14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj11 cooperative agricole în Dolj

11 cooperative agricole în Dolj

De la sfârşitul anului trecut şi până în prezent, la nivelul judeţului Dolj au fost înfiinţate 11 cooperative agricole. Câteva sute de fermieri din sectorul legume-fructe au aderat la aceste forme de organizare, deşi în judeţ sunt 15.000 de persoane care activează în domeniu. Cu toate acestea, specialiştii Direcţiei Agricole spun că agricultorii fac paşi importanţi pentru a răspunde cerinţelor Uniunii Europene.

Lipsa pieţei de desfacere a produselor, a spaţiilor de depozitare, precum şi pierderile pe care le înregistrează sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă fermierii din Dolj care activează în domeniul legume-fructe. Nu au fost puţini anii în care, în lipsa pieţei de desfacere, oamenii şi-au lăsat recoltele în câmp, fie că a fost vorba de fructe sau de legume. Specialiştii Direcţiei Agricole Dolj spun că multe dintre aceste probleme nu ar exista ori s-ar rezolva mai uşor dacă oamenii ar produce şi ar vinde în mod organizat. Este şi motivul pentru care aceştia au mers în marile bazine legumicole pentru a-i conștientiza pe fermieri de importanţa asocierii în cooperative, cu atât mai mult cu cât de formarea acestor grupuri de producători depinde și amplasarea centrelor de depozitare. De la sfârşitul anului trecut şi până în prezent, la nivelul judeţului au fost înfiinţate 11 astfel de cooperative. Acestea fiinţează la Desa, Poiana Mare, Segarcea, Dăbuleni, Teasc, Mârşani şi Călăraşi. „Misiunea fermierului este să producă şi să îşi facă bine treaba. El nu se poate ocupa şi de vânzare pentru că atunci nu mai are cine să muncească. Ţinta oricărui fermier este desfacerea, dar nici un mare lanţ de magazine nu face contract cu un fermier care lucrează trei hectare pentru că în momentul în care semnezi un contract trebuie să îi oferi şi celui care vinde garanţia că vinde pe tot parcursul anului. Acest lucru presupune să lucrezi o suprafaţă mare şi să ai spaţiu de depozitare. Totodată, trebuie să ai asigurat şi viitorul pentru producţia care rămâne şi nu îţi poţi face fabrică de conserve dacă lucrezi trei hectare de teren. Oamenii au început să înţeleagă acest lucru şi, deşi iniţial au fost reticenţi, şi-au dat seama că acesta este viitorul“, a spus Adrian Popa, directorul Direcţiei Agricole Dolj.
Potrivit acestuia, din 2020 se va schimba cadrul de politici agricole în Uniunea Europeană, iar banii vor fi alocaţi în special grupurilor de producători.

Ce beneficii au fermierii care se asociază

Un fermier care vrea să facă parte dintr-o astfel de asociaţie nu trebuie decât să facă o cerere în acest sens, pe care să o depună la sediul respectivei cooperative. Pentru a funcţiona, o astfel de cooperativă trebuie să aibă minimum cinci membri. „Un fermier care vrea să intre într-o astfel de asociaţie depune o cerere în acest sens şi plăteşte o taxă modică. Aceste cooperative agricole şi grupuri de producători beneficiază de scutiri de taxe şi impozite timp de cinci ani. În plus, Guvernul României şi Uniunea Europeană au bani destinaţi pentru producţia necomercializată, adică oamenii primesc bani pentru producţia pe care până acum o băgau sub brazdă. Totodată, cooperativele le oferă posibilitatea membrilor să cumpere inputuri şi sămânţă la preţuri avantajoase, reducerile ajungând până la 30-40 la sută“, a spus Adrian Popa.
La nivelul judeţului Dolj sunt 1.200 de fermieri care au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul de minimis pentru tomate pentru ciclul întâi de producţie. Toţi aceştia vor scoate pe piaţă mii de tone de roşii. „Producem mult, dar o facem haotic. În momentul acesta sunt 1.600 de cereri pentru solar, dintre care 1.200 pentru ciclul întâi de producţie. Sunt multe mii de tone, care înseamnă ceva. Pentru asta trebuie să ai asigurate desfacerea şi procesarea“, a afirmat Popa.
Potrivit acestuia, judeţul nostru ar mai avea nevoie de trei cooperative agricole pentru a absorbi toţi cei 15.000 de fermieri din sectorul legume-fructe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS