8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriză la Clinica de Urologie

Criză la Clinica de Urologie

De luni bune, medicii care lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova nu mai au soluțiile de spălare necesare în realizarea intervențiilor chirurgicale endoscopice. În toată țara este aceeași problemă din cauza faptului că producătorul nu a mai adus soluțiile pe piața din România, așa cum se întâmplă cu alte 2.000 de medicamente. Mai grav este că în fiecare zi se mai defectează câte un aparat medical. De peste 15 ani, Ministerul Sănătății nu a mai ajutat Clinica de Urologie cu aparatură. Medicii spun că, dacă situația nu se remediază în maximum două luni, nu mai pot face intervenții chirurgicale endoscopice, acestea reprezentând peste 75% din activitatea medicală.

Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova este un furnicar. 5.000 de pacienți sunt internați anual aici, iar peste 4.000 au nevoie de intervenții chirurgicale. După volumul de muncă, Clinica de Urologie a SJU se situează pe locul trei în țară, după clinicile de la spitalele Fundeni și Panduri. Însă, de 12 ani, Ministerul Sănătății nu a mai ajutat cu aparatură clinică.
În schimb, Consiliul Județean Dolj a adus instrumentar de laparoscopie în 2013. Clinica de Urologie din Craiova este printre puținele centre de chirurgie urologică din țară în care se face chirurgie laparoscopică. Specialiștii realizează toate intervențiile chirurgicale urologice moderne, cu excepția transplantului renal. Este nevoie de reînoirea liniei de chirurgie endoscopică, a aparatelor de anestezie, a meselor chirurgicale, lămpilor scialitice, practic întreaga aparatură din blocul operator, care costă foarte mult.
Liniile de chirurgie endoscopică sunt din 2003, iar medicii le-au mai îmbunătățit din fonduri proprii. „Marea problemă este că nu mai avem aparatură deloc. Ministrul sănătății a spus că prioritatea a fost anul acesta reforma salarială și au fost lăsate de o parte investițiile în spitale. Nu am mai primit aparatură endoscopică de 15 ani. Avem niște resturi. Mai putem face intervenții endoscopice doar o lună-două. S-a defectat și o cameră de luat vederi pe care o aveam. Operăm ceea ce nu necesită chirurgie endoscopică, dar intervențiile endoscopice reprezintă cam 75% din cazuri. Acum avem secția plină de pacienți, jumătate dintre ei au cancer. Avem nevoie de un rezetoscop – echipamente de endoscopie. Asta ar costa cam 30.000 de euro, să avem dotarea minimă. Am făcut o petiție către MS și acolo am trecut toate aparatele de care avem nevoie, ceea ce înseamnă investiții de sute de mii de euro, dar să avem măcar aparatura minimă pentru urgențele endoscopice. Problema se acutizează“, spune conf. univ. dr. Paul Tomescu, șeful Clinicii de Urologie.

„De trei luni nu am mai primit soluțiile“

Altă mare problemă este că de cel puțin trei luni medicii nu au la dispoziție soluțiile de spălare necesare în realizarea intervențiilor chirurgicale endoscopice. Medicii spun că, după scandalul dezinfectanților HexiPhama, a mai rămas un singur producător pe piață, iar de la 1 ianuarie acesta nu a mai produs. Lipsa acestei soluții împiedică realizarea operațiilor.
„Lipsesc din toată țara. Noi folosim această apă în chirurgia endoscopică pentru a putea vedea prin vezică. Cu asta practic spălăm și deschidem căile. De trei luni nu am mai primit soluțiile. Problema este că nu s-au mai găsit nici în farmaciile din țară pentru că înainte, când mai apăreau discontinuități de aprovizionare în spital, oamenii cumpărau din farmacie. Acum nu au mai avut de unde. Mai ales în ultima lună problema a devenit acută. Nu toate spitalele folosesc soluțiile acestea. Sunt spitale care folosesc apa sterilă din rețele centralizate de sterilizare a apei care există în fiecare spital, dar la noi, din considerente de combatere a infecțiilor nosocomiale, s-a închis stația. Metoda prin care se folosesc soluțiile acestea preambalate, sterile, este una mai modernă. Nu mai putem folosi varianta veche pentru că stația de sterilizare este lichidată. Știu că spitalul a făcut procedurile pentru licitație“, a adăugat conf. univ. dr. Paul Tomescu.

„Am făcut licitație. Sunt problemele legate de producție“

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Craiova spune că problema pleacă de la faptul că în țară există un singur producător pentru acest tip de soluții, iar acesta are probleme pe linia de producție. „Am făcut licitație. Prima dată nu s-a prezentat nimeni, apoi s-a prezentat singurul producător, dar nu a avut toate actele necesare depuse și nu s-a putut finaliza licitația. Problema este că și dacă s-ar rezolva problemele cu actele nu se poate respecta contractul pentru că sunt problemele legate de producție“, a explicat dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.
Referitor la situația mai mult decât îngrijorătoare legată de lipsa aparaturii medicale, managerul spitalului spune că aparatele sunt uzate pentru că în Clinica de Urologie volumul de muncă este foarte mare și aparatele vechi cedează. „Cu toții cunoaștem situația de acolo. Și eu, și șeful clinicii am făcut nenumărate adrese la Ministerul Sănătății prin care am explicat situația și am trimis lista cu aparatele de care este mare nevoie. Nu am primit nicio soluție în toți acești ani. Este vorba de achiziție de aparatură care costă foarte mult, iar spitalul nu are bani să cumpere din fonduri proprii. MS a spus că o să deruleze un program de dotare a spitalelor cu aparatură, sperăm să primim și noi. Facem în continuare tot ce ține de noi, toate demersurile necesare“, a conchis dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS