10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani insuficienţi la contractele din sănătate

Bani insuficienţi la contractele din sănătate

2 aprilie este ultima zi în care funizorii de servicii medicale se pot prezenta la CJAS pentru a semna actele adiționale la contractul actual, pe baza cărora le va fi finanțată activitatea în luna aprilie. La CJAS Olt s-au prezentat, până ieri, 80% dintre furnizori.

Banii în luna aprilie vor veni, pentru furnizorii de servicii medicale, în condițiile viitorului contract, deși, pentru a-i putea primi, semnează acte adiționale la cel în vigoare. Sunt, în linii mari, sume comparabile cu cele primite în 2017, cei mai văduviți fiind, ca de obicei, furnizorii de îngrijri la domiciliu, transportul sanitar și medicii stomatologi.
Bugetul transmis de CNAS caselor județene vizează, cu o excepție (bugetul pentru laboratoarele de analize medicale și servicii de radiologie și imagistică), finanțarea pentru întreg anul 2018, sumele fiind puțin peste cele cu care s-a încheiat anul 2017. Astfel, pentru îngrijiri la domiciliu s-au alocat, pentru întreg anul 2018, 567.000 de lei (față de 500.000 în 2017), pentru aprilie semnând contracte patru din cei șase furnizori aflați în contract cu CJAS Olt, în condițiile schimbării condițiilor pentru aceștia (cea mai importantă este obligativitatea ca firma să aibă angajat un medic cu normă întreagă). Suma, deși mai mare, rămâne nesatisfăcătoare, la finele lunii martie lista de așteptare în Olt fiind de aproape 300 de pacienți, iar suma necesară satisfacerii cererilor acestora, peste 300.000 de lei.
Stomatologii, care au primit în 2017, în total (după rectificări), 609.000 lei, vor dispune de 612.000 de lei, sumă și aceasta insuficientă, bugetul unui medic stomatolog nedepășind lunar 1.400 de lei, bani din care nu poate asigura mai mult de câteva intervenții fără plată.
O situație specială este cea a laboratoarelor, pentru care s-a transmis un buget ce asigură prima jumătate de an. Atfel, dacă în 2017 s-au decontat servicii în valoare de 6,9 milioane de lei, pentru prima jumătate a anului 2018 sunt prevăzute 3,6 milioane, cu precizarea că se va reveni cu noile sume pentru 1 iulie 2018. Deja din această lună pacienții pot face analize la orice furnizor aflat în contract cu CJAS de pe teritoriul țării, nemaiținându-se cont de teritorialitate. Laboratoarele de analize medicale funcționează, însă, cu liste de așteptare, în cazul serviciilor de imagistică situația fiind și mai gravă (pentru un CT sau un RMN gratuit se așteaptă luni întregi).
De sume în continuare foarte mici beneficiază și serviciile de transport sanitar, doar 123.000 de lei pentru întreg anul (față de 115.000 de lei în 2017), pacienții rămânând în continuare fără șansa reală de a putea solicita transportul de la domiciliu la medic, când este vorba de programări la consult sau internări, sau de la medic la domiciliu, servicii prevăzute ca făcând parte din lista celor decontate în baza calității de asigurat, în urma recomandării medicului, dar nesusținute de finanțarea necesară.
Pentru farmacii și spitale sumele sunt, ca în toți anii, insuficiente pentru a acoperi finanțarea serviciilor până la finele anului, însă se speră, cum se întâmplă de ani buni, în rectificări în ultimul trimestru. „Valoarea pentru luna aprilie este în media primului trimestru, puțin peste. Furnizorii au semnat, în proporție de 80%, actele adiționale și nu sunt semnale că cei rămași nu vor semna, ultima zi fiind astăzi“, a declarat președintele CJAS Olt, Florin Ciocan.
Furnizorii se prezintă, tot în aceste zile, cu actele și pentru viitoarea contractare, după 10 aprilie derulându-se calendarul negocierilor, astfel încât de la 1 mai să intre în vigoare viitorul contract.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS