10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIncendiu cu mai multe victime, simulat în Mercur

Incendiu cu mai multe victime, simulat în Mercur

O simulare a unui incendiu de amploare a avut loc joi dimineaţă, în incinta centrului comercial Mercur. În exerciţiu au fost implicate foarte multe structuri, precum ISU, IPJ Dolj, Centrul Naţional de Educare Canină, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Dolj, IJJ Dolj, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau Compartimentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Craiova.

Toate echipajele au fost coordonate astfel încât toate cele 400 de persoane aflate în interiorul centrului comercial să fie evacuate în siguranţă. Scenariul exerciţiului a presupus că în Mercur a izbucnit un incendiu, iar utilitățile publice nu puteau fi folosite din cauza unor defecţiuni. De asemenea, la etajul 3, în zona pentru alimentație publică, din cauza unui scurtcircuit apărut la cuptorul electric al unei societăți, a izbucnit un incendiu ce a cuprins cu repeziciune materialele aflate în imediata apropiere (uleiuri, ambalaje de carton și plastic, materiale plastic etc). În acea zonă, se aflau joi mai multe presupuse victime rănite grav şi inconştiente. Acestea au fost preluate, pe tărgi, rând pe rând, în funcţie de gravitatea rănilor. Tot ce se întâmpla în interiorul clădirii era raportat către inspectorul-şef al ISU Dolj, Constantin Florea, care îşi coordona echipa pentru a acţiona cât mai corect. În exteriroul centrului comercial au fost instalate corturi speciale pentru primirea victimelor şi pentru acordarea primului ajutor. De asemenea, mai multe ambulanţe SMURD împreună cu echipajele erau şi ele pregătite să transporte persoanele rănite la spital. În timpul exerciţiului, au fost evacuate persoane şi cu ajutorul macaralei, de la etajul patru al clădirii. „Am simulat un exerciţiu privind eşecul utilităţilor publice la un mare complex comercial, care are şi cinematograf, şi restaurante, şi magazine pentru diverse produse. Era planificat de mult acest exerciţiu şi noi credem că ne-am atins scopul. Toate ipotezele de stingere şi de intervenţie pe care le-am creat pregătesc echipajele noastre să intervină în situaţiile reale, pentru orice fel de intervenţie. În astfel de situaţii se pune în aplicare planul roşu, iar prefectul judeţului coordonează aceste activităţi de intervenţie. Tot timpul se poate mai bine. Acum fiind doar un exerciţiu nu am urmărit neapărat timpii în care s-a făcut intervenţia, ci pregătirea echipajelor pentru situaţii reale“, a declarat Constantin Florea, inspectorul-şef al ISU Dolj.

Câinii de căutare au găsit trei victime

În exerciţiu au fost implicaţi şi câinii de căutare ai Centrului Naţional de Educare Canină, care au intrat şi în toate sălile de cinematograf pentru a găsi victimele date dispărute. În momentul depistării unei persoane, câinii nu s-au mai mişcat de lângă aceasta şi au lătrat neîncetat până ce un membru al echipajului de pompieri a venit să vadă victima. „Câinii nu ştiu dacă este simulare sau căutare reală. Echipele de căutare trebuie să fie gata să intervină în orice zonă urbană. În acest caz, a trebuit să căutăm victime în fiecare sală de cinematograf, cu şase câini, coordonaţi de către un căpitan de echipă. Am reuşit să găsim cele trei victime, care se aflau în stare de inconştienţă“, a declarat Liviu Ionescu, preşedintele Centrului Naţional de Educare Canină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS