11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocalnicii din Scaești, chemați să acceseze fonduri europene

Localnicii din Scaești, chemați să acceseze fonduri europene

Locuitorii din comuna Scaești au avut ieri o nouă sesiune de informare privind accesarea fondurilor europene pentru creșterea veniturilor. La această întâlnire desfășurată la sediul primăriei au participat reprezentanți ai Grupului de Acțiune Locală (GAL) „Colinele Olteniei“, în care sunt cuprinse 11 comune. În acest grup se află comunele Almăj, Argetoaia, Botoșești-Paia, Brabova, Carpen, Cernătești, Coțofenii din Dos, Gogoșu, Grecești, Ișalnița, Predești, Scaești, Seaca de Pădure, Secu, Sopot, Verbița, Bicleș. Informarea a fost realizată pentru proiecte de sprijinire a micilor fermieri.
„În perioada 18 mai-20 iunie, la Grupul de Acțiune Locală ”Colinele Olteniei” este deschisă sesiunea de depunere a proiectelor pe măsura M 6 – sprijinirea fermelor mici. Dosarele se depun la sediul GAL de la Coțofenii din Dos, de pe strada Nicu Iopivale, la nr. 170, situat în apropierea primăriei. Programul este de luni până vineri, între orele 9.00-14.00. Valoarea finanțării este de 15.000 de euro pentru fiecare proiect depus. Banii se dau în două tranșe. Prima tranșă care se acordă imediat după ce se semnează contractul este de 75%, adică 11.350 de euro, iar restul se dă în ultima tranșă, după îndeplinirea obiectivului principal. Pot depune proiecte cei care dispun de o exploatație agricolă. Sunt eligibile proiectele pentru legumicultură, creșterea animalelor, pomicultură și cultivare de legume în arii protejate. Nu sunt foarte mulți bani. Vor fi finanțate doar patru proiecte dintre cele care vor fi depuse de cetățenii din GAL. Dacă vor fi mai multe cereri, prioritate vor avea cei care fac angajări sau cei care vizează teme de mediu sau creativitate. Sumele sunt nerambursabile“, a spus Diana Troacă, animator GAL Colinele Olteniei. Cei mai mulți participanți au fost însă interesați de proiecte pentru activități nonagricole. „Pe sectorul de activități nonagricole se pot face proiecte care să asigure și locuri de muncă. Suntem interesați să deschidem service-uri, vulcanizare, spălătorie, frizerie. O astfel de axă este și la nivel național, problema este că acolo se depun foarte multe proiecte și câștigă cei care au consultanții mai buni. Prin acest grup este posibil să fie mai sigură finanțarea pentru că știm că suntem din zonă“, a precizat unul dintre participanți.
Reprezentanții Grupului de Acțiune Locală au precizat că o astfel de axă se va deschide în perioada următoare și se dau 50.000 de euro pentru servicii și 70.000 de euro pentru producție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS