11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Cartierul chinezesc“, construit de ANL cu banii beneficiarilor

„Cartierul chinezesc“, construit de ANL cu banii beneficiarilor

Blocurile de pe strada Caracal, preluate de Primăria Craiova de la firma chineză Shandong Ningjiang și pasate spre construire Agenției Naționale pentru Locuințe, vor fi realizate exclusiv din banii beneficiarilor (Foto: Lucian Anghel)

După modelul Colegiului Național „Carol I“, a cărui reabilitare a fost pasată la Compania Națională de Investiții, Primăria Craiova a procedat la fel și cu construirea ansamblului de locuințe de pe strada Caracal (cartierul chinezesc), trecută în sarcina Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL). Aceasta a preluat de la municipalitate, în folosință gratuită, terenul respectiv și construcțiile existente, dar nu va cheltui nici un ban pentru finalizarea lucrărilor, ci se va folosi exclusiv de sumele primite de la viitorii beneficiari de locuințe, după cum precizează chiar Agenția. Construirea blocurilor de pe strada Caracal va începe doar după deschiderea finanțării de către toți beneficiarii, mai spune ANL, care se comportă în această situație ca un adevărat dezvoltator imobiliar privat.

Când Primăria Craiova a pasat continuarea lucrărilor la „cartierul chinezesc“ de pe strada Caracal către Agenția Națională pentru Locuințe, te-ai fi așteptat, probabil, ca ANL, ca o instituție de stat cu buget propriu, să demareze lucrările la cele 23 de blocuri abandonate de chinezii de la Shandong Ningjiang pe cont propriu, urmând ca ulterior să vândă apartamentele și să recupereze investiția. Cel puțin așa ar fi procedat primăria, după cum anunța edilul Mihail Genoiu atunci când a prezentat bugetul Craiovei în care apărea și suma de 9.366.000 de lei destinată construirii primelor locuințe din cartierul cu pricina. Numai că acum lucrurile nu vor mai sta așa. ANL a preluat de la municipalitate, în folosință gratuită, terenul și structurile existente pe strada Caracal, la numărul 132, „până la finalizarea lucrărilor de construire a locuințelor“, după cum se precizează chiar în titlul hotărârii Consiliului Local al municipiului Craiova, care a consfințit această transmitere, dar nu va cheltui nici un ban din bugetul propriu pentru finalizarea cartierului. Locuințele vor fi realizate prin Programul Credit ipotecar, exclusiv cu banii viitorilor beneficiari, după cum se menționează într-un răspuns trimis GdS de către ANL.
Agenția a confirmat faptul că au fost demarate procedurile de transmitere, în folosință gratuită, atât a terenului, cât și a structurilor existente la ansamblul de pe strada Caracal, locuințele urmând să se realizeze „prin programul construcții locuințe proprietate personală, prin credit ipotecar“. „În acest context, precizăm că finanțarea lucrărilor de construcții-montaj se asigură exclusiv din sursele beneficiarilor (avansuri, credite ipotecare acordate de instituții financiar-bancare)“, se mai arată în răspunsul ANL. Agenția preconizează că lucrările vor demara din acest an și chiar le menționează pe site, unde prezintă locuințele prin credit ipotecar realizate în țară.

Pentru construcțiile deja existente, Primăria Craiova va emite o factură echivalentă cu valoarea lor de inventar, sumă ce se va regăsi apoi în prețul de vânzare al apartamentelor respective (Foto: Lucian Anghel)

ANL așteaptă banii și apoi demarează lucrările

Până la demararea lucrărilor mai este însă cale lungă. Asta pentru că ANL trebuie să adune mai întâi banii de la toți cei care solicită o locuință în acest ansamblu rezidențial. „Resursele de finanţare în construcţia de locuinţe cu credit ipotecar care se realizează prin programele ANL se constituie din sursele proprii ale beneficiarilor şi/sau din credite ipotecare acordate acestora de instituţii financiare autorizate potrivit legii“, mai spune Agenția în răspunsul oferit GdS. ANL amintește apoi de anumite prevederi ale Legii privind înființarea sa (nr. 152/1998), cum că „poate avansa din resurse proprii, iar partenerii pot avansa din surse proprii sumele necesare proiectării, autorizării, contractării şi execuţiei lucrărilor de construcţii de locuinţe prin credit ipotecar, după caz, urmând ca acestea să fie reconstituite din sursele beneficiarilor de locuinţe“, dar vine în final cu o precizare clară, care pune punctul pe i: „Conform hotărârilor CA, construirea unităților locative aflate în blocuri se începe doar după deschiderea finanțării de către toți beneficiarii“. Cu alte cuvinte, cartierul preluat de la Primăria Craiova nu poate fi continuat decât după ce toți solicitanții de locuințe înscriși pe lista ANL au aprobată și finanțarea.
Cum se ajunge aici? Mai întâi, trebuie să faci o cerere către ANL cum că dorești o locuință. Apoi, urmează o întreagă procedură, care este specificată și pe site-ul Agenției: „În momentul pregătirii unui amplasament pentru ofertare, oferta este prezentată solicitanților. Cei care acceptă oferta prezentată primesc o adresă către una din băncile finanțatoare, în vederea întocmirii dosarului de solvabilitate. După întocmirea dosarelor de solvabilitate și analizarea acestora, băncile transmit către ANL certificatele de solvabilitate ale solicitanților de credit. Solicitanții de credit transmit agenției declarația completată și autentificată. Pentru solicitanții care au certificate de solvabilitate și declarația autentificată transmisă agenției, se întocmesc listele de priorități în ordinea descrescătoare a punctajului obținut de către fiecare solicitant. Solicitanții sunt invitați la contractare în ordinea descrescătoare a punctajului obținut“.
Ce urmează? Banca emite către ANL oferta fermă de creditare a solicitantului, care va fi apoi programat pentru semnarea contractului de construire. La primirea ofertei ferme de creditare, beneficiarul locuinței trebuie să ateste însă existența sumei necesare depunerii avansului. După care beneficiarul locuinței se prezintă la bancă în vederea semnării contractului de credit ipotecar și a contractului de ipotecă, prin care ipotechează locuința în favoarea băncii până la rambursarea integrală a creditului. Abia după parcurgerea acestor etape, ANL dă ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea locuinței, care trebuie finalizată în doi ani, conform contractului de construire. Constructorul (antreprenorul general) va fi decis prin procedură de licitație publică derulată de către ANL.

Cât va costa un apartament în „cartierul chinezesc“?

Din cele relatate mai sus se înțelege că ANL nu poate demara decât construirea locuințelor deja solicitate și cu finanțare aprobată. La Craiova, cartierul de pe strada Caracal avea prevăzut un număr de 1.850 de locuințe. Câte din acestea se vor realiza pentru început, nu se știe, totul depinzând, se pare, de numărul de solicitări. Iar dacă nu se întrunește un număr minim de cereri pentru a demara măcar primele blocuri, termenul de înscriere pe liste se poate prelungi. Cât va costa, până la urmă, un apartament în „cartierul chinezesc“? Nici asta nu se știe cu exactitate. „Prețul unui apartament are la bază un preț mediu/metru pătrat de arie construită desfășurată, care se constituie din: contravaloarea proiectului tehnic, a detaliilor de execuție, a documentației tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire și a urmăririi de execuție; valoare preț antrepriză generală; cota de diverse și neprevăzute; cota ANL, taxe, avize, autorizații și alte cheltuieli conform prevederilor legale“, specifică Agenția. După cum se observă, în prețul de vânzare al apartamentelor realizate exclusiv cu banii clienților apare și o cotă a ANL, ceea ce întărește ideea că Agenția se comportă în această situație nu doar ca un adevărat dezvoltator imobiliar privat, ci și ca o agenție imobiliară.
Mai mult, prețurile apartamentelor din acest cartier nu ar diferi, deși ANL ar prelua unele blocuri de la un anumit nivel (etajul șase), iar pe altele de la un alt nivel (fundație sau etajul unu). „Referitor la structurile existente pe strada Caracal (lucrări executate deja), acestea vor fi preluate de ANL cu o valoare de inventar, valoare care ulterior se va regăsi în prețul de vânzare al apartamentelor“, spune Agenția Națională pentru Locuințe. „La construcțiile deja existente, pe care le-am preluat cu titlu gratuit, ne vom lua banii la vânzare, când se vor face facturile pentru clădirile care au componentă la ora aceasta. Va fi o factură din partea ANL, corespunzător cu factura din partea primăriei, pentru a ne recupera banii pe care îi avem înregistrați în contabilitate“, explica și primarul Mihail Genoiu în ultima ședință de consiliu local. „Nu s-a declarat încă prețul pe care îl va practica ANL, dar, din ce am discutat cu dânșii, el va fi foarte apropiat de ceea ce a fost promis anterior (400 de euro/mp – n.r.)“, mai spunea edilul.

Se mai respectă termenul dat de MApN?

Primăria Craiova are ca termen ianuarie 2020 pentru a construi și preda 250 de locuințe, din totalul celor 1.850, cât are cartierul de pe strada Caracal, către Ministerul Apărării Naționale, proprietarul terenului. În caz contrar, va pierde toată investiția, după cum se menționează în contractul cu armata. Pe acest teren ar trebui construite 23 de blocuri, majoritatea cu zece etaje, dar până în prezent au fost ridicate până la etajul al șaselea doar două, alte câteva fiind la primul nivel. Dacă se va urma toată procedura ANL, adunând apoi și timpul scurs cu procedura de achiziție publică, ar mai putea rămâne un an și câteva luni pentru execuție și recepție. Mult, puțin? Asta ar depinde și de constructor. Rămâne de văzut dacă ANL se va încadra, până la urmă, în termenul-limită pentru primele 250 de locuințe destinate angajaților MApN.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS