15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎntreprinderea de Drumuri şi Poduri şi-a cerut insolvenţa

Întreprinderea de Drumuri şi Poduri şi-a cerut insolvenţa

Întreprinderea de Drumuri și Poduri (IDP) Gorj, o firmă subordonată Consiliului Județean Gorj, și-a cerut în această săptămână insolvența la Tribunalul Gorj. Solicitarea vine la doar câteva zile după ce zeci de muncitori au protestat pe şantierul podului de la Turcineşti, respectiv în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Oamenii au ieşit în stradă înainte de sărbătorile pascale, nemulţumiţi de faptul că şefii companiei nu le-au plătit de aproape trei luni salariile. Au oprit iniţial lucrul pe şantierul de la Turcineşti, după care au decis să plece în marş pe străzile din Târgu Jiu, până au ajuns în Piaţa Prefecturii din centrul oraşului, acolo unde se află şi sediul Consiliului Judeţean Gorj. Administraţia Întreprinderii de Drumuri şi Poduri Gorj i-a anunţat pe muncitorii protestatari că nu are de unde să le achite măcar o parte a salariilor restante, întrucât nu sunt încasări.

Nu au derulat lucrări din cauza vremii

Motivaţia neachitării salariilor către muncitori a fost că, din cauza iernii prelungite, nu au putut fi executate anumite contracte şi astfel nu au fost făcute plăţi către Întreprinderea de Drumuri şi Poduri Gorj. Dat fiind faptul că şefii societăţii au cerut intrarea în insolvenţă a companiei, Consiliul Judeţean Gorj arată că lucrurile sunt mult mai grave decât lăsau să se înţeleagă directorii în urma discuţiilor cu muncitorii rămaşi fără lefuri. Administraţia IDP doreşte să scape de penalităţi, dacă judecătorii vor aproba cererea de intrare în insolvenţă şi va fi numit un administrator special şi un administrator judiciar. Problemele la Întreprinderea de Drumuri şi Poduri Gorj au început în urmă cu mai mulţi ani, când societatea CJ Gorj a pierdut contractul privind întreţinerea drumurilor judeţene. Era vorba de un acord-cadru pe patru ani, în valoare de câteva zeci de milioane de euro.

A câştigat Ydail Turceni

Licitaţia a fost câştigată de o firmă privată din Turceni. Interesant este că IDP a primit o ofertă de a colabora cu firma respectivă în ceea ce priveşte lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene. Din motive necunoscute deocamdată, colaborarea care ar fi putut salva locurile de muncă de la Întreprinderea de Drumuri şi Poduri Gorj nu s-a concretizat. Astfel, în urmă cu un an şi jumătate a fost luată decizia disponibilizării colective a peste 100 de muncitori, cu promisiunea că vor fi reangajaţi, dacă vor fi obţinute contracte. Nu a fost însă cazul şi s-a ajuns acum la depunerea unei cereri de insolvenţă la Tribunalul Gorj. Conducerea Consiliului Judeţean Gorj a precizat că insolvenţa este o soluţie pentru redresarea economică a Întreprinderii de Drumuri şi Poduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS