18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii se pot programa on-line pentru obţinerea buletinului

Doljenii se pot programa on-line pentru obţinerea buletinului

Obţinerea buletinului se face mai simplu din aceasră lună (Foto: Lucian Anghel)

Luna martie a adus noutăţi la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Craiova. Astfel, cei care trebuie să îşi facă sau să îşi schimbe cartea de identitate au posibilitatea să se programeze on-line, evitând astfel să piardă timpul în sala de aşteptare. „Începând de pe 5 martie anul acesta, cetăţenii au acces la programarea online, care se poate face de pe orice device care este conectat la internet. Pe site-ul oficial al Direcţiei de Evidenţă a persoanelor trebuie să acceseze secţiunea Programare on-line Evidenţa Persoanelor. După aceasta, se va deschide o pagină care conţine regulamentul de înscriere. După ce lecturează această pagină, trebuie să îşi aleagă ziua şi intervalul orar la care vor să se prezinte la ghişeu pentru a depune actele. Cei care au programare trebuie să se prezinte la sediul nostru cu doar câteva minute înainte de ora programării pentru a-şi completa cererea şi pentru a achita contravaloarea actului de identitate. Programările on-line se fac la un interval de 15 minute. Important de spus este că o programare se face pe un singur CNP şi doar de pe o lună pe alta. Adică dacă există mai mulţi membri într-o familie care trebuie să îşi facă actul de identitate, fiecare dintre aceştia trebuie să îşi facă o programare separată. Sistemul de programarea on-line a fost gâdit special pentru a reduce cât mai mult timpul de aşteptare, iar pentru persoanele care apelează la acest serviciu a fost deschis un ghişeu nou. „Ghişeul pentru programări on-line a fost deschis special. În mod evident, s-a scurtat timpul de aşteptare pentru că nu am redus numărul celor şase ghişee de până acum, ghişeul pentru programări online fiind un plus. Pentru persoanele care nu au posibilitatea să îşi facă această programare on-line, funcţionează toate cele şase ghişee de până acum. Trebuie să vină, să ia bon de ordine, să facă cerere şi să achite contravaloarea actelor. De asemenea, taxele se pot achita la orice casierie a Direcţiei de Impozite şi Taxe. Contravaloarea cărţii de identitatea este șapte lei, iar a cărţii provizorii – un leu“, au declarat reprezentanţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova.

Cartea de identitate se poate obţine într-o singură zi, în cazuri speciale

Şi timpul în care se eliberează buletinul s-a scurtat, iar cea mai bună veste este aceea că, în cazuri de urgenţă, cartea de identitate se poate obţine într-o singură zi. „Eliberarea cărţii de identitate durează patru zile lucrătoare. Înainte dura cinci zile, dar am redus perioada de aşteptare. În momentul acesta suntem singurii din ţară care eliberăm cărţile de identitate într-un termen atât de scurt. Iar noi încercăm în continuare să scurtăm şi mai mult acest termen. Avem şi procedură pentru urgentarea eliberării cărţii de identitate. Există program de audienţe în fiecare zi, astfel încât cetăţenii au posibilitatea să ni se adreseze cu problemele pe care le au. Dacă este nevoie, termenul de eliberare a cărţii de identitate se reduce de la patru zile la două. Există şi situaţii în care, de exemplu, dacă o persoană face dovada că are zbor a doua zi, noi îi vom elibera buletinul de pe o zi pe alta. Dar asta numai dacă ne prezintă o dovadă clară, pe care să o ataşăm cererii“, au mai precizat reprezentanţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova.
Planurile de viitor ale instituţiei vizează în continuare facilitarea procesului de obţinere a cărţilor de identitate, dar şi noutăţi în ceea ce priveşte căsătoriile. „Intenţionăm, pe viitor, să implementăm un sistem de plată prin SMS a acestor taxe pentru contravaloarea actelor de identitate, iar în momentul în care oamenii se prezintă la noi, banii să fie deja plătiţi. De asemenea, ne propunem să introducem un modul pentru programare on-line la căsătorii“, au adăugat reprezentanţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS