22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSoarele a scos la iveală munţii de gunoaie de pe Drumul Apelor

Soarele a scos la iveală munţii de gunoaie de pe Drumul Apelor

Mormanele de gunoaie se amplifică pe Drumul Apelor (FOTO: Claudiu Tudor)

Terenul de mii de metri, aflat pe partea stângă a străzii Drumul Apelor din Craiova, dinspre Ion Ţuculescu, care a devenit în timp o groapă de gunoi, nu a mai fost scos la lumină. Cu toate că reprezentanţii Gărzii de Mediu au promis că situaţia va fi rezolvată, iar proprietarul avea termen până pe 30 martie să cureţe terenul, mormanele de gunoaie zac în continuare în acea zonă.

Mormanele de gunoi şi moloz de pe terenul aflat pe Drumul Apelor, după cartierul de case, nu au fost ridicate nici până acum. De asemenea, nici vorbă ca acel teren să fie îngrădit de către proprietar, astfel încât să poată fi evitată situaţia în care gunoiul este adus pe acea suprafaţă. Gazeta de Sud prezenta, încă din luna ianuarie, situaţia îngrijorătoare de pe strada Drumul Apelor din Craiova, unde grămezile de gunoi şi moloz s-au înmulţit alarmant pe un teren de 5.270 de metri, care aparţine firmei SC Independenţa SA. Garda de Mediu a promis, la vremea respectivă, că va rezolva situaţia, însă până acum nimic nu s-a schimbat, deşi proprietarul a fost identificat. Acum, ruşinea întregii situaţii create de oamenii care au aruncat gunoiul în acea zonă şi de nepăsarea Gărzii de Mediu s-a amplificat după topirea zăpezii, când mormanele par mai mari decât lunile trecute, iar peisajul este sumbru. În loc să fie ridicate, grămezile de deşeuri cresc. Componente de maşini, moloz, vase de toaletă, saci cu încălţăminte veche, haine, plastice, televizoare defecte şi multe alte mizerii zac aruncate pe lungimea drumului format pe terenul respectiv. Cu toate promisiunile făcute de Garda de Mediu şi cu amenzile date de Poliţia Locală, situaţia a rămas neschimbată. Nimeni nu a reuşit să găsească o soluţie potrivită pentru a evita ca acel teren să se transforme într-un focar de infecţie. Reprezentanţii Gărzii de Mediu au declarat, pentru GdS, că proprietarul terenului, firma SC Independenţa SA, a fost somată să cureţe terenul până pe 30 martie, însă acest lucru nu s-a întâmplat. „Echipa care se ocupă de zona
respectivă a verificat şi a stabilit că proprietarul nu a îndeplinit ceea ce i s-a impus. Acesta a fost amendat cu 50.000 de lei. De asemenea, a primit un nou termen să cureţe terenul până pe 2 mai, iar dacă nu îl va respecta, va primi amendă din nou. Însă, problema este că firma respectivă este în insolvenţă, aşa că dăm amendă cam degeaba pentru că nu se va achita. Noi putem, cel mult, să facem plângere penală împotriva proprietarului, dar mai mult de atât nu. Garda de Mediu nu poate să ridice gunoiul de acolo. Există alte instituţii care pot face acest lucru. Noi nu putem face mai mult decât spune legea mediului“, a declarat Gheorghe Călinoiu comisar-șef la Garda de Mediu Dolj.

Vine căldura, creşte pericolul

Cu toate că are posibilitatea legală să facă plângere penală împotriva proprietarului terenului pentru dezastrul creat de grămezile de gunoaie, Garda de Mediu n-a acţionat, iar situaţia terenului de mii de metri se înrăutăţeşte pe zi ce trece, odată ce temperaturile încep să crească.
Legea obligă proprietarul terenului să aibă grijă ca spaţiul respectiv să fie curat, iar până acum, Poliţia Locală Craiova a amendat proprietarul de două ori, cu câte 5.000 de lei, pentru gunoiul care s-a adunat pe terenul respectiv. Potrivit articolului 6 al Ordonanţei nr. 21 din 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, „cetăţenii au obligaţia să asigure îngrijirea locuinţelor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor gospodăreşti, curţilor, împrejmuirilor şi să păstreze ordinea şi curăţenia pe străzi, drumuri, în pieţe, parcuri şi grădini, în celelalte locuri publice, precum şi în mijloacele de transport în comun“. Însă, în ciuda amenzilor, nimeni nu a găsit nicio soluţie de îndepărtare a deşeurilor, a căror cantitate creşte zilnic, sub ochii autorităţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS