6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFost șef la Fisc, cinci ani de puşcărie

Fost șef la Fisc, cinci ani de puşcărie

Judecătorii Curții de Apel Craiova au hotărât, săptămâna trecută, să condamne cu executare pe fostul șef al Administrației Finanțelor Publice Corabia, Olt, un inspector din cadrul aceleiași instituții, dar și administratorul unor societăți comerciale. Pedepsele primite de cei trei inculpați, care au fost acuzați de procurorii DNA de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită sau uz de fals, sunt cuprinse între patru ani și jumătate și șapte ani și jumătate de închisoare cu executare.

Cei trei inculpați din acest dosar – Gabriel Vîță, fost șef al Administrației Finanțelor Publice Corabia, Olt, inspectorul principal Vergilius Cernea și de Ciprian Burunția, administrator al mai multor societăți comerciale, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA din Craiova în decembrie 2015. Printre infracțiunile reținute de procurori s-au numărat abuzul în serviciu, luarea de mită, falsificarea de instrumente financiare, falsul și uzul de fals. Pe scurt, anchetatorii au susținut că cei doi finanțiști au fost corupți de Burunția, care a încercat și chiar a reușit să scape de popririle puse pe conturile societăților pe care le administra la acea vreme.
„În perioada decembrie 2010 – august 2011, inculpații Vîță Gabriel și Cernea Vergilius, în calitate de șef administrație orășenească, respectiv inspector principal în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia, prin încălcarea normelor legale incidente în cauză și a atribuțiilor de serviciu, la instigarea inculpatului Burunția Ciprian Bogdan, au semnat și ștampilat mai multe adrese comunicate ulterior unor unități bancare. Prin această conduită infracțională s-au ridicat în mod abuziv popririle ce fuseseră instituite pe conturile societăților administrate de inculpatul Buruntia Ciprian Bogdan, ca urmare a unor debite datorate bugetului de stat, permițându-i-se acestuia să beneficieze, în interes propriu, de sumele de bani aflate sau intrate ulterior în aceste conturi“, au precizat anchetatorii. În acest fel, nici până în prezent statul nu a putut recupera debitele restante, chiar dacă, „după momentul ridicării abuzive a popririlor a existat disponibil bănesc pentru executarea silită a creanțelor fiscale“, au mai reținut procurorii DNA.

De la mită la falsificarea ștampilei Fiscului

În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaților, anchetatorii au mai precizat că, în schimbul ajutorului dat lui Burunția, Vîță a primit de la acesta mai multe sume de bani. De asemenea, Cernea i-ar fi cerut lui Burunția, printr-un intermediar, suma de 10.000 de euro, însă a primit numai aproximativ 1.400 de lei. În urma anchetei s-a mai stabilit că cei doi finanțiști au tot cerut bani, așa că Burunția a hotărât să se descurce și fără ajutorul lor. „În luna iunie 2011, pe fondul tensionării relațiilor cu cei doi funcționari publici, din cauza pretențiilor materiale exagerate ale acestora, inculpatul Burunția Ciprian Bogdan a determinat o persoană neidentificată să-i falsifice o ștampilă asemănătoare cu cea folosită de către Administrația Finanțelor Publice a orașului Corabia. În continuare, inculpatul a tehnoredactat integral conținutul unei adrese de ridicare a popririi, i-a dat un număr de înregistrare fictiv, a aplicat ștampila contrafăcută și a falsificat prin imitație semnăturile inculpaților Vîță Gabriel și Cernea Vergilius“, au mai precizat anchetatorii. Documentul falsificat a fost depus de Burunția la o bancă, iar funcționarii au dispus ridicarea popririi conturilor bancare, măsură ce fusese luată de Administrația Finanțelor Publice Corabia pentru un debit de 849.106 lei înregistrat de o firmă a omului de afaceri.

Judecata și pedepsele

Cei trei inculpați au fost judecați la Tribunalul Olt, instanță care s-a pronunțat în octombrie 2016. Vîță a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru infracțiunile comise, Cernea la șapte ani, iar Burunția a primit o pedeapsă de cinci ani și jumătate de închisoare. În plus, inculpații au fost obligați să achite statului suma totală de 2.794.081 de lei.
A urmat apelul, iar marți, pe 20 martie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova a hotărât să micșoreze pedepsele inculpaților. Vîță a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, cu trei ani mai puțin față de pedeapsa stabilită de Tribunalul Olt. În schimb, inculpatul a fost achitat pentru luare de mită. Cernea a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu și luare de mită, iar Burunția a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare. În această pedeapsă au fost contopite alte două mai vechi, una de cinci ani și jumătate primită într-un dosar de evaziune fiscală și alta de un an cu suspendare, primită într-un dosar de înșelăciune. Sentința Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS