6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevă de liceu, „salvator din pasiune“ la SMURD Slatina

Elevă de liceu, „salvator din pasiune“ la SMURD Slatina

ISU Olt are, între cei 26 de voluntari recrutați în două sesiuni ale programului „Salvator din pasiune“, doi oameni care efectiv intră în tură, urcă pe ambulanță și salvează vieți. Cel mai tânăr voluntar din țară este la SMURD Slatina, se numește Clara Păun și este elevă în clasa a XI-a.

Clara Păun și Cristian Covaciu sunt primii voluntari care au trecut toate etapele necesare pentru a deveni membru de bază al echipajului SMURD. Cristian Covaciu lucrează, în viața de zi cu zi, în construcții, iar Clara este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Radu Greceanu“ și a fost, la momentul înscrierii în programul de voluntariat, în urmă cu doi ani, cel mai tânăr voluntar SMURD din țară. Ei nu s-au mulțumit cu acele cursuri inițiale de prim ajutor și cele 240 de ore de voluntariat, ci au absolvit și cursul complex de prim ajutor, care a durat o lună încheiată, la finalul acestuia au trecut alte filtre (probe teoretice și practice, testări, evaluări etc.), iar în prezent, atunci când au timp, urcă pe ambulanță cu echipajul SMURD.
Au avut parte de cazuri diverse, de la spânzurați, înecați și răniți în accidente rutiere, până la plăgi în urma accidentelor casnice etc. Au ajuns să facă lucruri cu totul diferite față de ce fac zi de zi, visul lor este să continue și, de ce nu, într-o zi să ajungă membri cu drepturi depline ai echipajului, la acest moment legea voluntariatului interzicându-le, spre exemplu, să stea în tură după ora 22.00.

„Vreau să studiez medicina la Târgu Mureș“

Clara Păun a visat de multă vreme să facă voluntariat. S-a înscris și la Crucea Roșie, a tot așteptat să fie chemată și implicată în proiecte, după care a văzut anunțul de recrutare al campaniei „Salvator din pasiune“, pe când era în clasa a IX-a. S-a înscris printre primii, a terminat cursul inițial, a făcut și cele 240 de ore de voluntariat, însă a aflat cu deznădejde că nu poate urma cursul complex de prim ajutor pentru că nu a atins vârsta majoratului, prin urmare nici nu poate urca pe ambulanță. Când, în aprilie 2017, a auzit de modificarea Legii voluntariatului care îi permitea să participe la cursul atât de mult așteptat, „m-am dus cu cererea-n dinți la ISU, din prima zi“. În august a absolvit, la Centrul Regional Craiova, iar din octombrie 2017 face ture la SMURD. Pentru că programul școlar nu-i permite, intră în ture doar în weekend. Drumul, de acum, este foarte clar pentru Clara – va studia Medicina la Târgu Mureș.
„M-am înscris din pură curiozitate, am vrut să văd ce reprezintă instituția pompierilor. M-a mânat gândul acesta – cum pot să ajut oameni“, a mărturisit Clara în timpul conferinței de presă organizate la sediul ISU Olt pentru a se prezenta noua oportunitate de selecție în programul „Salvator din pasiune“.

„Îmi câștig existența lucrând în cu totul alt domeniu, dar această activitate este un drog frumos“

Cristian Covaciu este primul voluntar din Olt care a parcurs tot drumul până la a face parte din echipajul SMURD (a absolvit cursul de prim ajutor complex la începutul anului trecut, pe când Clara l-a putut face de-abia în august, după ce s-au modificat condițiile de vârstă pentru voluntari). Are 33 de ani, un frate geamăn, pompier, care, de altfel, i-a și deschis apetitul pentru această profesie, lucrează în construcții și are grijă să-și programeze lucrările astfel încât să nu rateze tura. E prezent de două-trei ori pe săptămână pe ambulanță, a văzut o cazuistică diversă și tot ce își dorește acum este să se ivească ocazia de a deveni salvator angajat al ISU, pentru că s-a îndrăgostit de această profesie.
„Sprijinul voluntarilor este binevenit, putem completa necesarul de personal operativ, este un plus în gestionarea în bune condiții a situațiilor de urgență. Această muncă e, așa cum şi este definită, un voluntariat. Voluntarii acumulează experiență, în acest moment legislația nu precizează că ar avea prioritate la angajare, dar perspectiva în acest sens este, pentru că experiența acumulată va trebui și valorificată“, a declarat comandantul ISU Olt, col. Adrian Tănase.
În această perioadă, ISU Olt recrutează voluntari pentru a treia serie din program. S-au înscris deja 12 persoane, dar încă mai sunt locuri. În precedentele serii au absolvit cursul de bază, de 30 de ore, 26 de voluntari, care activează în domenii diverse: elevi ai școlilor postliceale sanitare, elevi de liceu, militari, funcționari în instituții etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS