14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMembrii clanului „Brătianu“, judecați la Curtea de Apel Craiova

Membrii clanului „Brătianu“, judecați la Curtea de Apel Craiova

Magistrații Curții de Apel Craiova au fixat pentru 25 aprilie primul termen de judecată al apelului formulat de membrii clanului „Brătianu“ din Drăgășani, Vâlcea, condamnați la câte șapte ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală. Ancheta în acest dosar a fost începută de procurorii DIICOT din Olt în toamna anului 2012, prejudiciul adus bugetului de stat prin comiterea infracțiunii de evaziune fiscală fiind estimat atunci la peste 10 milioane de euro.
În octombrie 2012, procurorii DIICOT au anunțat destructurarea „unui grup infracţional organizat, constituit din 28 de persoane, cunoscut sub denumirea de clanul «Brătianu», din Drăgăşani, județul Vâlcea, specializat în săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală“.
Anchetatorii au reținut că membrii grupării au folosit peste 20 de societăţi pentru efectuarea de operațiuni ilegale cu produse petroliere, dar și cu zahăr și ulei.
„Ca mod de operare, învinuiții au derulat operaţiuni de import de produse petroliere (motorină, benzină, uleiuri) din Bulgaria, pe care le-au introdus și comercializat pe teritoriul României, fără plata taxelor și impozitelor aferente. În acest scop, învinuiții au întocmit documente false care să ateste că mărfurile au fost fie returnate în Bulgaria, fie exportate în Ungaria, către diferite societăţi comerciale controlate de membrii grupării. Prin aceeași modalitate, învinuiții au efectuat operațiuni comerciale cu cantități însemnate de zahăr și ulei brut de floarea-soarelui, pentru care, în mod fictiv, se atesta că erau exportate, deşi, în realitate, mărfurile erau procesate la diferite fabrici de pe teritoriul țării şi ulterior produsul finit era comercializat în supermarketuri din România“, au precizat procurorii DIICOT. Prejudiciul a fost estimat la peste 10 milioane de euro.

Șase inculpați, condamnați la câte șapte ani de închisoare

În aprilie 2013, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a inculpaților pentru constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală, iar o primă sentință a fost dată de Tribunalul Olt în decembrie, anul trecut.
Șase inculpați din acest dosar, Bedu Brătianu, Mihai Brătianu, zis Oaie, Mihai Brătianu, zis Cucu, Eugen Brătianu, Ilie Turcu și Ilie Bodorin au fost condamnați la câte șapte ani de închisoare pentru infracțiunile comise. Instanța a dispus încetarea procesului penal față de inculpatul Laurențiu Preda, care a decedat între timp.
Judecătorii olteni au admis acțiunea civilă formulată de ANAF și au dispus ca inculpați, alături de firmele controlate de aceștia, să achite statului suma de 52.274.191 de lei (aproximativ 11.363.000 de euro), din care 4.948.271 lei reprezintă impozit pe profit şi 3.298.847 de lei TVA. Inculpatul Ilie Boldrin a fost obligat să achite, separat, suma de 195.682 de lei, din care 151.340 de lei reprezintă accize, iar restul impozit pe profit şi TVA de plată.
De asemenea, instanța a dispus menținerea sechestrului pus pe mai multe mașini de lux ale inculpaților, printre care se numără două BMW-uri, trei Mercedesuri, un Hummer și o Toyota.
Sentința Tribunalului Olt a fost atacată cu apel de inculpații condamnați, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova pe 15 martie. Instanța a stabilit pentru 25 aprilie primul termen de judecată al acțiunilor formulate de inculpați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS