13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-au pus în vânzare biletele pentru Festivalul Shakespeare

S-au pus în vânzare biletele pentru Festivalul Shakespeare

Festivalul Internaţional Shakespeare va deschide cortina pe 23 aprilie, atunci când în Craiova se vor juca cele mai importante spectacole de teatru de peste an. Iubitorii de cultură îşi pot cumpăra deja bilete pentru oricare dintre reprezentaţii.

Vlad Drăgulescu, Emil Boroghină şi Alexandru Boureanu au anunţat programul Festivalului Internaţional Shakespeare

Regizori celebri vor poposi la Craiova, pentru a-şi arăta măiestria alături de actorii ce le vor juca pisele. Timp de două săptămâni, trupe de teatru şi artişti din Polonia, Brazilia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Africa de Sud, Belgia, Rusia, Japonia, Australia, SUA, Franţa şi Canada vor urca pe scenele sălilor de spectacol şi vor juca piese fastuoase sau vor susţine concerte. De asemenea, la festival vor avea reprezentaţii trupe din Craiova, Bucureşti, Târgovişte, Oradea şi Braşov. „Programul este gata de aproape un an. Noi ştiam deja lista spectacolelor care vor veni la Craiova. Ea a mai suferit doar mici modificări de anul trecut până acum. Actorul principal, şi regizorul, şi părintele acestui festival este Emil Boroghină. A conceput această ediţie într-o manieră foarte importantă pentru Craiova. Cunoscând programul, vă spun că este o ediţie de lux, având în vedere reprezentaţiile care vor avea loc şi personalităţile invitate cu această ocazie“, a spus Alexandru Boureanu, directorul Teatrului Naţional Marin Sorescu.

Festivalul are directori noi

„Comentatorii de teatru din ţară şi din străinătate scriu în reviste importante că acest festival este unul dintre cele mai importante festivaluri Shakespeare ale lumii. Pe noi ne bucură faptul că are un loc important între manifestările festivaliere europene şi mondiale şi că, în acest fel, reaşază Craiova pe harta culturală a lumii. Teatrul Naţional din Craiova nu a revenit, încă, la acea poziţie pe care o avea în ultimul deceniu al secolului trecut, când era catalogat ca unul dintre cele mai importante teatre europene. Dar, sper ca această poziţie să fie recâştigată şi cu ajutorul acestui festival. În acest an, festivalul se desfăşoară sub genericul «Planeta Shakespeare». Începând cu această ediţie, directori ai festivalului sunt colegii mei mai tineri Vlad Drăgulescu şi Ilarian Ştefănescu. Mie mi-a revenit sarcina de a alcătui programul festivalului, în principal programul spectacolelor. Aceasta este o sarcină pe care eu simt că încă pot să mi-o asum. Nu aş fi dorit să mă retrag cu totul înainte de a aduce la Craiova lista cu toţi marii regizori pe care i-am dorit încă de la început“, a precizat Emil Boroghină, editorul fondator al festivalului.

Aproape 900.000 de euro, bugetul festivalului

Toate manifestările incluse în Festivalul Internaţional Shakespeare vor costa 4.150.000 de lei, adică aproape 900.000 de euro. Mai mult de jumătate din aceşti bani, adică 2.500.000 de lei, provin din bugetul local şi au fost alocaţi de Primăria Craiova printr-o hotărâre a Consiliului Local, aprobată la sfârşitul lunii februarie. De asemenea, încă 400.000 de lei au fost alocaţi de către Consiliul Judeţean Dolj pentru acest eveniment.
„În acest an venim cu cea mai bună ediţie a festivalului de până acum. Domnul Boroghină a reuşit să convingă unii dintre cei mai mari oameni ai teatrului din lume să vină la Craiova. Unii dintre ei nici nu ştiau ce este Craiova şi unde se află până la acest festival. În acest an avem şapte locaţii de desfăşurare. Plănuim ca în ediţiile următoare să ne extindem şi mai mult. Biletele pentru spectacolele care se vor juca pe scena mare a TNC vor avea un preţ unic de 100 de lei, 102 pe online. La sala mică costă 45 de lei la agenţie, 47 pe online, iar spectacolele de la Teatrul Colibri şi cele de la Aula «Buia» vor avea aceleaşi preţuri. De asemenea, se poate face şi un abonament, dar numai pentru sala mare a TNC. Acesta costă 300 de lei şi conţine şase spectacole“, a spus Vlad Drăgulescu, unul dintre directorii festivalului.
Spectacolele din cadrul festivalului vor avea loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, la Teatrul „Colibri“, la Filarmonica Oltenia, Casa de Cultură a Studenţilor, dar şi în pieţele publice ale oraşului şi în Parcul „Nicolae Romanescu“, până pe 6 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS