21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât de importantă este asigurarea obligatorie a locuințelor

Cât de importantă este asigurarea obligatorie a locuințelor

În trecut, multe zone locuite din Dolj au fost amenințate de inundații

Un reprezentant al Autorității de Supraveghere Financiară a făcut apel la comunitățile locale din Oltenia să facă demersuri pentru asigurarea obligatorie a locuințelor, deoarece, în caz de producere a unor catastrofe naturale (cutremur, inundații, alunecări de teren), riscurile trebuie suportate de firmele de asigurare care încheie polițele și nu din bani de la buget.

Zona de Sud-Vest a țării stă foarte prost la gradul de asigurare obligatorie a locuințelor. Prezent la evenimentul de business „Investitori în viitorul economie locale“, organizat săptămâna trecută la Craiova, reprezentantul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Călin Rangu, a reiterat ideea că primăriile trebuie să se preocupe pentru ca localnicii să își asigure locuințele împotriva dezastrelor naturale (cutremur, inundații, alunecări de teren). În fața primarilor prezenți la eveniment și a altor autorități locale și județene, Rangu a propus că în localitățile în care există mai multe asigurări obligatorii ale locuințelor, în caz de producere a dezastrelor naturale, în loc să se ceară bani de la guvern pentru acoperirea pagubelor, daunele ar trebui plătite de către firmele de asigurări care au asigurat acele riscuri. „Asigurarea este un produs care acoperă o vulnerabilitate, fie că este un om, fie că e o comunitate locală, împotriva unui factor extern pe care nu-l poate controla. Asigurarea obligatorie despre care vorbim vine să acopere exact riscurile catastrofale. Poate că în această zonă riscul de cutremur nu este așa de mare, dar riscurile de inundații și de alunecări de teren sunt lucruri care se întâmplă în această zonă și din cauza schimbărilor climatice. Vorbim aici de viitorul economiei locale. Banii care se folosesc de către guvern sau de către comunitățile locale în cazul în care apar astfel de catastrofe, sau dacă oamenii au o problemă și trebuie să fie ajutați pentru că nu sunt asigurați, acei bani pot fi folosiți mai bine în zona investițională. Și în momentul în care se întâmplă ceva, să fie folosiți banii asigurătorilor, ceea ce înseamnă, practic, că trebuie externalizat riscul de la nivelul unei companii, al unui om, al unei autorități locale către cei care pot să facă acest lucru și au fondurile necesare să acopere riscurile“.
Reprezentantul ASF a precizat că aceste tipuri de asigurări obligatorii ale locuințelor se adresează exact oamenilor care au venituri reduse și presupun costuri de 10 euro pe an, respectiv 20 de euro pe an, în funcție de tipul de material din care este construită locuința.

Primarii pot da amenzi celor care nu se asigură

Rolul de control pentru a vedea dacă localnicii au încheiat polițe de asigurare obligatorie a locuinței le revine primarilor. „Comunitățile locale sunt obligate să îi determine pe oameni să se asigure și să aplice. Există o lege în acest sens. Dau un exemplu de la Brașov, unde s-a creat un departament de asigurări, pentru a promova aceste asigurări obligatorii pentru populație, și în acest fel comunitățile pot să își asigure niște fonduri, niște venituri sigure pentru momentele dificile ale vieții lor. În Europa de Vest, asigurarea este ceva ce le-a intrat în sânge. Ei nu pornesc o afacere până nu se asigură împotriva riscurilor pe care nu le pot gestiona sau nu au banii necesari pentru a acoperi un astfel de risc. În România, asigurarea medie, în acest moment, este de 105 euro. În Elveția este de 4.000 de euro. Asigurarea medie la nivel european este de peste 1.500 de euro“, a mai spus Călin Rangu, la întâlnirea de săptămâna trecută cu mediul de afaceri de la Craiova. El a mai precizat că decalajul între România și Europa la nivel asigurărilor afectează și planurile de afaceri ale antreprenorilor privați, din cauză că aceștia când își bugetează o afacere și au ghinionul unuei calamități naturale, care nu a fost bugetată de firma respectivă, atunci riscurile respective trebuie acoperite pe banii afacerii, dacă nu a avut o asigurare care să acopere acele riscuri produse de calamitatea naturală. În felul acesta, „ar suferi business-urile locale, oamenii și economia locală“, a explicat reprezentantul ASF.
Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinței, primarii pot aplica amenzi în comunitate celor care nu și-au asigurat obligatoriu locuințele.

Zona de Sud-Vest are un grad redus de cuprindere în asigurare

Există un decalaj chiar și între zonele țării, în ceea ce privește gradul de cuprindere în asigurare, statisticile fiind pe asigurările obligatorii. „Dacă ne uităm în București și în zona Ilfov, gradul de acoperire în asigurare este de aproximativ 40%, firmele de asigurări acoperă 40% din riscurile produse în zonă, la nivel regional. În zonele de Sud-Vest și Sud-Est, gradul de acoperire în asigurare este de 5-6%. Nu ne uităm ce se întâmplă în Elveția, dar trebuie să vedem ce se întâmplă în zona Bucureștiului, în zona Ilfovului și a dezvoltării economice de acolo. Se vede întotdeauna o corelație între gradul de asigurare și dezvoltarea economică a zonei. Se observă și la nivelul populației, și la nivelul comunităților locale, și al companiilor“, a mai precizat Călin Rangu, reprezentantul ASF.
Potrivit datelor de pe site-ul PAID, gradul de cuprindere în asigurare al județului Dolj este de 13,14%, cu 37.465 de polițe de asigurare obligatorie (PAD) în vigoare la această dată. În Gorj, gradul de cuprindere în asigurare este de doar 8,77%, cu 14.118 PAD în vigoare. În Olt sunt încheiate 15.997 de polițe de asigurare, iar ponderea lor în total locuințe pentru care ar trebui să se încheie PAD este de 8,36%. În Vâlcea – județ în care au fost mai multe alunecări de teren – sunt încheiate 22.657 de polițe de asigurare obligatorie a locuinței, ceea ce înseamnă un grad de acoperire în asigurare de 12,34%. În Mehedinți sunt 11.775 de PAD-uri active, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere în asigurare de 8,91%. În același timp, în București, gradul de acoperire este de 38,15%, în Timiș este de 29,42%, iar în Cluj – 20,69%.
Datele prezentate sunt de pe www.paidromania.ro și au fost actualizate la 31.03.2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS