11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPedepse cu suspendare pentru mituirea unor polițiști

Pedepse cu suspendare pentru mituirea unor polițiști

Anchetatorii au reținut că cei doi inculpați au încercat să mituiască polițiștii din cadrul Biroului Rutier Craiova

Magistrații de la Tribunalul Dolj au hotărât, săptămâna trecută, să condamne cu suspendare doi bărbați, un cetățean turc și un craiovean de 22 de ani, acuzați că au încercat să mituiască polițiștii de la rutieră. Primul inculpat a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru o mită de 350 de lei, iar al doilea a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru mituirea a doi polițiști cu 500 de euro.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj dispuneau, la începutul lunii ianuarie, reținerea a două persoane pentru comiterea infracțiunii de dare de mită.
Potrivit anchetatorilor, în cursul zilei 7 ianuarie, un echipaj format din trei polițiști din cadrul Biroului Rutier Craiova, care acționa cu aparatul radar pe Calea Severinului, a depistat un autoturism Audi care circula cu viteza de 86 km/h. La volanul mașinii a fost identificat Irey Erdogan, un cetățean turc de 46 de ani, cu reşedinţa în municipiul Caransebeş, judeţul Caraş-Severin. Șoferul a fost rugat să sufle în aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,09 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Când a aflat că va rămâne fără permisul de conducere, bărbatul a încercat să-i mituiască pe polițiști, au mai precizat anchetatorii. Oamenii legii au anunțat ofițerii anticorupție, care au organizat o acțiune de prindere în flagrant chiar în biroul polițiștilor. „Pentru a nu se lua măsuri legale împotriva sa, şi anume pentru a nu fi sancţionat contravenţional şi a nu i se reţine permisul de conducere, conducătorul auto a oferit lucrătorilor de poliţie suma de 350 de lei. Poliţiştii au refuzat categoric oferta și au sesizat Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, care, împreună cu procurorul de caz, au procedat la constatarea infracţiunii flagrante imediat după ce făptuitorul, în biroul agenţilor de poliţie, le-a oferit suma de bani menționată“, au precizat oamenii legii.
Inculpatul a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii ianuarie, iar pe 3 mai a și fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fapta comisă. În plus, instanța a dispus ca inculpatul să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Caransebeș, dar și confiscarea sumei de 350 de lei.

500 de euro pentru trei polițiști

Pe 9 ianuarie, ofițerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au fost anunțați din nou de oamenii legii despre faptul că o persoană încearcă să mituiască polițiștii de la rutieră.
Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, în seara zilei de 9 ianuarie, un echipaj de polițiști din cadrul Biroul Poliţiei Rutiere, a oprit în trafic au autoturism Rover, la volanul căruia se afla un tânăr craiovean. În fața oamenilor legii, acesta a explicat că se numește Antonio Sărdaru, însă după verificări s-a stabilit că mașina era condusă de Moise Sărdaru, de 18 ani, care nu avea permis de conducere. Polițiștii doljeni au mai precizat că, în plus, tânărul se afla sub influența băuturilor alcoolice. Ulterior, șoferul a fost dus la sediul Biroului Poliţiei Rutiere pentru a i se întocmi un dosar penal pentru conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice.
Între timp, s-a prezentat la poliție chiar Antonio Sărdaru, de 22 de ani, verișorul lui Moise, care a încercat să-și scape ruda de dosarul penal în schimbul a câteva sute de euro. „În timpul întocmirii actelor de constatare, la sediul poliţiei s-a prezentat un tânăr de 22 de ani, care a oferit agenţilor de poliţie suma de 500 de euro, pentru a nu i se întocmi dosar penal conducătorului auto, însă agenţii de poliţie au refuzat categoric oferta și au sesizat fapta la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj“, au precizat anchetatorii. Ofițerii anticorupție s-au mobilizat, iar în jurul orei 2.30, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, l-au prins în flagrant pe tânărul de 22 de ani în timp ce oferea suma de 500 de euro polițiștilor de la rutieră.
Inculpatul a fost trimis în judecată pe 23 ianuarie, iar săptămâna trecută, pe 2 mai, a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare. Ca și în cazul cetățeanului turc, și craioveanul de 22 de ani a fost obligat să presteze muncă în folosul comunității. „Inculpatul Sărdaru Antonio va presta pe parcursul termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile la Primăria Municipiului Craiova – Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ sau la Serviciul Public de Asistenţă Medico-Socială Craiova“, se arată în hotărârea instanței. De asemenea, Judecătoria Craiova a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 500 de euro.
Mai trebuie spus că ambele sentințe pot fi atacate cu apel de procurori și inculpați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS