11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDespăgubiri pentru viața unui polițist local

Despăgubiri pentru viața unui polițist local

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Craiova au stabilit că șoferul autoutilitarei avea obligația să acorde prioritate
de trecere Opelului

Poliția Locală Craiova a solicitat suplimentarea bugetului cu suma de 5.000 de euro, bani care trebuie să ajungă la familia unui polițist decedat anul trecut, într-un accident de circulație. În urma anchetei s-a stabilit că, în timp ce se îndrepta către serviciu, mașina condusă de polițist a fost lovită de o autoutilitară, care nu i-a acordat prioritate de trecere.

Accidentul în urma căruia și-a pierdut viața polițistul local Iulian Ionescu, de 44 de ani, a avut loc în dimineața zilei de 15 iunie 2017, la intersecția străzilor A.I. Cuza și Arieș.
Polițiștii de la Rutieră au stabilit atunci că Bîrnoiu Costinel, care conducea o autoutilitară pe bulevardul Carol I, direcția strada Arieș, la intersecția cu strada A.I. Cuza nu a acordat prioritate și a lovit în plin un autoturism Opel, condus de polițistul Iulian Ionescu. Oamenii legii au consemnat că, la ora producerii accidentului (5.25), semafoarele funcționau în regim intermitent, iar șoferul autoutilitarei avea obligația să acorde prioritate de trecere Opelului, care circula pe drumul cu prioritate.
În urma impactului, Opelul a fost proiectat pe contrasens, iar polițistul Iulian Ionescu a suferit multiple traumatisme. Bărbatul a fost transportat la Spitalul de Urgență Craiova, unde, pe 26 iunie, a decedat. Inițial, oamenii legii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, iar după decesul victimei au schimbat încadrarea juridică a faptei în ucidere din culpă. Întrebați despre acest dosar, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat că se află încă în lucru la Biroul Rutier Craiova.

Poliția Locală acordă despăgubiri familiei polițistului decedat

Pentru că polițistul Ionescu se îndrepta către locul de muncă atunci când a fost rănit grav, cazul a ajuns și în atenția Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Inspectorii ITM au stabilit că polițistul și-a pierdut viața în urma unui accident de muncă de traseu, motiv pentru care au și încheiat un proces-verbal de cercetare ce a fost înaintat Poliției Locale Craiova pe 16 februarie, anul acesta.
În baza acestui document, Poliția Locală Craiova a solicitat Consiliului Local suplimentarea bugetului cu suma de 24.000 de lei, cu titlul de despăgubiri pentru familia polițistului Iulian Ionescu.
„Poliţia Locală a Municipiului Craiova propune rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, în sensul majorării subvenţiei alocate prin bugetul de venituri şi cheltuieli al Municipiului Craiova, pe anul 2018, respectiv a cheltuielilor la titlul 20 «Bunuri şi servicii» cu suma de 24.000 de lei, echivalentul a 5.000 de euro în vederea acordării despăgubirii familiei poliţistului local decedat“, se arată în raportul privind rectificarea bugetului întocmit de reprezentanții Poliției Locale. Solicitarea Poliției Locale urmează să fie supusă votului în ședința Consiliului Local de pe 29 martie.
Potrivit legii, dacă un poliţist local şi-a pierdut viaţa în urma unui accident, în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, Poliția Locală acordă despăgubiri în sumă de până la 20.000 de euro, echivalentul în lei la data plăţii. Despăgubirile se plătesc familiei poliţistului local decedat, în limita bugetului aprobat de către Consiliul Local. Trebuie spus că, ulterior, Poliția Locală trebuie să facă demersuri pentru recuperarea sumelor plătite ca despăgubiri. Asta înseamnă că Poliția Locală se va constitui parte civilă în dosarul penal cu suma de 5.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS