6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPericol pe drumul spre Calopăr din cauza unui pod surpat

Pericol pe drumul spre Calopăr din cauza unui pod surpat

 

Drumul Comunal (DC) 95 Gura Văii – Sălcuța stă blocat de aproape o lună pe tronsonul de la ieșirea din Țuglui spre comuna Calopăr, după ce un pod s-a surpat în urma inundațiilor produse de topirea zăpezii căzute din abundență în luna martie. Șoferii nu țin însă cont de obstacolele pe care Primăria Calopăr, de care aparține drumul, a încercat să le pună în calea lor și se aventurează pe acest sector ce poate fi periculos.

Șoferii care circulă pe Drumul Comunal (DC) 95 Gura Văii – Sălcuța ar trebui să evite sectorul de drum cuprins între comunele doljene Țuglui și Calopăr. Un pod aflat la circa un kilometru de ieșirea din Țuglui s-a surpat luna trecută, din cauza inundațiilor produse de topirea zăpezii, și poate fi un real pericol pentru cei care se aventurează în această zonă. Mai ales pentru șoferii care nu cunosc drumul și care se pot trezi cu mașina „înghițită“ de craterul format în asfalt, punându-și astfel viața în pericol. Drumul aparține de comuna Calopăr, în a cărei sarcină intră și repararea podului. O reparație care nu ar veni însă prea curând. Situația ne-a fost sesizată de un cititor GdS, care, după ce a descris starea podului, a susținut că acesta nu poate fi reparat de primărie din lipsă de fonduri.
Lucru cât se poate de adevărat, pentru că banii necesari refacerii podului ar trebui să vină de la guvern, după cum susține primarul comunei Calopăr, Marin Cătălina. O estimare a costurilor ar fi fost făcută de o comisie de specialitate formată la nivel de prefectură, dar până când vor ajunge banii nu se va putea face nici un pas înainte. Și nici atunci nu se va rezolva totul pe loc, pentru că va fi nevoie mai întâi de o expertiză tehnică, apoi de proiect și execuție, care nu se pot face decât printr-o procedură de achiziție publică. Așa că podul ar mai rămâne în starea aceasta luni bune. Și, implicit, pericolul la care sunt expuși șoferii care îl traversează. „A venit o comisie de la ISU, de la Inspectoratul Județean în Construcții, a evaluat situația și a făcut o estimare de cost. Propunerea către guvern va fi de 56.000 de lei, dar eu cred că ne va costa mai mult să reparăm podul, pentru că trebuie luat de la fundație. Până la urmă, e bine și dacă vom primi banii ăștia. Nu doar noi suntem în situația asta, cu un pod distrus de apă, mai sunt și alte comune cu astfel de probleme, care au cerut ajutor financiar de la guvern. Până atunci, am închis drumul, am pus indicatoare, dar șoferii tot trec. L-am blocat cum am putut, dar nu putem să-l păzim și să stăm după fiecare șofer. Asta până o da careva de necaz, Doamne ferește, și atunci se potolesc. Dar pentru cine nu cunoaște drumul și ar trece pe aici noaptea, pericolul de accident este foarte mare“, a spus primarul Marin Cătălina.

Mormane de pământ în calea șoferilor, pentru a-i opri din drum

Până la repararea podului, reprezentanții Primăriei Calopăr au apelat la fel de fel de metode de a informa șoferii privind pericolul la care se expun dacă circulă pe acest tronson de drum. Chiar la ieșirea din comuna Țuglui au format un morman de pământ, au pus câteva pietre și au rupt câteva crengi din pădure, pe care le-au pus deasupra. Asta ar arăta că drumul care duce spre Calopăr este închis circulației. Tot aici au mai fost legate și câteva panglici, care ar fi trebuit să stea în calea șoferilor, însă, joi, ele erau rupte. O baliză pe care era lipită o coală de hârtie cu mesajul „Drum închis“ era culcată la pământ. Nici una dintre variante nu s-a dovedit un obstacol în calea șoferilor, care au descoperit repede o cale de ocol: prin pădure. Pe podul surpat se mai poate circula pe o bandă, așa că șoferii profită de acest lucru. La ieșirea din Calopăr, spre Țuglui, mai există un indicator cu „Stop“, dar nici acesta nu e luat în calcul.
Ce se va întâmpla însă dacă raportul comisiei de inventariere a pagubelor produse de inundații nu va avea efect sau dacă banii primiți de la guvern nu vor fi suficienți pentru repararea podului? Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Dolj spun că, la nevoie, vor umbla la fondul de urgență. „Nu doar la Calopăr este situația asta cu podul, ci și în alte comune, cum ar fi Robănești, Cernătești sau Carpen. Și aici au fost făcute evaluări ale pagubelor. Să vedem acum câți bani se vor primi de la guvern. La nevoie, o să suplimentăm și noi suma, din fondul de urgență aflat la dispoziția consiliului județean, evident printr-un proiect de hotărâre care va fi supus votului consilierilor județeni“, a precizat Cosmin Vasile, vicepreședintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS