10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRablele ocupă locurile de parcare din Craiova

Rablele ocupă locurile de parcare din Craiova

Pe strada Războieni, un hârb ocupă o parte din trotuar

În Craiova se pare că obiceiul de a păstra o rablă nefolositoare nu se mai vindecă. Chiar dacă locurile de parcare sunt din ce în ce mai puţine din cauză că numărul maşinilor care intră în parcul auto creşte de la an la an, proprietarii de maşini scoase din uz de ani de zile se încăpăţânează să le păstreze pe post de depozite pentru lucruri vechi.

Tot pe strada Războieni, două rable stau în buruieni

Hârburi care nu au mai mers pe şosele de multă vreme zac în parcările din Craiova de mulţi ani, iar proprietarii refuză să scape de ele pentru a elibera locurile pentru maşinile funcţionale. Ca să nu le fie ridicate rablele, aceştia au găsit o modalitate foarte simplă: plătesc vinieta de parcare pe anul în curs. Dincolo de faptul că acestea ocupă locurile pe care ar trebui să le folosească maşinile care se află în circulaţie, rablele abandonate sunt și inestetice. Sunt mâncate de rugină, cu roţile sparte şi pline de obiecte vechi, pe care proprietarii nu vor să le depoziteze în casă – aşa arată majoritatea maşinilor abandonate. În plus, chiar şi în jurul acestora se strâng gunoaie. Pe strada Războieni din Craiova, de exemplu, există trei astfel de maşini, în zona blocurilor B6 şi B7. Două dintre ele nu au vinieta plătită din 2011. „Sunt aici de mulţi ani. Ştiu că proprietarul uneia dintre maşini a murit de câţiva ani și cu toate acestea, nimeni nu a ridicat-o. Am văzut în parbrizul lor, de mai multe ori, hârtiuţe lăsate de primărie sau de poliţia locală, dar cu toate astea nu s-a făcut nimic, tot în parcare sunt“, a declarat o femeie care locuieşte în zona respectivă.

Un matiz albastru stă pe un trotuar de pe strada Doljului

26 de sancţiuni de la începutul anului

Poliţia Locală Craiova se ocupă de identificarea proprietarilor rablelor depozitate pe domeniul public şi poate da amenzi pentru cei care nu respectă legea. „Sancţiunile contravenţionale pe care agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Locale le pot aplica proprietarilor pentru vehicule abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului sau unităţilor administrativ-teritoriale sunt cele prevăzute de Legea nr. 421/2002 modificată şi completată, privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului sau unităţilor administrativ-teritoriale, HCL nr. 319/2009 privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova şi HCL nr. 31/2017 privind instituirea de parcări supuse taxării în municipiul Craiova. În cursul anului 2018, agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Locale au aplicat 26 de sancţiuni contravenţionale (23 de amenzi în cuantum de 14.500 de lei şi trei avertismente), iar şase vehicule au fost ridicate de pe domeniul public, urmând să se identifice proprietarii/deţinătorii legali ai acestora şi să se aplice sancţiuni contravenţionale“, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova.

Pe strada 1 Decembrie 1918 sunt câteva rable cu vinieta plătită

Vinieta achitată ţine rablele în parcări

Totuşi, pentru proprietarii maşinilor nefuncţionale ţinute în faţa blocului există o portiţă. Dacă plătesc vinieta, care costă puţin peste 40 de lei, pot sta liniştiţi. Însă, cei care nu o achită riscă să se trezească fără rablă, iar recuperarea costă mult mai mult decât maşina. Aşa că soluția cea mai bună pentru proprietari ar fi să scape de ele şi să le vândă la fier vechi. „În cazul vehiculului abandonat, proprietarul sau deţinătorul legal după identificare este somat în scris ca în termen de cinci zile de la primire să îşi ridice vehiculul de pe domeniul public sau privat al statului sau unităţii administrativ-teritoriale. În cazul în care acesta nu dă curs somaţiei la expirarea termenului de cinci zile, primarul va emite o dispoziţie prin care declară vehiculul abandonat, urmând să fie transportat şi depozitat într-un loc special amenajat. După expirarea unui termen de zece zile de la transmiterea somaţiei, printr-o altă dispoziţie a primarului, vehiculul trece de drept în proprietatea privată a unităţii administrativ-teritoriale. Vehiculul se restituie numai după ce proprietarul sau deţinătorul legal al acestuia achită amenda în cuantum de 2.000 de lei. Autovehiculele nefuncţionale şi staţionate pe domeniul public sau privat al municipuiului Craiova, pe lângă amenda contravenţioanlă, potrivit prevederilor art. 51 (2) din HCL nr. 31/2017, agenţii constatatori pot dispune şi măsura administrativă de ridicare a acestora, dacă proprietarii sau deţinătorii legali ai acestora nu au achiziţionate şi afişate la loc vizibil, cu vizibilitate din exterior, vinieta de parcare în municipiul Craiova“, au mai spus reprezentanţii Poliţiei Locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS