17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA.B.A Jiu a participat la exercitiu de gestionare a unor situaţii de urgenţă în bazinul hidrografic Jiu- râul Motru

A.B.A Jiu a participat la exercitiu de gestionare a unor situaţii de urgenţă în bazinul hidrografic Jiu- râul Motru

Administraţia Bazinală de Apă Jiu a participat, timp de două zile, la activitatea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al Județului Mehedinți și a comitetelor locale pentru situații de urgență privind gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de inundaţii produse în bazinul hidrografic Jiu – râul Motru.
Exerciţiul de simulare a inundaţiilor, dar şi de salvare a două persoane care au fost surprinse de revărsarea râului Motru şi supraînălţarea digului de apărare din satul Meriş a angrenat mai multe instituţii: Administraţia Bazinală de Apă Jiu prin Formaţia de Intervenţie Rapidă şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, ISU Mehedinţi, CLSU Broşteni şi IJJ Mehedinţi. Alături de acestea au participat şi Prefectul judeţului Mehedinţi, reprezentanţi S.T.P.F., Consiliul Judeţean Mehedinţi, D.S.P., S.D.N., Inspectoratul Judeţean de stat în Construcţii Mehedinţi, S.T.P.S., S.C. Distribuție Oltenia S.A., A.P.M., Comisariatul Gărzii Naționale de Mediu, ANIF Dr. Tr. Severin, Direcţia pentru Agricultură Mehedinţi.
Exerciţiul a constat în inundarea primelor case, însă populaţia, animalele şi bunurile materiale importante au fost evacuate preventiv. Digul de apărare din satul Meriş, aflat la 100 m de DN 67, este în pericol de a se rupe, existând riscul de a fi afectat DN 67 între Meriş şi Broşteni şi cca. 20 de gospodării precum şi primăria, şcoala şi biserica. Două persoane au fost surprinse de apele râului Motru, rămânând izolaţi în copacii de pe malul râului.
Serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă au avut misiunea de a organiza şi desfăşura toate activităţile pentru salvarea şi evacuarea populaţiei din zonele afectate sau posibil afectate şi supraînălţarea digului de apărare.
Într-o primă fază s-au executat acţiuni de înştiinţare-alarmare, evacuare, căutare-salvare, acordare a asistenţei medicale de urgenţă şi prim ajutor calificat, adăpostire, continuarea lucrărilor de intervenţie pentru menţinerea/întărirea infrastructurii cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, precum şi relocarea în zonele de interes a logisticii şi a infrastructurii temporare de comunicaţii şi tehnologia informaţiei.
În faza a doua priorităţile au fost de intervenţie a serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă pentru salvarea celor două persoane, iar împreună cu CLSU Broşteni, IJJ MH şi SGA MH supraînălţarea digului de apărare din satul Meriş.
Administraţia Bazinală de Apă Jiu, prin SGA Mehedinţi şi Formaţia de Intervenţie Rapidă, împreună cu ISU Mehedinţi a trebuit să supraînalţe digul de apărare. Astfel, SGA Mehedinţi a participat cu următoarele forţe şi mjloace de intervenţie: bărci de intervenţie echipate complet, peridoc, buldoexcavator, masină de umplut saci, basculă, iar SGA Dolj a folosit 50 metri hidrobaraj gonflabil şi accesorii (pompă aer şi apă, joncţiuni de prindere), 50 metri panouri de aluminiu şi folie, proiector iluminat, 150 saci cu nisip, cort mobil şi resurse umane.
“Exerciţiul de astăzi a fost amplu, a unit toate instituţiile abilitate să intervină în situaţii de acest gen. Fiecare a ştiut ce are de făcut şi când să intervină. S-a dovedit încă odată că în situaţii critice instituţiile prezente conclucrează foarte bine, se ajută şi se completează astfel încât pericolul să fie depăşit. A.B.A Jiu a avut aici, pe lângă muncitori, specialişti şi mijloace de intervenţie noi, achiziţionate printr-un proiect naţional Watman- Sistem Informațional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I” – Marin Talău, director ABA Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS