16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul Băniei, o uriaşă parcare cu plată

Centrul Băniei, o uriaşă parcare cu plată

Cele 121 de locuri de parcare cu plata prin SMS instituite anul trecut în zona centrală a Craiovei vor fi completate cu alte 672, potrivit unui proiect de hotărâre privind modificarea prin completare a Regulamentului de aplicare a taxei de parcare pe domeniul public, lansat spre consultare publică de primărie. Noi locuri de parcare cu plată vor apărea pe străzi extrem de circulate din Bănie, cum ar fi Mihail Kogălniceanu, bulevardul Știrbei Vodă sau Calea București. Pe această din urmă stradă sunt prevăzute cele mai multe locuri de parcare cu plată, 386.

Un proiect de hotărâre privind „modificarea, prin completare, a Regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova“, pentru care primăria a inițiat, de vinerea trecută, procedura de consultare publică, arată intenția autorităților locale din Bănie de a extinde la maximum parcarea cu plata prin SMS în zona 0 a orașului. Pornind de la ideea că parcarea cu plata prin SMS instituită anul trecut în zona centrală a Craiovei a fost un succes (șoferii achită 0,50 de euro + TVA pentru ora de parcare), municipalitatea s-a gândit că, pentru un trafic cât mai bun, nu ar strica noi locuri de parcare cu plată pe străzi intens circulate. Astfel, în oraș ar urma să apară alte 672 de locuri de parcare cu plata prin SMS, care s-ar adăuga celor 121 existente în prezent pe străzile A.I. Cuza (77 de locuri), Romul (28) și Nicolaescu Plopșor (16), cu care șoferii s-au familiarizat deja.
De ce această extindere a parcărilor cu plată? Pentru că „s-a constatat o îmbunătățire semnificativă a fluenței traficului în zona centrală a Craiovei prin organizarea eficientă a sectoarelor destinate parcărilor cu plată și prin anularea posibilităților de oprire sau staționare pe benzile adiacente parcărilor“, după cum se explică în raportul Direcției Servicii Publice din cadrul primăriei. Tot de aici aflăm că actualele parcări cu plata prin SMS instituite în zona centrală „au dus la o creștere a capacității de preluare a traficului rutier, la o fluență a condițiilor de deplasare, la o creștere a gradului de siguranță a participanților la trafic, dar și la o creștere substanțială a gradului de ocupare al parcării subterane de la Teatrul Național «Marin Sorescu»“. „Această extindere este necesară pentru crearea unui «INEL CENTRAL», care să asigure preluarea traficului în această zonă, precum şi continuitate cu strada A.I. Cuza în vederea fluidizării şi descongestionării traficului rutier în zona 0 a municipiului Craiova, reducerii timpului de călătorie, creşterea siguranţei în trafic şi realizării unui randament maxim din exploatarea parcărilor de suprafaţă, în sensul reducerii situaţiilor de neplată a parcărilor“, se mai arată în raportul municipalității.

Unde vor fi noile locuri de parcare cu plată

Inițiativa primăriei are la bază o adresă înaintată de Poliția Locală, Serviciul Circulație pe Drumurile Publice, în care se menționează străzile pe care ar trebui instituită parcare cu plata prin SMS. Cea mai importantă arteră este Calea București, unde ar urma să se amenajeze 386 de astfel de locuri cu plată. Aici, propunerea Poliției Locale a fost sectorul cuprins între intersecția cu strada Nicolae Bălcescu și intersecția cu strada Spania, pe ambele sensuri de circulație. Primăria a ales însă varianta extinsă, stabilind ca aceste 386 de locuri de parcare cu plata prin SMS să pornească de la intersecția cu bulevardul Carol I până la cea cu strada Spania. Programul de funcționare al parcărilor cu plată de pe Calea București ar fi însă între orele 7.00 și 19.00.
Celelalte parcări cu plata prin SMS ar avea program nonstop și ar urma să se instituie pe străzile: Eugeniu Carada (de la intersecţia cu strada Simion Bărnuțiu până la intersecția cu Kogălniceanu) – 16 locuri, Mihail Kogălniceanu (de la intersecţia cu strada Eugeniu Carada până la intersecţia cu strada Unirii) – 37 de locuri, Sfântul Dumitru (de la intersecţia cu Unirii până la intersecţia cu Matei Basarab) – 64 de locuri, Unirii (de la intersecţia cu Kogălniceanu până la intersecţia cu strada Bujorului) – 38 de locuri, Ştirbei Vodă (de la intersecţia cu strada Unirii până la intersecţia cu strada Matei Basarab) – 20 de locuri, Matei Basarab (de la bulevardul Ştirbei Vodă până la Piaţa Veche) – 51 de locuri, Ion Maiorescu (de la intersecţia cu strada Popa Șapcă până la intersecția cu Madona Dudu) – 17 locuri și Mihai Viteazul (de la intersecţia cu strada Unirii până la intersecţia cu Ion Maiorescu) – 43 de locuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS