17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPonta şi Ciurel şi-ar putea afla sentinţa

Ponta şi Ciurel şi-ar putea afla sentinţa

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pregăteşte astăzi, 10 mai, pronunţarea sentinţei în dosarul „Rovinari – Turceni“, în care fostul premier Victor Ponta este judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel“. În dosar mai sunt judecaţi fostul senator Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi «Şova şi Asociaţii», Laurenţiu Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, şi Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Ajutor între confraţi

Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatură, a obţinut de la SCA „Şova şi Asociaţii“ suma de peste 181.000 de lei pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat. „La 30 august 2007, între SCA «Şova şi Asociaţii», reprezentată de Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel», reprezentat de Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că, pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro pentru care va emite o factură lunară. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 de euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (lună în care Şova s-a înţeles cu Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes)… Convenţia de conlucrare s-a încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA «Şova şi Asociaţii», care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi“, menţionează DNA.

Închisoare cu executare, cerută de către procuror

Fostul ministru Dan Șova este cercetat de procurorii anticorupție pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, pe vremea când era reprezentantul legal al SCA Șova și Asociații. Păgubite, complexurile energetice Turceni și Rovinari. Totul în urma unor contracte de asistență juridică încheiate cu Șova și Asociații. Procurorii anticorupție susţin că prin acțiunile sale, Dan Șova a contribuit la prejudicierea complexurilor energetice cu sumele de 1.071.336,80 lei, 1.142.400 lei și 1.242.018 lei (în total 3.455.754,8 lei, echivalentul a aproape un milion de euro la cursul de schimb al acelei perioade). Fostul director general de la Turceni, Dumitru Cristea, a procedat cu cabinetul de avocatură a lui Șova precum Ciurel la Rovinari. Procurorii anticorupție spun că prin activitățile infracționale desfășurate de cei doi directori generali, Laurențiu Ciurel și Dumitru Cristea, bugetele celor două complexuri Turceni și Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (aproximativ 5,6 milioane euro la cursul de schimb al acelei perioade) din care 2.737.054,27 lei (Rovinari) și 16.939.402,52 lei (Turceni). Este de amintit că procurorii DNA au cerut închisoare cu executare pentru inculpaţi şi plata prejudiciului. Pronunţarea a fost amânată de cinci ori până acum, începând cu data de 20 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS