dar asta nu m-a demoralizat, ci a fost un imbold pentru ca anul acesta să reușesc“, a spus elevul. Și eleva Diana Gabroveanu a reușit ca anul acesta să se califice prima în lotul pentru olimpiada internațională de biologie. „Este o elevă care ne-a adus premii și medalii la EUSO. Este un copil care timp de patru ani a muncit consecvent, alături de profesorul Genelia Petrescu“, a spus Carmen Ștefănescu, managerul colegiului. Diana Gabroveanu este în ultimul an de liceu și a precizat că pentru pregătirea sa profesională va alege Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj.
Și informatica va fi reprezentată la etapele internaționale de elevii Alexandra Udriștoiu și Emanuel Dicu. „Anul acesta am reușit să mă calific în lotul național de informatică și mai apoi la balcaniada de informatică, fiind prima mea reuşită la o olimpiadă de seniori, după ce anul trecut m-am calificat în lotul național. Această calificare înseamnă foarte mult. Mă bucur să mă întorc la o olimpiadă internațională după ce am participat, în gimnaziu, de două ori la balcaniada de juniori“, a spus Alexandra Udriștoiu. Și pentru Emanuel Dicu este prima calificare la seniori. „Am obținut mențiune la naționala de informatică și am reușit să mă calific în lot pentru etapa internațională pentru seniori, la o competiție pluridisciplinară care se va derula în Iacuția. Este bine să fiu din nou calificat la olimpiada internațională după doi ani în care am fost la astfel de competiții“, a precizat Emanuel Dicu. Performanțe sunt și la neogreacă. Eleva Fey Elena Papalitas a reușit să se califice la etapa internațională pentru neogreacă. „Particip de patru ani la această olimpiadă și am obținut premii. Tatăl meu este la origini grec și mi s-a părut foarte interesant să particip și la olimpiadă pentru că vorbim greaca în fiecare zi“, a spus Papalitas Fay Elena.

Patru elevi sunt în loturile lărgite

Alți patru elevi ai Colegiului Național „Frații Buzești“ sunt în loturile lărgite pentru olimpiadele internaționale. Este vorba de Giulia Bulugean, olimpică la astronomie și astrofizică. „Pentru Olimpiada de Astronomie și Astrofizică sunt coordonată de profesorul Georgescu Octavian pe care l-am cunoscut la Centrul Județean de Excelență. Prima participare la această olimpiadă a fost în clasa a VIII-a și de atunci mi-am dorit mai mult de la mine. Pe viitor, vreau să aplic pe aeromodele spațiale și cercetare în acest domeniu. Voi aplica și la Universitatea din București și cele mai multe opțiuni vor fi pentru universități de peste granițe“, a spus Giulia Bulugean. Liceana este olimpică și la fizică și chiar a reușit să se califice pentru un concurs internațional, după o preselecție care a avut loc la Timișoara.
Tot în lotul lărgit al României, dar pentru Olimpiada Internațională de Chimie, s-a calificat și olimpicul Radu Romanescu, elev în clasa a XII-a, care a fost admis la Universitatea Manchester. „Pasiunea pentru chimie și științele exacte a venit din clasele mici, astfel încât în clasa a X-a am luat medalie de bronz la olimpiada internațională de științe pentru juniori. În clasa a XI-a am fost în lotul pentru științele pământului și acum am reușit să performez și la chimie la un nivel destul de înalt, care înseamnă calificarea în lotul lărgit pentru etapa internațională“, a spus liceanul.
Și elevul Florian-Chiriac Călina este pasionat de chimie și, pe lângă mențiunea de la olimpiada națională, a reușit să se califice în lotul lărgit al olimpiadei de științele pământului. Și tot în lotul lărgit al României este și eleva Cipriana Tcaci, pentru olimpiada internațională de limba rusă, eleva fiind prezentată de managerul Colegiului Național „Frații Buzești“, ca fiind surpriza acestui an în ceea ce privește performanțele la olimpiade. Dacă la celelalte discipline, etapele internaționale se vor derula în această vară, la limba rusă însă faza internațională se va derula în luna decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS