17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAlunecări de teren în comunele Roşia de Amaradia şi Turcineşti

Alunecări de teren în comunele Roşia de Amaradia şi Turcineşti

Două comune din judeţul Gorj, Turcineşti şi Roşia de Amaradia, se confruntă cu alunecări de teren. Astfel, o alunecare de teren s-a reactivat în comuna Turcineşti, de lângă Târgu Jiu. Primarul localității a informat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj despre faptului că o alunecare de teren mai veche s-a reactivat şi a fost afectată structura de rezistenţă a unui drum comunal. O echipă din cadrul Prefecturii Gorj s-a deplasat la Turcineşti pentru a evalua situaţia în teren şi a estima necesarul financiar pentru remedierea problemelor. Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, a declarat că ulterior va fi elaborat un proiect de hotărâre care va fi trimis la guvern pentru alocarea de fonduri. Probleme sunt şi la Roşia de Amaradia, unde, de asemenea, ar avea loc alunecări de teren reactivate din cauza precipitaţiilor abundente. Reprezentanta Prefecturii Gorj a precizat că va fi analizată situaţia şi la Roşia de Amaradia şi vor fi solicitate fonduri şi pentru localitatea respectivă.

O familie a rămas izolată la Roşia de Amaradia

Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia, a declarat că o familie a rămas izolată din cauza ruperii unui drum sătesc (DS 26) pe o lungime de 120 de metri. Este vorba de familia fostului preot al comunei, compusă din două persoane. Zona nu mai poate fi traversată decât pe jos. De asemenea, pe DJ 675C s-a produs o scufundare a şoselei pe o lungime de opt metri și se circulă pe o singură cale. „Am verificat alunecările mai vechi şi nu s-au reactivat, dar au apărut probleme în alte zone. Este vorba de cele două drumuri care necesită lucrări de reabilitare. Pe DS 26, alunecarea de teren s-a produs pe 120 de metri, iar calea de acces spre o gospodărie a fostului preot este blocată. Acolo mai locuiesc două persoane, între care o bătrână cu handicap. Monitorizăm zona în permanenţă, să vedem dacă au nevoie de ceva. Tot în zonă este un deal care poate să alunece înspre o casă. Acum doi ani, familia respectivă s-a trezit cu o falie de pământ în curte, dar nu au fost pagube. Joi (astăzi – n.r.) va sosi la noi Comisia de la Prefectură. La prima estimare, am avea nevoie de 50.000 de lei ca să remediem problemele“, a spus edilul din Roşia de Amaradia.

La Turcineşti se pune problema închiderii drumului

Şi la Turcineşti o alunecare de teren mai veche s-a reactivat în punctul „La Jidovină“, pe DC 148, între satele Cartiu şi Hurez. Este vorba de o alunecare de teren veche din 2013, care nu mai avansase. În urma precipitaţiilor abundente din ultimele săptămâni, respectiv a cantităţii mari de apă, terenul de lângă drum a luat-o la vale, iar şoseaua a început să se scufunde din loc în loc. Drumul comunal este afectat pe o lungime de 30 de metri. În momentul de faţă se circulă pe o singură bandă, iar autorităţile locale aşteaptă un răspuns de la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj pentru a vedea dacă vor închide de tot drumul comunal dintre cele două sate. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Turcineşti, mai mulţi stâlpi de la reţeaua electrică s-au înclinat şi riscă să se prăbuşească, iar firele să se rupă. Astfel, este pusă în pericol alimentarea cu energie electrică a localnicilor din zonă. Compania de electricitate a fost informată, de asemenea, în legătură cu situaţia din punctul „La Jidovină“, comuna Turcineşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS