17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnat pentru o mită de 9.000 de euro

Condamnat pentru o mită de 9.000 de euro

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, ieri, să condamne definitiv la trei ani și jumătate de închisoare cu executare un comisar-șef din cadrul Penitenciarului Craiova, acuzat de comiterea a trei infracțiuni de trafic de influență și una de înșelăciune. În plus, inculpatul a fost obligat să înapoieze banii primiți drept mită.

Cercetările în acest dosar de corupție au fost începute în luna mai 2017, după ce o persoană s-a prezentat la Serviciul Județean Anticorupție Dolj, unde a depus un denunț împotriva comisarului-șef Marian Șerban din cadrul Penitenciarului Craiova. În fața ofițerilor anticorupție, denunțătorul a susținut că ofițerul đe penitenciare i-a cerut suma de 5.000 de euro pentru a-l ajuta să obțină un post de șofer la unitatea de detenție, sumă din care mai avea să îi dea 1.000 de euro.
Cercetările au fost preluate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a stabilit că „în perioada august 2016 – mai 2017, comisarul-șef de penitenciare i-a pretins unui denunțător suma de 5.000 de euro, din care a primit 4.000 de euro în trei tranșe (o dată 3.000 de euro și în două rânduri câte 500 de euro), cu promisiunea că-i va facilita încadrarea din sursă externă pe un post de conducător auto în cadrul penitenciarului“. Ofițerul de penitenciare a fost reținut pe 5 iulie, imediat după ce a primit de la denunţător, în autoturismul personal, suma de 1.000 de euro. O zi mai târziu, pe 6 iulie, inculpatul a fost dus la Tribunalul Dolj, instanță care a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă.
Anchetatorii au încheiat cercetările în acest dosar la sfârșitul lunii august, anul trecut, când au și dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului pentru comiterea a trei infracțiuni de trafic de influență și una de înșelăciune. Asta pentru că, pe parcursul urmăririi penale, anchetatorii au reușit să identifice alte două persoane de la care inculpatul a primit bani pentru a le aranja angajarea în sistemul penitenciar. „Din cercetări, s-a stabilit că inculpatul a mai pretins şi primit de la alţi doi denunţători sumele de 5.000, respectiv 4.000 de euro, în scopul de a le facilita angajarea pe posturi de agenţi de penitenciare în cadrul unor unități de detenție din Craiova sau Caracal“, au mai precizat procurorii doljeni.

Condamnare definitivă la Curtea de Apel Craiova

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat pe 26 ianuarie, anul acesta. Marian Șerban a fost condamnat la pedeapsa totală de trei ani şi şase luni de închisoare pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi una de înşelăciune. În plus, instanța a hotărât să confişte de la inculpat suma de 9.000 de euro, plus sumele de 700 și 800 de lei. Suma de 700 de lei reprezintă restul care trebuie înapoiat unui denunțător dintr-o șpagă de 15.000 de lei.
„Confiscă de la inculpatul Şerban Marian suma de 700 lei, reprezentând diferenţa dintre suma de 15.000 lei primită de la denunţătorul B.V. și cea de 14.300 lei pe care i-a restituit-o acestuia înainte de formularea denunţului, şi a sumei de 800 lei ce reprezintă prejudiciul de la infracţiunea de înşelăciune“, se arată în hotărârea instanței. În aceeași ședință de judecată, Tribunalul Dolj a dispus menținerea sechestrului pus pe un imobil al inculpatului, dar și ca acesta să rămână în continuare în arest.
A urmat apelul, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar de corupție. Instanța a hotărât să respingă acțiunea inculpatului, așa că acesta trebuie să execute pedeapsa stabilită de Tribunalul Dolj. Din cei trei ani și jumătate de închisoare se scade perioada petrecută de inculpat în arest preventiv (5 iulie 2017 – 14 mai 2018).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS