6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfit mai mic și impozit pe venit în scădere, în Oltenia

Profit mai mic și impozit pe venit în scădere, în Oltenia

Firmele din Oltenia au plătit, în total, mai mulți bani la stat în 2018 decât la începutul lui 2017, dar mai puțini la impozitul pe profit și cel pe venit

Dacă în cele cinci județe ale Olteniei încasările din CAS (Pensii) și CASS (Sănătate) aferente lunii ianuarie 2018 au fost mai mari decât în aceeași perioadă din 2017, așa cum arătam într-un articol precedent, impozitul pe venit și profitul plătit de firme către Fiscul din Oltenia au scăzut anul acesta. Dacă la nivelul bugetului consolidat încasările totale ale Fiscului pe Oltenia sunt foarte mari pe ianuarie 2018, comparativ cu ianuarie 2017, datorită creșterii CAS și CASS, la o analiză pe bugetele componente se observă scăderi la impozitul pe venit și la cel pe profit.

Scăderea cotei de impozit și-a pus amprenta asupra încasărilor la buget

Potrivit datelor de la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, impozitul pe venit colectat de firmele din toată Oltenia, aferent lunii ianuarie 2017, a fost de 74.415.596 de lei. După modificările fiscale efectuate de la începutul anului 2018, impozitul pe venit datorat de firmele din Oltenia și plătit la Fisc a scăzut la 70.030.945 lei. Scăderea impozitului pe venit pe toată regiunea a fost de circa 4,3 milioane de lei. Reprezentanții Fiscului susțin că scăderea încasărilor la impozitul pe venit a apărut din cauză că de la 1 ianuarie 2018 cota de impozit pe venit a scăzut de la 16% la 10%. Această reducere este reflectată în încasările analizate de GdS. Totuși, a mai existat o modificare fiscală care ar fi trebuit să crească încasările din impozitul pe venit, însă acest lucru va fi analizat în detaliu după ce trece termenul de plată al impozitului pe venitul microîntreprinderilor. Este vorba despre faptul că, anul trecut, guvernul a stabilit să dubleze pragul de la care o firmă devine microîntreprindere, de la o cifră de afaceri de 500.000 de euro anual, la 1.000.000 de euro. Odată ce o firmă intrase în categoria microîntreprinderilor plătea impozit pe venit, fie de 1% din afaceri, dacă avea angajați, fie 3% din venitul realizat, în cazul în care nu avea niciun angajat.
Doljul a făcut notă discordantă față de restul județelor din regiune, în sensul că în perioada analizată din 2018 s-a înregistrat cea mai mare creștere a impozitului pe venit, de la 7,7 milioane de lei în ianuarie 2017, la 22,5 milioane de lei în 2018. Explicația celor de la Fisc este aceea că au fost mai multe firme din Dolj care au avut afaceri de peste 1.000.000 de euro și au trecut la impozitarea pe venitul microîntreprinderilor.

Scăderea profitului firmelor este justificabilă

Pe aceeași perioadă analizată de GdS, se observă că pe toată regiunea Oltenia au scăzut și încasările Fiscului din impozitul pe profit. Conform datelor furnizate de DGRFP Craiova, la solicitarea GdS, impozitul pe profit plătit de firme pe ianuarie 2017 a fost de 13,8 milioane de lei, iar în ianuarie 2018 a scăzut la 11,7 milioane de lei. Precizăm că acesta nu este profitul întregului an 2017, ci doar cel încasat în februarie, pentru luna ianuarie, fiind achitate și restanțe ale firmelor la acest impozit. Explicația este aceea că multe firme au renunțat să mai plătească impozit pe profit, ci se regăsesc acum la statisticile privind încasările Fiscului din impozitul pe venitul microîntreprinderilor.
Dacă o firmă plătea impozit pe profit care era mai mare de 6% din cifra de afaceri, atunci pentru acea firmă este mai avantajos să achite impozit pe venitul microîntreprinderilor de 1%.

Încasări mai mari din TVA, cu excepția județelor Dolj și Vâlcea

Firmele din Oltenia au achitat sume mai mari la Fisc sub forma taxei pe valoarea adăugată (TVA) aferente lunii ianuarie 2018 față de aceeași perioadă din 2017. Dacă pentru luna ianuarie 2017 firmele din Oltenia plătiseră la ANAF aproximativ 45 de milioane de lei, în 2018 au achitat 57,4 milioane de lei, conform datelor transmise de DGRFP Craiova. Cea mai mare creștere se observă la Administrația pentru Contribuabili Mijlocii (APCM), care a încasat de la firmele mijlocii din regiune peste 22 de milioane de lei în 2017, iar în ianuarie 2018 sumele din TVA au crescut cu circa 10 milioane de lei, depășind, astfel, 32 de milioane de lei. Acest lucru se explică prin două posibilități. În primul rând, este posibil ca unele firme mijlocii din Oltenia să fi avut afaceri mai mari din care a rezultat TVA de plată în sume mai mari. În altă ordine de idei, reprezentanții Fiscului susțin că teama de split TVA le-a determinat pe firme să își achite datoriile restante la plata acestei taxe, astfel că încasările mari din TVA arată că entitățile economice și-au achitat TVA restantă din urmă, plus obligațiile curente. „Încasările pentru luna ianuarie au avut o creștere fantastică. De teamă să nu intre la obligatoriu la sistemul split TVA, cele mai multe firme și-au plătit datoriile la TVA. În decembrie și ianuarie am avut încasări record la TVA“, a precizat directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu.
Chiar dacă au plătit sume uriașe, contribuabilii mijlocii, sub forma TVA, firmele mici din Dolj și Vâlcea au avut de plată TVA în sume mai mici în perioada analizată din 2018 față de 2017. În Dolj au scăzut încasările din TVA de la 8,1 milioane de lei, la 7,6 milioane de lei. În Vâlcea, de la 7 milioane de lei în 2017 plătite la Fisc sub formă de TVA, în 2018 au achitat 5,6 milioane de lei. Directorul executiv Mihai Antonescu a explicat că în cele două județe, în perioada analizată, restituirile de TVA au fost mai mari în 2018 și de aceea figurează cu sume mai mici decât în perioada anterioară.
În restul județelor Olteniei, respectiv Gorj, Mehedinți și Olt, s-au încasat sume mai mari din TVA anul acesta, față de luna similară a anului trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS