27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReabilitarea podului suspendat „înghite“ peste un milion de euro

Reabilitarea podului suspendat „înghite“ peste un milion de euro

Lucrările de reabilitare a podului ar putea începe abia din toamnă și ar trebui să dureze nouă luni

Primăria Craiova a lansat, zilele trecute, licitația pentru reabilitarea podului suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu“, obiectiv pentru care expertiza tehnică și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție au fost aprobate încă din septembrie 2017. Costul total al proiectului tehnic și lucrărilor de reabilitare a podului a fost estimat de municipalitate la 4.269.672 de lei (fără TVA), adică 1,1 milioane de euro, iar durata de execuție este de nouă luni, după ce va fi gata proiectul tehnic. Prin urmare, podul va rămâne închis cel mai probabil până în vara anului viitor.

Cu expertiza tehnică și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție în buzunar (documente aprobate în ședința de consiliu local din septembrie 2017), Primăria Craiova a avut nevoie de șase luni pentru a întocmi un caiet de sarcini și a scoate la licitație, la pachet, proiectul tehnic și execuția lucrărilor de reabilitare a podului suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu“. Procedura simplificată de achiziție publică la care a apelat municipalitatea a fost lansată în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) pe 4 aprilie, ofertele urmând să se primească până la sfârșitul acestei luni. Suma pusă în joc depășește un milion de euro, bani anticipați încă de anul trecut, când documentația de avizare a lucrărilor indica o valoare totală a investiției de 6.243.288 de lei, din care construcții și montaj în sumă de 4.818.410 lei. Acum, valoarea estimată pentru proiectare și execuție lucrări a obiectivului de investiții „Reabilitare pod suspendat din Parcul «Nicolae Romanescu»“ este de 4.269.672 de lei (fără TVA), din care 165.041 de lei proiectarea, 36.579 de lei asistența tehnică din partea proiectantului, 100.255 de lei organizarea de șantier și 3.967.797 de lei investiția de bază, conform anunțului postat în SEAP.
Ce ar trebui să facă firma care va obține contractul pentru cei circa 1,1 milioane de euro oferiți de municipalitatea craioveană? În caietul de sarcini se vorbește doar de proiectul tehnic, care ar trebui să fie clar și să asigure informații tehnice complete privind viitoarea lucrare. Despre lucrări, nimic. Aflăm însă că „după analiza amănunțită a construcției, expertiza face propuneri pentru consolidarea structurală și reabilitarea monumentului și face recomandări pentru elaborarea proiectului tehnic“. Tot în caietul de sarcini se precizează și cum se prezintă podul „în urma examinării vizuale“: „În general, s-a constatat o stare bună a structurii acestuia, dar sunt semnalate unele deficienţe la nivelul finisajelor portalurilor şi ale culeelor, în timp ce la nivelul structurii metalice a căii de rulare s-a constatat coroziunea tuturor elementelor componente, iar la nivelul podinei din lemn s-a constatat degradarea în proporţie de 50%“. Lucruri care sunt specificate și în raportul întocmit de Serviciul Investiții și Achiziții din cadrul primăriei, care a stat în spatele hotărârii de consiliu local din septembrie 2017. Aici apar însă menționate și unele din lucrările care ar urma să fie executate la podul suspendat: curățare prin abraziune cu jet de particule minerale la presiune scăzută, biocidare, consolidare, refacerea elementelor decorative de la parapetul și apareiajul grinzii, refacerea hidroizolaţiei teraselor portalurilor cu turnuri crenelate, verificarea tuturor elementelor de fixare a îmbinărilor (șuruburile și piulițele), refacerea completă a podinei din lemn.

Podul suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu“ va rămâne închis și în acest an

Podul va rămâne închis până în vara anului viitor

De la podina din lemn a plecat, până la urmă, nevoia de reabilitare a podului, după ce mai multe blăni s-au rupt, punând în pericol trecătorii. Din acest motiv și circulația pe pod a fost interzisă, începând cu data de 29 martie 2017. Și așa va rămâne, cel mai probabil, până în vara anului viitor. Asta pentru că data-limită de evaluare a ofertelor este 30 iunie, proiectantul având apoi un termen de trei luni pentru întocmirea proiectul tehnic prealabil lucrărilor de execuție. Lucrări care ar trebui să dureze alte nouă luni de la data ordinului de începere, potrivit caietului de sarcini, ceea ce înseamnă că ele vor începe în 2018 și vor continua în 2019. Primăria a ales drept criteriu de atribuire a contractului „cel mai bun raport calitate-preț“, dar 90% din punctajul maxim este dat de factorul preț, care trebuie să fie cel mai scăzut, restul de 10% primind cel care vine cu o extindere a garanției lucrărilor de la cinci (perioada minimă) la șapte ani (perioada maximă). Având în vedere că podul suspendat este monument istoric de clasă A, fima care se va ocupa de reabilitare trebuie să aibă experți și specialiști în consolidare/restaurare structuri istorice și în conservare/restaurare metal.
Podul suspendat a mai avut parte de intervenții în anul 2000, motiv pentru care reabilitarea lui nu ar fi fost prinsă în proiectul european de modernizare a Parcului „Nicolae Romanescu“ în valoare de zece milioane de euro, finalizat în 2017. Atunci au fost schimbate și cablurile principale care susțin calea de rulare a podului și care acum se prezintă în stare bună din punct de vedere structural, după cum se menționează în expertiza tehnică. În acest an, primăria a prins în bugetul de venituri și cheltuieli pentru acest obiectiv suma de 2.100.000 de lei, 300.000 de lei proiectarea și 1.800.000 de lei execuția.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS