8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCei zece purceluşi din „Programul Mangaliţa“

Cei zece purceluşi din „Programul Mangaliţa“

Săptămâna trecută, primii purcei din rasa Mangaliţa au fost livrați unui beneficiar din comuna Brădeşti

Doljul este singurul județ din Oltenia în care a demarat programul prin care Ministerul Agriculturii se oferă să îi ajute pe fermieri să crească porci din rasele Mangaliţa şi Bazna. Săptămâna trecută, primii purcei din rasa Mangaliţa au fost livrați unui beneficiar din comuna Brădeşti. Numărul insuficient de furnizori de purcei, precum și lipsa procesatorilor sunt principalele probleme care pun piedici acestui program.

Zece purceluşi din rasa Mangaliţa sunt, deocamdată, singurii din Oltenia care au fost introduşi în programul Ministerului Agriculturii. Potrivit acestui program de sprijin, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița primesc cu titlu gratuit un număr par de purcei, minimum doi și maximum zece, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Purceii sunt preluați de procesatori de la furnizori, în baza unui contract de livrare, și transportați crescătorilor de porci. Practic, pentru ca acest program să funcţioneze trebuie să existe toate trei aceste elemente: crescător, furnizor, procesator. Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap animal. Purceii furnizaţi trebuie să fie înţărcaţi şi să aibă o greutate minimă de 10 kg/cap de animal. Când vor ajunge la 130 de kilograme, cel puțin 50% dintre ei vor fi livrați către procesator la prețul de 11 lei/kg în viu, iar restul vor rămâne crescătorului, care îi poate sacrifica pentru consum propriu. Autorităţile vor să încurajeze astfel creşterea şi consumul de carne de porc din această rasă, foarte sănătoasă, fără colesterol.

460 de cereri depuse la Direcția Agricolă Dolj

Până în prezent, Doljul este singurul judeţ din Oltenia care a îndeplinit toate condițiile funcționării acestui program, iar săptămâna trecută un crescător de animale din Brădeşti a devenit cel dintâi beneficiar din regiune al acestui program. Adrian Popa, directorul Direcţiei Agricole Dolj, spune că, deşi foarte mulţi fermieri au depus cereri pentru acest program, doar 10% dintre solicitări au fost eligibile. „Sunt 460 de cereri depuse la Direcția Agricolă, din care 50 eligibile, adică au toate documentele necesare. Vinerea trecută s-au livrat primii zece purcei din rasa Mangaliţa unui beneficiar din comuna Brădeşti. Deocamdată, avem doi furnizori de purcei şi un prestator, adică un procesator, care este din Dăbuleni“, a spus Adrian Popa.
Potrivit acestuia, următoarea tranșă de purcei va fi livrată crescătorilor de animale în luna iunie, urmând ca, în total, aproximativ 350 de capete de animale să ajungă la fermierii doljeni prin acest program.

Solicitări pentru 3.400 de purcei în Olt

La nivelul județului Olt nu există încă niciun beneficiar al acestui program. Reprezentanții Direcției Agricole spun însă că urmează ca prima livrare de purcei să se facă la sfârșitul lunii mai. „S-au înscris 365 de potențiali beneficiari, care au solicitat 3.400 de purcei. Avem trei furnizori de purcei care la ora aceasta au scrofiţe gestante şi urmează ca prima livrare să o facem la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Avem și un procesator înscris în program, care este din Balş. Cu siguranță acesta va fi un program de succes. Să ne amintim cum a demarat Programul Tomata, în urmă cu doi ani. Oamenii erau reticenți, iar acum suntem fruntași la acest program“, a spus Ion Anuţa, director adjunct al Direcției Agricole Olt.

Lipsa procesatorilor pune piedici programului în Gorj

Numărul insuficient de purcei, precum și lipsa procesatorilor sunt principalele probleme care pun piedici funcționării acestui program în județul Gorj. Reprezentanții Direcției Agricole spun că, deşi există zeci de solicitări, programul nu poate demara, în lipsa procesatorului. „Avem solicitări, avem și furnizori, dar nu avem procesatori care să închidă lanțul ca să putem face livrarea și să se îndeplinească programul, adică nu avem abatoare care să încheie contract cu crescătorii. Avem trei furnizori, 76 de crescători care au solicitat 658 de purcei, dar nu avem procesatori. Lipsa procesatorilor ne împiedică să demarăm acest program. Nici purcei nu am avea pentru toți solicitanții pentru că unul dintre furnizori ar da 20 de purcei, unul 25, iar altul este în stand-by pentru că nu i-a convenit prețul, 250 de lei pe cap de animal“, a spus Alin Petrică, director adjunct la Direcţia Agricolă Gorj.

în Mehedinți Programul ar putea demara în mai

În ceea ce privește jude-țul Mehedinți, programul ar putea demara în mai, după cum susțin reprezentanții Direcției Agricole. Aici, atât furnizorul, cât și procesatorul provin din Dolj. „Solicitări avem, nu avem încă purcei, dar avem niște promisiuni pentru sfârșitul lunii mai de la un furnizor din Dolj să ne livreze purcei. Am găsit un procesator tot acolo, dar mai durează puțin. Din câte știu de la colegi, sunt 61 de cereri eligibile pentru aproximativ 600 de purcei“, a spus Ştefan Răceanu, director executiv al Direcției Agricole Mehedinți.
În ceea ce privește județul Vâlcea, s-au înscris un furnizor de purcei, un procesator şi 35 de crescători, care au solicitat în total 322 de purcei. „Programul va demara în luna iulie, cu 20 de purcei, şi va continua în august, cu 30“, a spus Marin Cernătescu, directorul Direcţiei Agricole Vâlcea.
Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totală pentru anul 2018 este de 4,6 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS