16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJean Marinescu: „Plățile directe în agricultură vor crește în perioada 2021-2027“

Jean Marinescu: „Plățile directe în agricultură vor crește în perioada 2021-2027“

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a explicat care sunt zonele în care UE va aloca fonduri după 2020

Bugetul mulatianul al UE se va ridica la aproape 1.300 de miliarde de euro. Accesarea fondurilor europene, inclusiv a subvențiilor pentru agricultură, ar putea fi condiționată de respectarea statului de drept, spune europarlamentarul PNL, Marian Jean Marinescu.

Sumele alocate de UE pentru subvenții agricole prin bugetul multianual 2021-2027 vor fi mai mici cu 5%, însă plățile directe pentru români vor fi mai mari, a anunțat europerlamentarul PNL, Marian Jean-Marinescu, într-o conferință de presă susținută duminică. Acesta a făcut o radiografie a proiectului de buget supus votului Parlamentului European (PE), arătând că suma totală pe care UE și-a propus s-o cheltuiască în perioada amintită este de circa 1.300 de miliarde de euro, adică 1,11% din Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii. „Acest buget este cu peste 200 de miliarde de euro mai mare față de actualul (2014-2020), în condițiile în care dispare un contributor net (Marea Britanie) și se distribuie la mai puține state, 27 în loc de 28. Se alocă bani pentru migrație, securitate (politica de apărare comună), dar majoritatea sumelor merg către competitivitate – creștere economică și locuri de muncă. Cresc sumele pentru cercetare și inovare, educația tinerilor. În ceea ce privește zonele de Coeziune și Agricultură, cifrele sunt cu 5% mai mici față de perioada 2014-2020. Plățile directe în agricultură, pentru reducerea diferențelor între un stat membru și media UE, vor crește în cazul României“, a precizat Marian-Jean Marinescu. Europarlamentarul a vorbit și despre noul mecanism prin care UE vrea să protejeze fondurile europene, legând acordarea acestora de respectarea statului de drept. Țările care nu respectă statul de drept riscă suspendarea fondurilor UE, fiind însă obligate să contribuie în continuare la bugetul Uniunii și să asigure din bugetul propriu fondurile nerambursabile repartizate. Întrebat dacă subvențiile în agricultură intră sub incidența acestui mecanism, Jean Marinescu a subliniat că „toate“ fondurile UE vor fi condiționate de respectarea statului de drept.
Tot în cadrul conferinței de presă de duminică, vicepreședintele PNL Dolj, Isidor Răducea, a anunțat că liberalii au inițiat o campanie pentru donarea de sânge („Oferă o șansă, donează sânge“) în câteva localități din județ (Rojiște, Apele Vii, Măceșu de Sus, Siliștea Crucii), având în vedere criza înregistrată la centrul de transfuzii. De asemenea, consilierul municipal Marinel Florescu a anunțat că va propune autorităților locale ca, în contextul Centenarului sărbătorit în acest an, să fie amplasată în centrul municipiului o statuie a Reginei Maria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS