17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOltenii - fruntași pe țară la consumul de alcool

Oltenii – fruntași pe țară la consumul de alcool

Oltenii consumă aproape aceeași cantitate de alcool cu cea de apă minerală și sucuri și sunt pe primul loc pe țară la consumul de băuturi alcoolice și de pâine. În schimb, locuitorii regiunii Sud-Vest sunt pe ultimul loc pe țară la consumul de lapte, precum și la costurile cu serviciile de sănătate și educație.

În timp ce județul Dolj deține primul loc pe țară la numărul de asistați social și la rata șomajului, a venit vremea ca întreaga regiune a Olteniei să se ridice pe locul întâi pe țară la un indicator mai aparte. Nu este vorba de indicatori legați de evoluția economiei, de forța de muncă sau de salariul mediu net. La aceste capitole, Oltenia nu ocupă locuri fruntașe pe țară. Consumul de alcool situează regiunea Oltenia pe primul loc pe țară, potrivit datelor de la Direcția Regională de Statistică Dolj.
Oltenii au consumat, în trimestrul al treilea al anului 2017, în medie, aproape patru litri de băuturi alcoolice pe cap de locuitor, devansându-i semnificativ pe moldoveni și pe transilvăneni.
„Consumul gospodăriilor din regiunea Sud-Vest Oltenia în trimestrul al treilea din 2017 a fost, în medie, printre altele, de 4,2 litri de lapte pe cap de locuitor, 5 litri de apă minerală și băuturi nealcoolice și 3,9 – 4 litri de băuturi alcoolice. Pâinea și produsele de franzelărie reprezintă alimentele de bază în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, acestea reprezentând cel mai mare consum din țară, cu 1,731 kilograme mai multe decât consumul mediu național. Cel mai mare consum din țară s-a înregistrat și la băuturi alcoolice, acestea fiind de 3,979 litri pe persoană, superior cu 1,242 litri față de consumul național. Pe următoarele locuri s-au situat regiunile Nord-Est cu 3,2 litri de persoană și regiunea Centru, cu 2,8 litri pe persoană“, a precizat directoarea Direcției Județene de Statistică Dolj, Carmen Ispas, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Radio Sud.

Ultimul loc pe țară la consumul de lapte

Dacă la pâine și alte produse de panificație oltenii dețin tot locul întâi pe țară, ei ocupă ultimul loc la consumul de lapte. În aceeași perioadă analizată din 2017, în regiunea Sud-Vest Oltenia, „la polul opus s-a situat consumul de lapte mediu lunar pe o persoană, cel mai redus din ţară, care a determinat un decalaj de 3,086 litri faţă de Regiunea de Dezvoltare Nord – Vest, care avea un consum de lapte de 7,316 litri. De asemenea, consumul de cartofi, de 2,645 kg, a fost unul dintre cele mai reduse din ţară“, a mai precizat directoarea Statisticii doljene, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Radio Sud.

Cheltuieli mai mari cu utilitățile în Oltenia

În regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, din totalul cheltuielilor pentru plata serviciilor, de 444,15 lei pe o gospodărie, cele legate de locuinţă (energie electrică, energie termică, gaze naturale, apă, canal, salubritate şi servicii comunale, alte servicii pentru întreţinerea locuinţei) reprezentau, în 2017, ponderea cea mai mare, respectiv de 35,2% (față de 34,9% la nivel naţional), potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Dolj, la solicitarea GdS. În Oltenia, anumite utilități sunt printre cele mai scumpe din țară. Energia electrică furnizată de cel mai mare furnizor în Oltenia este cea mai scumpă din țară. Alte utilități, chiar dacă nu sunt cele mai scumpe din țară, totuși s-au majorat destul de mult în ultima perioadă, ceea ce se va regăsi în statisticile viitoare. Gazele naturale pentru populație s-au scumpit de două ori în 2018, odată cu 8%, iar de la începutul lui aprilie s-au mai scumpit cu încă 10%. Energia termică pentru craioveni, de exemplu, s-a scumpit ultima dată în 2017, iar serviciile de apă și canalizare s-au majorat tot în 2017.
Serviciile de telefonie ocupă locul al doilea ca pondere în totalul cheltuielilor de consum al persoanelor din regiunea Oltenia, cu 22,1% din total, în condițiile în care ponderea cheltuielilor la nivel național a fost de 19,1%.
În cazul în care cheltuiesc mulți bani pe băuturi alcoolice, pe utilități și pe telefonie, oltenii scot, în schimb, foarte puțini bani din buzunar pentru servicii medicale și pentru educație. Anul trecut, cheltuielile pentru sănătate şi pentru educaţie au deţinut o pondere scăzută în totalul cheltuielilor pentru plata serviciilor, de 5,1% (6,7% la nivel naţional), şi, respectiv, de 0,1% (0,3% la nivel naţional).

România, locul cinci în Europa la consumul de alcool

Ultima statistică realizată pe 2017 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) relevă faptul că România ocupă locul cinci în Europa la consumul de alcool, cu un consum mediu de 14,4 litri pe cap de locuitor. Pe locul întâi este Belarus, cu un consum anual de 17,7 litri pe cap de locuitor, pe locul doi este Republica Moldova, cu un consum de 16,8 litri pe cap de locuitor. Pe locul trei este Lituania, cu 15,4 litri pe cap de locuitor, iar pe locul patru este Rusia, cu 15 litri pe cap de locuitor.
Românii consumă și mai mult alcool decât în trecut. Conform statisticii OMS pe 2016, românii consumau 13,7 litri pe cap de locuitor, iar în 2017 au consumat, în medie, 14,4 litri pe cap de locuitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS