11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Craiova zgomotoasă

Administrația locală craioveană a plătit SC Institutul de Cercetări în Transporturi – Incertrans SA suma de 40.000 de lei, inclusiv 7.600 TVA, pentru reevaluarea hărților strategice de zgomot. Harta strategică de zgomot reprezintă o hartă întocmită pentru evaluarea globală a expunerii la zgomot dintr-o zonă dată cauzată de surse diferite de zgomot sau pentru a stabili previziuni generale pentru astfel de zone. Hărțile strategice de zgomot se refac la cinci ani.
Legea obligă adminis-trațiile publice locale să evalueze şi să gestioneze zgomotul ambiant la care este supusă populaţia prin implementarea următoarelor măsuri: determinarea expunerii la zgomotul ambiant, prin întocmirea hărţilor de zgomot; punerea la dispoziţia publicului a informaţiilor privind zgomotul ambiant şi efectele sale; adoptarea, pe baza datelor din hărţile de zgomot, a planurilor de acţiune având ca scop prevenirea şi reducerea zgomotului ambiant acolo unde este cazul, în special a nivelurilor de expunere care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii umane. Vechile hărți de zgomot ale orașului datau din anul 2012 și au fost adoptate printr-o HCL în anul 2014. Acum, acestea au fost revizuite printr-un nou raport și adoptate în ședința CL din data de 29.03.2018. În raportul întocmit de respectivul institut se arată că de la vechea cartare și până în prezent s-au luat o serie de măsuri menite să reducă nivelul zgomotului în orașul Craiova. Din măsurile şi proiectele propuse la precedenta cartare a zgomotului s-au finalizat următoarele: s-a amenajat parcarea subterană în zona Teatrului Naţional; s-a reabilitat infrastructura rutieră pe relaţia nord-sud-est a polului de creştere Craiova în vederea fluidizării traficului în Zona Metropolitană. Totodată, s-a modernizat infrastructura de transport în comun pentru fluidizarea forţei de muncă între cele două platforme industriale. Dezvoltarea transportului ecologic, amenajarea şi revitalizarea centrului istoric, amenajarea sensului giratoriu la intersecţia Calea Bucureşti cu str. Tehnicii şi str. E. Stoenescu sunt și acestea trecute la măsurile de diminuare a zgomotului. La diminuarea poluării fonice a contribuit și achiziționarea de noi autobuze, amenajarea de sensuri giratorii și reamenajarea unor artere rutiere.

Parcul „Romanescu“ și Botanica, zone liniștite

Singurele zone de liniște din Craiova, se arată în același raport, sunt cele închise circulației rutiere. Este recomandat ca pe viitor să fie desemnate zone liniștite Grădina Botanică și Parcul „Romanescu“, unde nivelul de zgomot se încadrează între 55 și 65 de decibeli.

Marile bulevarde, zgomot peste măsură

Nivelul de zgomot produs de traficul rutier ridicat și de configurația străzilor care sunt înguste depășește cu până la 5 decibeli, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, limita admisă. Sunt supuse unui nivel crescut de zgomot clădirile situate pe străzi precum bulevardul Știrbei Vodă, strada Caracal, strada Arieș, bulevardul Nicolae Titulescu, Calea București, bulevardul Nicolae Titulescu, strada Amaradia, strada Bariera Vâlcii, bulevardul Tineretului, bulevardul Dacia, bulevardul Carol I, și lista poate continua.

Doar Agenția de Mediu măsoară nivelul zgomotului în Craiova

Nivelul zgomotului (zgomotul este totalitatea sunetelor percepute negativ) se măsoară cu un sonometru, la un metru înălțime de la nivelul solului și la o distanță de 50 cm de la un perete sau o fereastră. În Craiova, doar Agenția pentru Protecția Mediului Dolj are un astfel de aparat de măsurare a nivelului zgomotului. În trecut, a mai existat unul și la Direcția Publică de Sănătate, dar în prezent nu mai este funcțional. La rândul ei, și Garda de Mediu deține un astfel de sonometru, dar acesta nu este omologat, deci e tot nefuncțional.

Limite admisibile

Limitele admisibile ale nivelurilor de zgomot în mediul înconjurător sunt stabilite în funcţie de spațiul în care se fac măsurătorile: în aer liber sau în interiorul unor clădiri. Acestea se găsesc în „STAS 10009-88 – Acustica urbană. Limite admisibile ale nivelului de zgomot“. Conform acestuia, pentru obiective amplasate în zone industriale, valoarea maximă admisibilă este de 65 de decibeli, la limita incintei întreprinderii. Pentru străzi de categorie tehnică I, magistrală, valoarea maximă admisibilă măsurată la bordura trotuarului ce mărginește partea carosabilă este de 75-85 de decibeli.
Pe de altă parte, în interiorul imobilelor de locuințe, „nivelul de presiune acustică“ nu trebuie să depășească 35 de decibeli, în intervalul 7.00-14.00 și 16.00-23.00. În timpul nopții, zgomotul în interiorul unui imobil nu trebuie să depășească 30 de decibeli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS